Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 13:21

На Полтавщині встановили екологічний рекорд України

Rate this item
(1 Vote)

До На­ціо­наль­но­го ре­єс­тру ре­кор­дів Ук­раї­ни дня­ми внес­ли запис про вста­нов­лен­ня ще од­но­го ре­кор­ду. До­сяг­нен­ня за­фік­со­ва­но на еко­ло­гіч­но­му фес­ти­ва­лі, який 5–7 лип­ня го­мо­нів на бе­ре­зі Кре­мен­чуць­ко­го во­до­схо­ви­ща.
Му­зич­ний еко­фес­ти­валь тра­ди­цій­но, от уже кіль­ка ро­ків по­спіль, про­во­дять у ма­льов­ни­чо­му міс­ці — на го­рі Пи­ви­ха по­бли­зу се­ли­ща місь­ко­го ти­пу Гра­дизьк. Це міс­це ви­зна­но най­ви­щою точ­кою Лі­во­бе­реж­ної Ук­раї­ни.

Му­зи­ці — «Так!», плас­ти­ку — «Ні!»
Організатори екофестивалю та сотні його гостей, котрих розважали відомі українські виконавці та музичні колективи, потрапили до списку рекордсменів завдяки оригінальному рішенню — відмовитися від використання пластикового посуду, одноразових пакетів, упаковок тощо.
Тобто всього пластикового, що, як правило, засмічує місця проведення таких масових заходів і шкодить природі. Принаймні, у нас. Представники Національного реєстру рекордів України зафіксували на фестивалі найбільшу кількість екологічного посуду, який використали на заході.
З цього приводу голова Полтавської облради Олександр Біленький, який не лише підтримав проведення екофестивалю, але й став одним із його активних організаторів, на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що на Полтавщині завершено черговий музичний проект, який має назву «Фестиваль драйву та музики Piviha», а його організатори отримали сертифікат — за наймасовіше свято без використання пластику. Що стало рекордом України.
У Полтавській облраді нині не приховують, що пишаються своїм внеском у рекорд України, адже Полтавщина таким чином не тільки приєдналася до міжнародного руху «Липень без пластику», але й конкретною справою довела, що екологічні ініціативи керівництва області успішно втілюються в життя і знаходять відгук поміж полтавців.
А поштовхом на шляху до рекорду став конкурс екологічних громадських ініціатив, який у березні 2019 року оголосила облрада. Причому, стверджують посадовці, Полтавщина першою в Україні провела подібний конкурс.
Тепер його організатори самі дивуються з того, наскільки він став популярним поміж жителів області, котрі запропонували багато заходів і конкретних справ, що можуть насправді докорінно змінити на краще екологічну ситуацію в регіоні.
«У проекті взяли участь 155 учасників — як представники органів місцевого самоврядування, приміром об’єднаних територіальних громад, так і окремі полтавці, — розповіла кореспонденту «ДУ» начальник відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту Полтавської облради Ірина Березова.
До речі, наймолодшому учаснику конкурсу було 14 років. За результатами розгляду спеціальним журі екологічних проектів, що їх подали на конкурс, переможцями визнали 29 проектів...»
Найактивніше на ініціативу облради відгукнулися жителі Кременчука, Горішніх Плавнів, Полтави тощо. Загалом із 25 районів свої екологічні проекти запропонували представники 23 районів. Шкода, констатують в облраді, але з якихось причин жодного проекту не надійшло з Гребінківського та Машівського районів, де екологічна ситуація не найкраща.
Організатори конкурсу наголошують на тому, що більшість проектів, які надійшли до облради, носять системний характер і розраховані на довготривалу перспективу у боротьбі за екологічну чистоту краю. Серед таких проектів ініціативи, які допоможуть вирішити вже застарілі екологічні проблеми, які регіону дуже болять.
Приміром, у питаннях поводження з побутовими відходами, якими на сьогодні засмічена область, а більшість із майже шести сотень сміттєзвалищ або стихійні, або вже давно відпрацювали свій ресурс. Тому, очевидно, невипадково серед екологічних ініціатив було чимало таких, котрі дозволять системно підійти до сортування побутового сміття, його роздільного збирання та утилізації.
Пропонують учасники конкурсу і шляхи вирішення питання з утилізацією відходів зі шкільних їдалень, які там щодня збирають, а потім, як правило, просто зносять до сміттєвих баків.
Тож очікувано переможцем став один із проектів, котрий передбачає установку спеціального обладнання на території шкіл для переробки рештки харчових відходів на... компост.
Схвально поставились організатори конкурсу і до інших ініціатив, які їхні автори запозичили з досвіду сусідніх країн. Приміром, екологічних патрулів, які добре зарекомендували себе в Польщі. З ініціативою створити екологічні патрулі на Полтавщині виступили представники Хорольського району.
За словами І. Березової, учасники екопатрулів, одягнених у спеціальні футболки і кепі, на велосипедах пересуватимуться місцями, де найчастіше виникають стихійні звалища — на пляжах, лісосмугах, околицях населених пунктів, берегах річок тощо, і шукають викинуте сміття. Якщо можуть, прибирають самі, якщо ні, повідомляють комунальникам.
Крім того, екопатрулі проводять і просвітницько-виховну роботу з населенням, агітуючи за збереження чистоти довкілля. А автори проекту з райцентру Семенівка запропонували створити на Полтавщині ще й пересувні екологічні бригади, учасники яких займатимуться екологічним вихованням жителів області.
Учасник конкурсу з мальовничих Шишак виступив з ініціативою створити при районному територіальному центрі соціальних служб екологічний лекторій, де регулярно читатимуть лекції з питань екологічної культури.
Організатори конкурсу екологічних ініціатив наголошують на тому, що дуже уважно поставилися до проектів, котрі мають на меті не «одноразові» акції, а системну і добре організовану роботу з екологічного виховання населення регіону. Що, врешті-решт, з часом конвертується у високу екологічну культуру полтавців. Цій меті служить, приміром, і щорічний Всеукраїнський екофестиваль на легендарній горі Пивиха, про який уже згадувалося.
В облраді вітають також ініціативи проведення подібних екофестивалів і на рівні області і районів. Так, одним із переможців конкурсу екологічних ініціатив став проект із райцентру Зіньків, автори якого вибороли право на проведення фестивалів бардівських пісень з екологічної тематики у себе в райцентрі.

Екоавтобусом до безпечного довкілля
У Полтавській облраді кажуть, що всіляко намагаються сприяти тому, щоб екологічні ініціативи полтавців не обмежувалися лише рамками унікального обласного конкурсу. Орган представницької влади сам активно долучається до вирішення фундаментальних екологічних проблем, які останніми роками нагромадилися на Полтавщині.
Приміром, на часі таки розв’язати питання утилізації небезпечних відходів. Зокрема, ртутновмістних ламп, медичних термометрів, відпрацьованих батарейок тощо. Тобто всього, що жителі області дуже часто, не замислюючись про наслідки, викидають куди доведеться, що дуже шкодить довкіллю.
«Один зі шляхів вирішення цієї проблеми в рамках конкурсу екологічних ініціатив — закупка спеціального екоавтобуса, — інформує І. Березова. — Такий автобус, за допомогою якого збиратимуть небезпечні відходи, вже закупила Полтавська міська рада.
На черзі — Полтавська облрада, де найближчим часом виділять гроші на закупку екоавтобуса. Це — звичайний мікроавтобус, який спеціально обладнаний кількома контейнерами для збору і перевезення небезпечних відходів. Завдання його екіпажу — водія і працівника — збирання відходів і звезення їх до місця зберігання, звідки небезпечний вантаж відправлять на переробку.
Полтавці, що дуже важливо, можуть безкоштовно здавати небезпечні відходи, які раніше дуже часто або викидали до сміттєвих баків, або просто закопували у землю, бо не знали, як їх позбутися законним шляхом...»
Найскладніше в цьому проекті — організувати переробку і утилізацію небезпечних відходів. Цим, як правило, займаються спеціальні підприємства, які мають відповідну ліцензію. На Полтавщині таких немає.
Але з появою екоавтобуса обласна рада одразу укладе угоду з одним із підприємців, котрий спеціалізується на утилізації небезпечного сміття в інших містах України. Свою площадку для зберігання відходів він облаштує і на Полтавщині, що йому вже гарантували в облраді.
Цілком логічно виникає запитання до організаторів конкурсу екологічних ініціатив щодо матеріальної підтримки проектів, які перемогли в конкурсі. В облраді пояснюють, що за умовами конкурсу на втілення у життя екологічних ініціатив переможців 50% грошей виділяє облрада. Решту суми нададуть органи місцевого самоврядування.
Але живих грошей переможці не отримують. Згідно з Бюджетним кодексом органи місцевої влади надаватимуть гарантійні листи щодо оплати робіт з втілення проектів у життя.
Гроші з обласного бюджету будуть виділені одразу після проведення чергової сесії облради. Чи спрацює цей доволі складний механізм, покаже час. Адже реалізація проектів, які перемогли в обласному конкурсі, має конкретні часові рамки — до 31 грудня 2019 року.
«Екологічні ініціативи облради — не одноразова акція. Ми перші в Україні започаткували цю обласну програму і переконалися в її популярності серед полтавців, котрі активно взяли участь в ініціюванні екологічних проектів, здійснити які переможцям допоможе обласна і міська влада, — резюмує І. Березова.
Наступного року акцію обов’язково буде продовжено з урахуванням досвіду її проведення цього року. Можливо, обласна рада збільшить дольову участь у співфінансуванні проектів переможців, що сприятиме підвищенню активності полтавців та їхньої екологічної культури. Екологічний аспект і надалі буде присутнім у роботі облради...»

До­від­ка «ДУ»: Го­ра Пи­ви­ха зав­виш­ки 168 м роз­та­шо­ва­на в ме­жах Гло­бин­сько­го і Кре­мен­чуць­ко­го райо­нів Пол­тав­ської об­лас­ті і є лан­дшафт­ним за­каз­ни­ком міс­це­во­го зна­чен­ня. Роз­та­шо­ва­на на лі­во­му бе­ре­зі Дніп­ра, не­по­да­лік від пів­ден­ної око­ли­ці смт Гра­дизьк. Пло­ща при­ро­до­охо­рон­ної те­ри­то­рії — 165,2 га.
Піс­ля по­яви у 1960-х ро­ках Кре­мен­чуць­ко­го во­до­схо­ви­ща Пи­ви­ха по­сту­по­во руй­нує­ть­ся че­рез те, що що­ро­ку во­да по­гли­нає близь­ко 7 м го­ри. Сьо­го­дні вже роз­ми­то по­над 600 м уні­каль­ної го­ри. Міс­це­ві жи­те­лі на­віть зна­хо­дять за­лиш­ки древ­ньо­го мо­нас­ти­ря, які ви­ми­ваю­ть­ся дніп­ров­ськи­ми хви­ля­ми. Те­пер го­ру всі­ля­ко праг­нуть збе­рег­ти.
У 2008 ро­ці Пи­ви­ха пред­став­ля­ла Пол­тав­щи­ну на Все­ук­ра­їн­сько­му кон­кур­сі «Сім при­род­них чу­дес Ук­раї­ни». Ес­те­тич­на при­ваб­ли­вість го­ри Пи­ви­ха є не мен­шою, ніж при­ваб­ли­вість ві­до­мих місць крим­сько­го узбе­реж­жя (за ма­те­рі­ала­ми Ві­кі­пе­дії).

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».