Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Червень 2019 10:00

Фестиваль "Полтавська галушка" підкорює серця глядачів

Rate this item
(1 Vote)

8–9 червня в Полтаві з успіхом відгримів Мистецький фестиваль «Полтавська галушка-2019». В обласному центрі на Ворсклі, відомим брендом якого і улюбленим місцем, де фотографуються полтавці і їхні гості, став оригінальний пам’ятник Полтавській галушці, традиційно збиралися поціновувачі фольклорних свят.

Організатори заходу, який за два дні відвідали тисячі людей, з гордістю зазначали, що Фестиваль «Полтавська галушка» утвердився у статусі міжнародного. Завдяки участі в дійстві посланців із Канади, Китаю, Грузії, Польщі та Вірменії.

Програма Фестивалю цілком личила такому високому рангу, адже його організатори відійшли від звичного кулінарного стереотипу і запропонували гостям велику культурно-розважальну програму. Два дні з головної сцени, яку встановили на Соборному майдані, лунали пісні у виконанні відомих вокальних і фольклорних гуртів і знаних співаків, глядачі захоплювалися програмами ансамблів танцю і шоу-балету тощо.
До речі, в рамках Фестивалю в Полтаві пройшов і Всеукраїнський огляд народного танцю.
У перший день фольклорного свята на обійсті Музею-садиби І. П. Котляревського влаштували реконструкцію народного українського весілля, які грали у другій половині ХІХ століття на Лівобережній Україні. Молодят із прізвищем Галушка, які мали під час театралізованого дійства «побратися» в Полтаві, відшукали ні далеко ні близько, а в Києві.
Молоде подружжя зуміло зачарувати глядачів, більшість з яких уперше знайомилися з українськими весільними обрядами — сватанням, викупом, народними гуляннями тощо.
Звісно, що «Полтавська галушка» не обійшлася без частування гостей Фестивалю традиційною стравою, якою славиться Полтавщина, — галушками. Десятки підприємців розгорнули під вітами дерев скверів і на Майдані свої ятки, де пригощали всіх охочих полтавськими галушками, варениками, пельменями, шашликами, напоями тощо. Правда, ділилися між собою гості, наїдки на Фестивалі цього року помітно подорожчали.
Приміром, за 100-грамову порцію галушок з капустою або картоплею (три галушки. — Авт.) просили 30 гривень. Така сама порція галушок, але вже з м’ясом, коштувала 45 гривень. За суп із галушками (невелика порція) просили 30 гривень...
Але на такі дрібниці, як ціни на наїдки і незчисленні сувеніри, майже не звертали уваги, бо святкова атмосфера, яка панувала на Фестивалі, з лихвою компенсувала ці незручності. І дозволяла, як кажуть, з головою зануритись в атмосферу традиційного фольклорного свята, про яке тепер дізнались і поза межами України.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».