Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 12:51

У Полтаві транспортний колапс: приватні перевізники відмовилися перевозити пасажирів

Rate this item
(1 Vote)

В обласному центрі на Ворсклі від 11 травня зупинився громадський транспорт через загальний страйк приватних перевізників.
Сотні полтавців відтоді щоранку буквально штурмують комунальні тролейбуси, які міська влада, використавши всі резерви, вивела на міські маршрути. Іншого громадського транспорту в обласному центрі, крім таксі, немає. Знервовані та обурені полтавці буквально обривають телефони комунальних служб і диспетчерської міськради, вимагаючи пояснень.

Але ситуація не змінюється: приватні перевізники не поступаються і не випускають своїх автобусів на міські вулиці. Вкотре наголошуючи, що якщо влада не виконає їхніх вимог, взагалі відмовляться від співпраці з міською владою і припинять перевезення пасажирів. Наразі приватники відмовились обслуговувати майже 70 міських маршрутів.
Страйк приватних перевізників — уже не перша їхня акція протесту. Полтава, очевидно, на карті України залишилась єдиним містом, в якому не лише найдешевший проїзд у громадському транспорті — 2 гривні в тролейбусах і 4 — в автобусах, але й містом, де проїзд дешевшає.
Останнє здешевлення проїзду сталось у вересні 2018 року, коли вартість проїзду «схуднула» на одну гривню. Після того як група депутатів Полтавської міськради оскаржила підвищення плати за проїзд, рішення про що прийняв міськвиконком усупереч законодавству.
Утім, «транспортний комунізм» викликав неоднозначне ставлення не тільки серед перевізників, але й частини містян. В обласному центрі заговорили про неминучість транспортного колапсу через популістське рішення про зниження плати за проїзд.
Найгірші прогнози, схоже, почали здійснюватися. Приватні перевізники одразу після зниження вартості квитків терпіли кілька місяців і потім почали обурюватися зниженням вартості проїзду, заявляючи про те, що вони не мають прибутку і працюють собі на збиток. Тоді вперше містом прокотилася хвиля попереджувальних страйків приватних перевізників із вимогами підвищити плату за проїзд бодай на дну гривню.
Але міська влада відмовлялася розглядати це питання. І, більш того, заявляла, що підвищення ціни квитків не станеться без зміни ставлення до пасажирів та оновлення автобусного парку приватних перевізників.
У міськвиконкомі на профільних комісіях, на які прибули і приватні перевізники, намагалися відшукати вихід із ситуації. Проте рішення про підвищення вартості проїзду до 3 гривень у тролейбусах і 6 — в автобусах, як вимагають страйкарі, не вдалось ухвалити через брак голосів.
Виконуючий обов’язки полтавського міського голови Олександр Шамота заявив, що «заколот» певних політичних сил і приватних перевізників провалився. І нагадав, що процедура підвищення плати за проїзд у громадському транспорті доволі складна, але її необхідно дотримуватись. Інакше підвищення знову можуть оскаржити в суді. Перевізники заявили, що страйк триватиме і надалі.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».