Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 10:34

У Полтаві знизили плату за проїзд у громадському транспорті

Rate this item
(1 Vote)

Обласний центр на Ворсклі у нинішні скрутні часи, напевно, став єдиним українським містом, де знизили плату за проїзд у громадському транспорті — тролейбусах та автобусах.
Отже, віднині полтавці та гості міста платять за проїзд не три гривні в тролейбусах та п’ять — в автобусах, як було, а дві та чотири гривні відповідно. Начебто дрібниця, але приємно, кажуть тепер на зупинках...

Боротьбу за справедливу плату у громадському транспорті місцеві активісти вели із січня 2018 року, коли виконком Полтавської міськради ухвалив підняти вартість проїзду у тролейбусах та автобусах на одну гривню.

Звісно, за наполяганням приватних перевізників, які почали погрожувати владі транспортним колапсом в обласному центрі, якщо плату за проїзд не збільшать.
Говорили навіть про те, що проїзд у невеликій Полтаві має коштувати не менше... семи гривень за одну поїздку. Мовляв, саме така плата економічно обґрунтована. Виконком міськради здався і збільшив плату за проїзд у громадському транспорті.
Новину сприйняли у місті негативно. Тим більше що чиновники, залізши черговий раз у кишеню містян і не зваживши на акції протесту, допустилися низки процедурних помилок, які і стали підставою для звернення до суду місцевими активістами.
Судові перегони, до яких залучили третю сторону — представників приватних перевізників, тривали понад півроку.
Нарешті, 24 вересня Харківський апеляційний адміністративний суд поставив у справі останню крапку. Визнавши протизаконним рішення про підвищення плати за проїзд і зобов’язавши міську владу Полтави повернутися до попередніх цін за проїзд. Рішення стало остаточним і підлягало негайному виконанню.
Першим плату за проїзд на виконання рішення суду знизило міське комунальне підприємство «Полтаваелектроавтотранс», у чиїх тролейбусах і автобусах уже з 26 вересня з пасажирів за проїзд стали брати на одну гривню менше. Про що сповістили спеціальними наліпками в салонах.
Проте приватні перевізники не поспішають виконувати судове рішення і продовжують перевозити полтавців за «досудовими» тарифами.
Більш того, на засіданні виконкому Полтавської міськради, де обговорювали питання пільгового перевезення полтавців та виплату перевізникам компенсації за це, останні заявили, що за їхніми розрахунками плата за одну поїздку в автобусах уже має становити 8,36 грн.
Начебто саме ця сума нині і є економічно обґрунтованою. Тож про які чотири гривні за поїздку може йтися?
Відповідаючи на цей закид непокірних приватників, секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, який нині виконує ще й обов’язки градоначальника, нагадав, що згідно з рішенням суду вартість проїзду у Полтаві відтепер становить дві гривні — у тролейбусі та чотири гривні — у маршрутці.
Із тими перевізниками, які не дотримуватимуться встановлених тарифів, міська рада може розірвати договори. І навіть пригрозив, що в разі подальшого спротиву і невиконання рішення суду з приватними перевізниками можуть почати розривати договори на перевезення пасажирів.
Рішучість міської влади таки справила враження на приватних перевізників і з 1 жовтня в Полтаві пасажирів у приватному міському транспорті, зокрема автобусах та маршрутках, почали перевозити за «старими» тарифами — чотири гривні, а не п’ять, як було, за поїздку.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».