Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 10:08

На Полтавщині відкрили «другий фронт» боротьби з аліментниками

Rate this item
(1 Vote)

У Головному територіальному управлінні юстиції в Полтавській області не без гордості звітують про успішний наступ на злісних неплатників аліментів, з якими марно боролися майже всі роки незалежності України.
Звіти юристів справді вражають, адже тільки протягом нинішнього року з тих, хто ухилявся від утримання власних дітей, уже стягнули 162 мільйони гривень заборгованості по аліментах. І, схоже, це не остання цифра...

Якщо твоє ім’я — аліментник...
Не секрет, що проблема ухиляння від сплати аліментів батьками до недавнього часу була дуже актуальною практично для всіх регіонів України. Економічна криза, безробіття, зарплати в конвертах, правовий нігілізм тощо породили величезний загін злісних неплатників аліментів. Виконавчі провадження, які відкривали за рішеннями судів про примусове стягнення аліментів, без руху лежали роками.
Помітно справа посунулася з місця торік, коли Мін’юст України оголосив «хрестовий похід» проти злісних аліментників. В успіх широко розрекламованої кампанії вірили далеко не всі, пам’ятаючи, скільки вже було подібних ініціатив від чиновників, які, врештірешт, закінчувалися пшиком.
Але цього разу, схоже, виходить поіншому. Принаймні, на Полтавщині, де аліментники тепер почуваються дуже незручно.
Відправною точкою боротьби з тими, хто роками ухилявся від сплати аліментів, став Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який набув чинності 6 лютого 2018 року.
На той час у відділах Державної виконавчої служби товстими стосами лежали без руху сотні виконавчих проваджень щодо примусового стягнення аліментів. Лежали б і надалі, як би не новий закон, котрий, як тепер говорять самі виконавці, розв’язав їм руки, надавши ефективні засоби боротьби зі злісними аліментниками.
Усе вдалося розставити по своїх місцях після того, як «ухилястів» обмежили у правах — ускладнили доступ до кредитів, виїзду за кордон, обмежили керування власним авто, користування вогнепальною мисливською зброєю, почали відправляти на громадські роботи тощо.
Результат перевершив усі очікування: зі злісних аліментників, зокрема на Полтавщині, як уже повідомлялося вище, вдалося стягнути 162,5 млн грн на користь майже 22 тисяч дітейбезбатченків. Із початку старту кампанії по боротьбі з тими, хто ухиляється від сплати аліментів, приріст сум стягнутих виплат зріс на 848(!)%.
Правда, до остаточної перемоги над аліментниками ще далеко, не приховують в обласному територіальному управлінні юстиції.
Як розповів «ДУ» заступник начальника Головного територіального управління юстиції Полтавщини з питань Державної виконавчої служби — начальник управління Державної виконавчої служби Віталій Коноз, нині вже реалізовано майже 23 тисячі рішень судів щодо примусового стягнення аліментів. Ще 11 тисяч аліментників добровільно сплачують їх через бухгалтерії підприємств, де працюють.
Але на сьогодні у державних виконавців усе ще перебувають у роботі понад 23 тисячі виконавчих документів про примусове стягнення аліментів.
Причому 4,5 тисячі полтавців мають заборгованість по аліментах понад шість місяців, а 720 — не платять аліментів понад три роки. Тобто ситуація залишається складною.
Проте державні виконавці переконані, що з відкриттям «другого фронту» боротьби зі злісними аліментниками, який почався з набуттям чинності з 29 серпня 2018 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», ситуація з аліментниками докорінно і безповоротно зміниться.
Хоча б через те, що відтепер додатковим заходом примусу до неплатників аліментів стане нарахування штрафів за наявності заборгованості по аліментах від 20 до 50% суми заборгованості. Цікаво, що штрафи підуть не державі, а тому з батьків, хто стягує аліменти.
«Великою мірою на результативність стягнення аліментів вплинули каральні заходи, які з початку вересня 2018 року почали вживати до злісних неплатників, — розповідає далі В. Коноз.
Приміром, закон відтепер передбачає введення автоматизованої системи арешту майна боржника, обмеження щодо боржникааліментника можливостей посісти державні посади, відчутні штрафи, громадські роботи і навіть звільнення його дітей від обов’язку утримувати в старості своїх горебатьків, які пішли із сім’ї і понад три роки не сплачують аліментів тощо...»

Не лише стягують аліменти, але й контролюють їхнє використання
Цікаво, що механізм стягнення аліментів передбачає не тільки заходи, які спонукають злісних аліментників до їхньої сплати, але й практику контролю за використанням аліментів. Пов’язано це з тим, що все частіше надходить інформація про те, що отримувачі аліментів використовують їх не на дитину, а на власні потреби.
«Недавно ми зіткнулися з таким випадком: чоловік, який сплачує аліменти, звернувся до виконавчої служби зі скаргою на свою колишню дружину. За його словами, він працює у нафтогазовому комплексі і заробляє не менше 20 тис. грн на місяць, з яких п’ять тисяч щомісяця перераховує в рахунок аліментів, — каже В. Коноз.
Але недавно він дізнався, що ці гроші до дитини не доходять. Колишня дружина витрачає їх на себе. Зокрема, на алкоголь та сигарети...»
Те, що справа зі стягненням аліментів таки посунулася з місця на Полтавщині, державні виконавці ілюструють такими прикладами. Приміром, через небажання потрапити під санкції окремі злісні аліментники з власної ініціативи почали погашати багаторічну заборгованість.
Так, у Полтаві один із чоловіків одразу сплатив 138 тисяч гривень аліментів, у Горішніх Плавнях (колишній Комсомольськ. — Авт.) інший аліментник перерахував одним платежем 126 тисяч гривень.
А от із громадськими роботами, якими теж лякають злісних аліментників, справи йдуть не так, як хотілося б їхнім ініціаторам. У регіоні цьому виду покарання піддали 32 аліментники за рішенням суду, але заробили вони разом усього трохи більше 60 тисяч гривень, які і були перераховані в рахунок сплати по аліментах.
Тобто кожен з «ухилястів», який примусово прибирав вулиці, заробив усього по дві тисячі гривень, які ситуацію із заборгованістю в десятки тисяч гривень по аліментах не вирішили...
До речі, підтекст затятої боротьби Мін’юсту лише з аліментниками розуміють далеко не всі полтавці. Багато з краян роками не отримують зарплати і виконавчі провадження щодо її стягнення з роботодавців і надалі припадають пилом у відділах Державної виконавчої служби.
Хоча йдеться про десятки тисяч гривень, які так само не дійшли до родин, дітей та старих, які перебувають на утриманні тих, кому не виплачували зарплати.
Тож коли, нарешті, у державних виконавців дійдуть руки до стягнення багаторічної заборгованості із заробітної плати, що не менш важливо для сотень полтавців, ніж аліменти?
«Щодо масштабу питання по аліментах. Кожне четверте рішення суду стосується стягнення аліментів. Зарплатних проваджень у нас сьогодні 700 по області — це виконавчі документи зі стягнення заборгованості із заробітної плати. Проваджень по аліментах — понад 23 тисячі...
Тобто масштаби питань зі стягнення аліментів і заробітної плати кардинально різняться. Але державними виконавцями області вживаються заходи щодо всіх виконавчих документів, а не лише по аліментах.
Аліменти, можливо, справді більше на слуху, бо це соціально важливіше питання. Але заборгованість із зарплати теж стягується...» — відповів В. Коноз.
Цікаво, що попри дискусії щодо доцільності використання такої форми тиску на аліментників, як відкриття публічного Всеукраїнського реєстру злісних неплатників аліментів, куди вже внесено понад 250 тисяч аліментників, ця символічна «дошка ганьби» відіграє свою роль.
Приміром, до цього Реєстру було внесено навіть прізвище одного з нардепів із Полтавщини, що одразу використали його політичні опоненти. Нардепу довелося прилюдно виправдовуватись і запевняти виборців, що він уже не злісний аліментник.
«Я не можу, звичайно, розголошувати конфіденційну інформацію, але ця інформація була у відкритому доступі. Прізвище нардепа дійсно фігурувало в Єдиному державному реєстрі боржників, — зазначив В. Коноз, відповідаючи на запитання кореспондента «ДУ».
Рішення про стягнення аліментів перебувало на виконанні у нас у відділі у Кременчуці. Заборгованість по ньому дійсно існувала... Яким чином існувала? Не надавалися квитанції зі сплати заборгованості.
У подальшому, коли прізвище даної особи з’явилося в Реєстрі боржників, заборгованість була сплачена, і стягувачка відкликала документ із виконання. Претензій вона до нього на сьогодні не має, і виконавчий документ повторно не пред’являвся...»
Отже, боротьба з тими, хто ухиляється від утримання власних дітей, триває. І, судячи з усього, її запал не спаде, бо стягнення заборгованості по аліментах — дуже гостра проблема для мільйонів українських сімей. Наступ на злісних неплатників аліментів буде і далі йти, запевняють державні виконавці.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».