Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 19:18

Операція "розлучення"

Rate this item
(0 votes)

Повідомлення про наміри уряду переглянути принципи надання субсидій на оплату комунальних послуг наче холодним душем обкотило тисячі полтавських сімей, де небезпідставно побоюються, що відтепер залишаться сам-на-сам із ненажерливими комунальниками.
А боятися є чого, адже захмарні рахунки за їхні послуги ростуть і надалі. Приміром, як повідомляють у Головному управлінні статистики у Полтавській області, лише у травні 2018 року мешканці Полтавщини сплатили за житлово-комунальні послуги 287,3 млн грн, що становить 130,3% нарахованих за цей період сум...

Аби не позбутися субсидій, полтавці вдаються до найрізноманітніших хитрощів. Приміром... розлучаються. Останніми місяцями, коли стало відомо про план уряду переглянути порядок надання субсидій, на Полтавщині стрімко виросла кількість розлучень.
Так, тільки в промисловому Кременчуці, за даними тамтешнього відділу реєстрації актів цивільного стану, із середини травня до середини червня 2018 року зареєстрували більше ніж 180 розлучень. Це — в 10 (!) разів більше, ніж зазвичай для цієї пори року.
Пов’язують це зі спробами кременчужан зберегти субсидії, без яких чимало сімей просто не виживуть. Як повідомляють кременчуцькі ЗМІ, лише 23 травня 2018 року у наддніпрянському місті заяви про розлучення подали 25 родин.
Як розлучення може зберегти субсидію? Перш ніж відповісти на це запитання, варто повернутися на кілька днів назад, коли в Полтавській ОДА розглядали питання зміни нарахування субсидій жителям регіону.
«Торік на Полтавщині субсидію отримували 369 тисяч сімей. Цього року, за нашими попередніми підрахунками, допомогу отримуватимуть 270 тисяч домогосподарств. Це — сім’ї, які складаються з непрацездатних, пенсіонерів, отримувачів державної соціальної допомоги і осіб, які підлягають державному страхуванню...» — поінформувала директор обласного Департаменту соціального захисту Людмила Корнієнко.
Отже, решті полтавців доведеться поборотися за право на субсидії, доводячи, що вони справді потребують підтримки держави. Але уряд, затиснутий у лещата дефіциту грошей у бюджеті, налаштований рішуче поставити заслон тим із них, хто може самостійно сплачувати за комунальні послуги, але цього не хоче робити, посилаючись на бідність.
Боротьба буде, судячи з усього, нелегкою. Так, урядом не лише поставлено додаткові умови для надання субсидій, але й визначено коло українців, яким однозначно субсидії не призначатимуть.
Зокрема, розповіла Л. Корнієнко, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, будинку — 200 кв. м; члени домогосподарства або члени їх сім’ї мають у володінні транспортний засіб, з дати випуску якого не минуло 5 років; у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є повнолітні особи, у яких відсутні доходи або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг на суму, що перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн); особам, які працювали за кордоном понад 60 днів.
І все ж як розлучення може врятувати субсидію? Один зі шляхів — врегулювання квартирного питання, котре, як писав класик, завжди псувало наших людей.
Так от, чимало молодих сімей нині живуть окремо від своїх батьків. Тим, аби отримати субсидію, варто було надати до органів соцзахисту довідку про те, що діти з ними не проживають. Відповідно і сукупний дохід такої родини (батьків) не враховував доходу їхніх дорослих дітей. А це автоматично відкривало шлях до субсидії, адже всім відомо, які статки у подружжя українських пенсіонерів.
Але, як виявилось, і вітчизняні чиновники не в тім’ячко биті. Відтепер, щоб довести те, що діти проживають окремо від батьків, необхідно надати договір оренди квартири, яку знімають молодята.
Не секрет, що такий договір для українців — новина, бо за наймання житла хазяям квартир більшість жильців платить із рук у руки. А якщо не надати чиновникам договору оренди житла, то ті вважатимуть, що дорослі діти живуть разом із батьками, і їхні статки приплюсують до сукупного доходу родини. Після чого хитка межа, яка відділяє право на субсидію — розмір сукупного доходу, руйнується.
А от якщо подружжя розлучилося, то «колишні» можуть не вказувати в деклараціях своїх коханих. Відповідно і їхній дохід. Шпаринка доволі вузька, але, як бачимо, її сповна використовують, щоб зберегти субсидії...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».