Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Червень 2018 19:19

Каришинські читання

Rate this item
(0 votes)

У Кременчуцькому районі (Полтавська область) пройшли XXV Каришинські читання, які їхні організатори присвятили видатним полтавцям, котрі не тільки уславили рідний край, а й залишили свій слід у науці, мистецтві тощо.
До плеяди талановитих полтавців занесено й ім’я Андрія Потаповича Каришина — відомого хіміка-органіка, спеціаліста в галузі синтезу барвників фізіологічно активних речовин.
Майбутній видатний хімік опановував науку в Полтавському педагогічному інституті, а згодом майже сорок років — з 1947-го по 1987-й — керував у цьому закладі природознавчим факультетом.

Правда, далеко не всі із земляків А. П. Каришина знають, що український учений відомий не лише тим, що зробив дуже багато для розвитку хімічної науки, але й доклав руку до виготовлення останнього радянського паспорта.
А. Каришин синтезував низку барвників, котрі багато років успішно використовувалися в різних сферах радянської промисловості. А фарбник-діброман, який синтезував полтавський учений, в Радянському Союзі використовували для виготовлення бланків останнього радянського паспорта зразка 1974 року.
Як пам’ятають ті, хто мав в ті часи серпастий і молоткастий паспорт, його обкладинка була темно-червоного кольору. Для її виготовлення саме і брали барвник Каришина.
Вибір барвника, який використовувався для дуже важливої справи, якою було виготовлення радянських паспортів, припав на барвник А. Каришина через те, що той мав властивість не змінювати відтінку при штучному освітленні, чим характеризувались інші барвники. Ці якості й стали вирішальними при виборі барвника для обкладинки радянського паспорта.
Звісно, український учений А. Каришин за свою багаторічну плідну наукову працю став відомим не тільки завдяки тому, що розфарбував «обличчя» радянського паспорта.
В активі вченого — понад 500 хімічних сполук, які він синтезував разом зі своїми учнями. Вдячні послідовники справи А. Каришина встановили на його честь меморіальну дошку на стіні Полтавського державного педагогічного університету.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».