Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 18:27

На Полтавщині відкрили першу поліцейську станцію

Rate this item
(0 votes)

Прообраз дільничного інспектора міліції Аніськіна, який наприкінці 70-х років створили радянські кінематографісти, й досі будоражить уми тих, хто спостерігає за еволюцією української поліції. Зокрема, її служби дільничних інспекторів.

Уже поважного віку як на міліціонера, позбавленого кар’єрних устремлінь, Аніськін коренями приріс до села, де багато років пильнував правопорядок. Кіношний сільський дільничний творив справжні дива: вправно боровся з порушниками, виховував молодь, був добрим порадником для односельців тощо.
І головне, не сподіваючись на начальство райвідділу, самостійно і успішно вирішував більшість питань з охорони правопорядку...

На жаль, сьогодні далеко не кожен житель українського міста або села знає свого дільничного інспектора поліції. Їх дедалі меншає, а географія територій і кількість населення, які вони обслуговують, збільшуються.
За часів Аніськіних один дільничний інспектор міліції опікувався разом зі своїм помічником спокоєм 2–2,5 тисяч жителів у містах або навіть в одному селі, де він знав в обличчя майже всіх. Принаймні, тих, хто потенційно міг порушити правопорядок.
Нині ж нормою навантаження на одного дільничного називають уже цифру в 7–8 тисяч жителів. А його робота все частіше зводиться до заповнення сили-силенної паперових звітів, складання адміністративних протоколів про дрібні правопорушення, пошуку пального для службового авто тощо.
Реформування поліції боляче вдарило по службі дільничних інспекторів, кількість яких дедалі скорочують. Приміром, лише на Полтавщині у відносно спокійні в криміногенному плані радянські роки посад дільничних інспекторів було понад тисячу.
Натомість тепер, коли люди зайвого разу бояться виходити на вулицю, їхні посади почали скорочувати. Якщо ще два-три роки тому в регіоні «Аніськіних» було близько 600 офіцерів, то нині — всього 235. Закриваються й опорні пункти охорони громадського порядку, де вони розміщувались і які зазвичай були штабами народних дружин...
Звісно, поліція навіть в умовах свого перманентного реформування не залишає громадян без захисту, випробовуючи нові форми турботи про їхню безпеку. На зміну звичним опорним пунктам правопорядку тепер приходять так звані поліцейські станції.
Першу таку відкрили на Полтавщині в селі Ланна Карлівського району. Її появі передували не тільки чималі організаційні потуги на рівні обласного поліцейського і цивільного начальства, але й певна пропагандистська робота. Яка в нас завжди супроводжує якесь нововведення.
«Що таке поліцейська станція? Є населені пункти, які перебувають далеко від райцентрів із райвідділами поліції. Тож їхнім жителям у разі потреби дуже складно, приміром, викликати поліцію, написати заяву до правоохоронців тощо.
А ситуації виникають часто такі, які потребують негайного втручання поліції. Але поки її представники доберуться до заявника... А от поліцейська станція — це постійне робоче місце дільничного інспектора поліції безпосередньо в населеному пункті, де він працює, — пояснила кореспонденту «ДУ» заступник начальника відділу превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Полтавській області підполковник Жанна Ахіджанян.
Свою роботу він починає саме звідти. Контролюватиме дільничного тепер громада. Але зарплату йому платить поліція. А от так званий офіс для нього — власне, поліцейську станцію — виділяє об’єднана територіальна громада (ОТГ).
Наприклад, у селі Ланна для поліцейської станції виділено три просторі кімнати — для кабінету дільничного, кімнати прийому та для роботи групи швидкого реагування.
Обслуговуватиме дільничний усі населені пункти ОТГ. Від нього тепер не вимагатимуть різних звітів, його не викликатимуть на щоденні ранкові наради у райвідділ, не ставитимуть у наряди тощо. Він завжди перебуватиме на своєму робочому місці і служитиме громаді, якій підзвітний...»
Наскільки оптимістичні слова Ж. Ахіджанян не розходяться з практикою життя, покаже час. А поки сам сільський голова Ланнівської ОТГ Костянтин Удовиченко переконаний, що поява поліцейських станцій — саме те, чого бракувало на селі для підтримання правопорядку.
У розмові з кореспондентом газети він розповів, що до ОТГ входять шість населених пунктів, де проживає 4,5 тисячі населення. Із відкриттям поліцейської станції в ОТГ тепер працюватимуть два дільничних інспектори.
Крім того, нині в селах, які входять до складу Ланнівської ОТГ, посиленими темпами встановлюють відеокамери. За їх допомогою дільничні контролюватимуть обстановку в селах. Правління ОТГ уже профінансувало разом із поліцією 20 кілометрів оптико-волоконного кабелю, який з’єднав поліцейську станцію з відеокамерами. І їхня установка триває.
«Звісно, поява поліцейської станції сприятиме тому, що в наших селах зміцниться правопорядок, — переконаний К. Удовиченко. — Дільничні інспектори, яких призначають із Карлівського райвідділу поліції, зможуть тепер ефективніше працювати та контролювати ситуацію в селах. А в разі потреби негайно виїхати за викликом або викликати слідчо-оперативну групу...»
Схвально ставляться до нововведення поліції і в Полтавській ОДА. Її очільник Валерій Головко пішов ще далі, згадавши «народних» шерифів, і запропонував обирати дільничних інспекторів із числа жителів ОТГ.
Це для того, аби полтавці не скаржилися на те, що їм зверху знову прислали людину, яку вони не знають і яка налаштована служити громаді тимчасово, бо проживає поза її межами. На думку керівника Полтавщини, дільничних інспекторів поліції треба готувати для посади на місцях.
А коли громадськість надасть згоду на призначення, наказом начальника поліції його призначатимуть на посаду. Звичайно, після спеціальної підготовки та проходження медичної комісії. То буде справжній Аніськін, який працюватиме там, де живе, і якого добре знають його односельці.
«Потрібно поставитися до питання обрання дільничного дуже виважено. Це не просто працевлаштування, а закріплення величезних зобов’язань за особою, яка забезпечуватиме безпеку на вашій території, — звернувся до голів об’єднаних територіальних громад В. Головко. — Людина, яку обираєте, має бути авторитетною, порядною, відповідальною...»
У поліції Полтавщини кажуть, що заробітна плата дільничного інспектора стартуватиме від восьми тисяч гривень на місяць. У нього буде службовий автомобіль і помічник. Вимоги до кандидатів — обов’язкова юридична освіта.
А от досвід служби в правоохоронних органах — необов’язковий. Головне, щоб дільничного знали і поважали самі мешканці ОТГ. Тому одним із найкращих варіантів для всіх сторін можуть стати учасники АТО.
Загалом на Полтавщині планується створити посади для 666 дільничних офіцерів поліції та 1154 їхніх помічників. У майбутньому всі поліцейські станції будуть поєднані із ситуаційним центром, який дозволить оперативно реагувати на дії транзитних злочинців, швидше розкривати та запобігати важким злочинам.
До ситуаційного центру на Полтавщині поки що підключено тільки райцентри Гадяч, Горішні Плавні, Кременчук і частково Полтаву. Але в поліції області сподіваються, що процес триватиме і поліцейські станції успішно замінять колишні опорні пункти, до яких звикли полтавці.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».