Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 13:43

У Полтаві відкрилася міжнародна виставка карикатур

Rate this item
(0 votes)

1 квітня в Полтавському художньому музеї ім. М. Ярошенка урочисто відкрили традиційну щорічну Міжнародну виставку-конкурс карикатур «Карлюка-2018». Свято карикатуристів та шанувальників гумору в місті на Ворсклі традиційно відкривають у День сміху та чергової річниці від дня народження видатного земляка полтавців М. В. Гоголя.

Цьогорічна виставка-конкурс уже 18-а за ліком. За цей час полтавська «Карлюка» зажила слави справжнього свята карикатур, початок якому поклали заходи, присвячені святкуванню дня народження М. В. Гоголя. Власне, саме герої його невмирущих творів і заклали підвалини конкурсу карикатуристів, який уже давно вийшов за межі не лише Полтави, але й України.

За роки, що минули від перших виставок, участь у яких брали переважно місцеві карикатуристи, полтавці змогли ознайомитися з роботами майстрів сатири як з України, так і з Великобританії, Сербії, Болгарії, Польщі, Росії, Бразилії, Словаччини, Туреччини, Азербайджану тощо.
Географія гумору в картинках, які тепер щороку надсилають до Полтави провідні карикатуристи з усіх континентів, постійно розширюється. Конкурс «Карлюка-2018», приміром, порадує своїх поціновувачів новою експозицією, де представлені твори Асоціації карикатуристів Єгипту.
«За 18 років творчого шляху конкурс карикатур «Карлюка» не тільки досяг свого повноліття, а й отримав багато нових друзів з усього світу, — розповів організатор «Карлюки» полтавський художник-карикатурист Михайло Шлафер.
Друзів — як талановитих художників-карикатуристів, чиї роботи давно привернули увагу своєю гостротою, актуальністю та оригінальністю виконання тощо, так і вдячних шанувальників їхнього таланту...»
Організатори і учасники «Карлюки-2018» запропонували відвідувачам виставки-конкурсу 279 карикатур, які систематизовано по чотирьох розділах. У рамках конкурсу проходять і дві персональні виставки бельгійського карикатуриста Константина Сюннерберга та його українського собрата по пензлю Ігоря Лук’янченка — переможців та лауреатів багатьох міжнародних конкурсів карикатури.
На виставці також уперше розгорнута експозиція єгипетської карикатури, яка стала результатом спільного проекту Української асоціації карикатуристів «Карлюка» та Асоціації карикатуристів Єгипту.
Усіх, хто завітав на відкриття конкурсу карикатур «Карлюка-2018», традиційно зустрічав сам маленький Карлюка. Його образ — хлопчика чи дівчинки з великим кольоровим олівцем у руках створили організатори виставки-конкурсу карикатури.
Цього разу в образі Карлюки виступив хлопчисько Артем, якому всього 3,5 року. Увесь час, поки тривала офіційна частина презентації, він майже не відходив від свого «батька» — організатора конкурсу М. Шлафера і в міру хлопчачих своїх сил намагався розважати гостей.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».