Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 12:41

Полтавський музей авіації став на крило

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­ний вій­сь­ко­во-іс­то­рич­ний му­зей Ук­раї­ни по­пов­ни­вся но­вою фі­лією — Пол­тав­ським му­зе­єм важ­кої бом­бар­ду­валь­ної авіа­ції. А об­лас­ний центр на Вор­склі от­ри­мав му­зей­ний за­клад у ста­ту­сі на­ціо­наль­но­го. Чим пол­тав­ці не­без­під­став­но пи­шаю­ть­ся, адже в міс­ті вва­жа­ють, що вже дав­но до­зрі­ли для то­го, щоб за­нес­ти свій уні­каль­ний му­зей до ре­єс­тру на­ціо­наль­них.

Статус філії Національного військово-історичного музею України Полтавський музей важкої бомбардувальної авіації формально отримав ще у другій половині 2016 року, однак свої двері для перших відвідувачів він офіційно відчинив лише 14 жовтня 2017 року.

Працівники музею, яких за штатним розписом усього 15 осіб, доклали чимало зусиль, щоб заклад почав приймати масових відвідувачів саме 14 жовтня — в День захисників України та свята Пресвятої Богородиці. Останні дні перед відкриттям їм довелося працювати над благоустроєм території музею майже цілодобово.
Директор філіалу музею полковник запасу Віктор Дейнега навіть підрахував, що його працівники відробили 1900 людино-годин, упорядковуючи територію музею. Напружена праця дала результат: музей відчинив двері за планом і його перші відвідувачі з цікавістю оглянули унікальні експонати, які там виставлено.
poltava muzФілію Національного військово-історичного музею України в Полтаві створено не на порожньому місці. Ще у 2007 році завдяки ентузіазму колишніх військових авіаторів на території Полтавського військового аеродрому, де в радянські часи понад 50 років поспіль базувалася 13-а гвардійська Дніпропетровсько-Будапештська ордена Суворова важка бомбардувальна авіаційна дивізія, ентузіасти створили аматорський музей дивізії.
Особливість музею придала унікальна експозиція просто неба, яку розгорнули на військовому летовищі, де на стоянці завмерли два літаки «Ту-22М3», якими був озброєний 185-й гвардійський важкий бомбардувальний авіаційний полк, що дислокувався до 2004 року в Полтаві.
Ще кілька літаків, які стали експонатами музею, доставили з інших міст. Зокрема, з Прилук (Чернігівська область) перегнали найбільший у світі стратегічний ракетоносець «Ту-160» — єдиний на території України, що є цінним експонатом музею.
На аеродромі також виставлено літаки «Су-15», «Ту-95МС», «Ту-134УБЛ», «Ту-22М», «Ту-16», «Ан-26» та «Ту-22КД» — перший радянський надзвуковий бомбардувальник. Наприкінці 2017 року експозиція музею поповнилася вертольотом «Мі-8», який привезли з Луцька.
Територія, яку тепер займає музей-філія, дорівнює майже чотирьом гектарам. На його зовнішніх експозиціях розміщено алею Героїв Радянського Союзу — бойових льотчиків полтавської авіадивізії, які заслужили це високе звання у роки Другої світової війни.
poltava museumУвазі відвідувачів представлено зразки бойової техніки, яка перебувала і нині перебуває на озброєнні українського війська. Зокрема, вертольоти, броньовані машини, зенітні установки тощо.
У 13 залах музею є експозиції, які розповідають про історію Збройних Сил України, 13-ї авіаційної гвардійської важкої бомбардувальної дивізії, проведення спільної радянсько-американської повітряно-бомбардувальної операції «Френтик» у 1944 році, участь авіаційних частин у випробуванні ядерної зброї на Новій Землі у 1961 році.
Музей також висвітлює внесок України та українського народу в освоєння космосу, участь полтавських військових авіаторів у бойових операціях в Афганістані під час радянсько-афганської війни тощо. Нині на території музею капітально ремонтують двоповерхову будівлю, де створять Центр військово-патріотичного виховання молоді.
Полтавський музей важкої бомбардувальної авіації носить ім’я видатного військового льотчика Першої світової війни М. А. Комарницького, під керівництвом якого у 1923 році було засновано Полтавський аеродром. Про це свідчить меморіальна дошка видатному льотчику при вході до музею.
Сьогодні працівники музею проводять чималу патріотичну роботу з молоддю, ведуть пошуки нових експонатів, установлюють міцні зв’язки з воїнами Полтавського гарнізону та музейних закладів Полтавщини тощо.
Про Полтавський музей важкої бомбардувальної авіації відомо вже не лише в Україні, але й за її межами. Так, торік музей відвідали екскурсії з Литви, Швейцарії, США, Туреччини, Великобританії, Марокко, Чехії, Австралії, Ізраїлю, Білорусі, Угорщини, Німеччини, Данії, Японії, Швеції, Венесуели, Іспанії, Польщі, Китаю, Італії та інших держав.
Щодня до музею приходять нові і нові відвідувачі. Кожен із них прагне скористатись унікальною можливістю для того, аби дізнатися нові факти про розвиток військової авіації, на власні очі роздивитися грізні літаки-бомбардувальники та ракетоносії, які свого часу були дуже переконливим «аргументом» радянського уряду у вибудові відносин із так званим капіталістичним світом. Здається, що кожна зала цього унікального музею просякнута історією, яку творили наші співвітчизники у часи воєн і миру...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».