Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 19:06

«Комунізація» від монополіста

Rate this item
(1 Vote)

Від­но­си­ни між пол­тав­ця­ми — спо­жи­ва­ча­ми послуг ПАТ «Пол­та­ва­газ» та цим під­при­єм­ством-мо­но­по­лі­стом де­да­лі на­га­ду­ють не­рів­ний шлюб. Ко­ли на ве­сіль­ний руш­ни­чок ста­ють не з лю­бо­ві та ра­до­сті, а з при­му­су та ко­рис­ли­вих мо­ти­вів.

Лі­чиль­ник розб­ра­ту
Черговим прикладом свавілля «партнера» — монополіста щодо полтавських споживачів стало недружнє рішення підприємства, яке викликало не тільки справедливе обурення жителів обласного центру, але й акції протесту містян. Спровокувало їх рішення ПАТ «Полтавагаз» припинити широко розрекламоване безплатне встановлення індивідуальних лічильників газу в кожній квартирі і натомість обмежитися монтуванням одного загального лічильника на весь багатоквартирний будинок.

Коли газівники вперше почали цей «експеримент», довірливі споживачі не одразу зрозуміли наслідки цих підступних намірів. А коли зрозуміли, що їх, мешканців багатоквартирних будинків, буквально заганяють у «комуну», примушуючи до колективної безвідповідальності, почали протестувати. Адже за спожитий газ відтепер доведеться розраховуватися за принципом «за себе й свого сусіда».
Коли градус напруги у дворах багатоповерхівок піднявся настільки, що можна було чекати від людей більш рішучих дій, приміром перекриття жвавих автомобільних доріг та блокування роботи міського транспорту, ситуацію влада і монополісти почали потроху «розрулювати». Принаймні, демонстрували готовність до цього.
Зокрема, у місцевих ЗМІ представники підприємствамонополіста почали обґрунтовувати законність своїх кроків та переваги використання загальнобудинкових лічильників перед індивідуальними. У той же час соціальні мережі заполонили коментарі обурених городян, котрі нагадували владі та газівникам, що згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», ухваленим ще 2011 року, держава зобов’язала підприємства, які займаються розподілом газу, встановити споживачам безкоштовно газові лічильники. Причому лічильники мали встановлюватися індивідуально у кожну квартиру чи будинок.
Відповідно до зазначеного закону до 1 січня 2018 року всі квартири, в яких газ використовують для приготування їжі, потрібно обладнати індивідуальними лічильниками газу. Тепер же, коли почали встановлювати в хрущовках загальнобудинкові лічильники, їхні мешканці мають сплачувати не за реально спожитий ними газ, обсяг якого могли визначити за показниками лічильника у квартирі, а за показниками загального лічильника. До якого, до речі, жильці не матимуть доступу, тож проконтролювати правильність зняття його показників газівниками не зможуть.
У дію вступає принцип оплати «один — за всіх, всі — за одного». Що не тільки аж ніяк не стимулює до економії занадто дорогого для українців блакитного палива, але й викликає справедливі нарікання, бо платити доведеться всім порівну. Незалежно від того, хто скільки газу використав. Тож не дивно, що газівники скрізь зустрічають опір мешканців тих будинків, де вони хочуть установити загальні лічильники.
Так, перший заступник голови правління ПАТ «Полтавагаз» Сергій Мокрий розповів, що підприємство подає газ до 1223 багатоквартирних будинків, з яких лише 223 обладнані індивідуальними лічильниками газу, а жителі 930 будинків так і не отримали безкоштовних лічильників через брак коштів на їхню установку. На сьогодні ПАТ «Полтавагаз» установило всього 20 будинкових лічильників, але вони не введені в експлуатацію через те, що не підписана технічна угода між «Полтавагаз» і власниками будинків — ОСББ, житловобудівельними кооперативами або ЖЕВ, які відмовляються це робити. Через рішучий супротив мешканців не вдалося встановити будинкові лічильники в п’ятьох будинках.
У ПАТ «Полтавагаз» наголошують на тому, що встановлення загальнобудинкових лічильників газу замість індивідуальних — не примха самого підприємствамонополіста. Це зроблено на вимогу постанови № 2442 від 24 вересня 2015 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Вона затвердила для ПАТ «Полтавагаз» інвестиційну програму з включенням витрат на встановлення будинкових лічильників газу для населення з пооб’єктним переліком багатоквартирних будинків, які необхідно обладнати будинковими лічильниками газу. Ці зміни — через брак грошей на безплатне встановлення індивідуальних лічильників газу, як це було визначено Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Мовляв, з часу його прийняття в 2011 році в країні змінилося багато чого. Причому не в кращий бік...
Не приховує матеріальної складової у прийнятті рішення про встановлення замість індивідуальних лічильників газу у квартирах українців і сам глава НКРЕКП Дмитро Вовк.
«Придбання та монтаж таких лічильників коштуватиме в сім разів дешевше, ніж установлення індивідуальних приладів обліку природного газу. Тому, щоб заощадити час та кошти, в багатоквартирних будинках із невеликими витратами газу при наявності у споживачів лише газових плит встановлення будинкових приладів обліку визначено як найбільш раціональне...» — аргументує він.

 

З од­но­го ка­зан­ка
Проте так думають у Києві. У Полтаві на проблему дивляться інакше. Після того як ситуація з установленням загальнобудинкових лічильників дедалі загострилася і від міської влади полтавці почали вимагати втрутитися в справу, проблему вирішили обговорити на засіданні профільної депутатської комісії Полтавської міськради.
На призначений день — 17 березня у міськраді зібралося чимало люду: крім депутатів та представників ПАТ «Полтавагаз», на засідання комісії прийшло багато громадських активістів та простих громадян, котрі проти того, аби газівники заганяли їх у «колгосп». Довелося навіть з огляду на кількість охочих узяти участь у роботі комісії перенести її засідання до сесійної зали.
Депутати спробували розібратися з тим, чому ПАТ «Полтавагаз» не виконує вимоги Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» і припинило встановлення лічильників у квартирах полтавців. Посилання представника підприємствамонополіста на те, що «Полтавагаз» керується постановою НКРЕКП, враження на членів комісії не справило.
Газівникам нагадали, що закон вищий за постанову комісії, тож його необхідно або виконувати, або домагатися його скасування. До того ж депутат міськради Олександр Шамота розповів присутнім, що інвестиційну програму для ПАТ «Полтавагаз» НКРЕКП змінила на прохання самих полтавських газівників.
«Ви посилаєтесь на постанову НКРЕКП, а я вам скажу наступне, — звернувся до представників підприємства депутат. — Пропозиція постанови, яку затвердила комісія, надійшла від вас, і формування інвестиційної програми, в якій було прописано встановлення лічильників не по квартирах, а одного на будинок, складало ПАТ «Полтавагаз». Ви підготували цю пропозицію, подали її комісії, і вона її затвердила. А тепер ви говорите, що ви тут білі і пухнасті і лише виконуєте те, що вам спустили згори...»
Також ще один активіст — Ігор Кіянчук зазначив, що юридично ініціатива про встановлення будинкових лічильників справді надійшла від ПАТ «Полтавагаз». А Національна комісія не затверджує інвестиційної програми, а тільки її погоджує.
Перший заступник голови правління ПАТ «Полтавагаз» Сергій Мокрий навіть під тиском цих переконливих аргументів депутата і активіста не здавався і заявив, що також не проти мати у квартирі безкоштовний лічильник на газ, але не може його отримати і «встановлення будинкових лічильників — це не ініціатива ПАТ «Полтавагаз».
«Ми подали списки, скільки ще в місті будинків без лічильників, а їх більшість. НКРЕКП, виходячи з цього, прийняла відповідне рішення. Враховуючи обмежений державний бюджет і велику кількість будинків без лічильників, вони прийняли програму зі встановлення будинкових лічильників», — говорив С. Мокрий.
Активісти «Громадського контролю» уточнили, що посилання монополістів на брак грошей для завершення Державної програми встановлення індивідуальних газових лічильників безпідставні, бо ще 2005 року до тарифів за спожитий газ ПАТ «Полтавагаз» заклало інвестиційну складову на встановлення лічильників. 
Тобто, резюмували активісти, вже протягом 10 років поспіль полтавці щомісяця платять завищені тарифи через цю інвестиційну складову, але безплатних (точніше, коштом громади) лічильників усі так і не отримали. Заперечити цьому аргументу представники підприємства не змогли.
Керівник виробничих служб міста Полтава та Полтавського району ПАТ «Полтавагаз» Анатолій Бистрай на комісії всіляко намагався пом’якшити ситуацію і запевняв, що газівники самі зацікавлені у тому, щоб у кожній квартирі було встановлено індивідуальний лічильник газу. Він спробував розвіяти побоювання полтавців щодо колективної відповідальності за спожитий будинком газ, запевнивши, що угоду на постачання газу підпишуть з кожним окремим споживачем, а не з будинком.
Тож у разі заборгованості когось із жителів будинку, обладнаного загальним лічильником, розбиратися з ним будуть спеціалісти «Полтавагаз», а не сусіди боржника. Крім того, газівники зобов’язуються забезпечити доступ до загальних лічильників споживачів. Зокрема, зняття показників відбуватиметься у присутності представників будинку або активістів тощо.
«Ми готові до діалогу. Якщо мешканці проти встановлення загального лічильника, ми силувати нікого не можемо: складаємо акт про відмову і відправляємо його до НКРЕКП. На жаль, програма зі встановлення поквартирних лічильників сьогодні не працює. Ми її не можемо реалізувати, — визнав А. Бистрай. — Хоча, на мій погляд, простіше вести облік газу за показниками поквартирних лічильників. На сьогодні ми повинні діяти за законом.
Тобто якщо власник будинку відмовляється від установлення загального лічильника, ми змушені застосовувати при розрахунках норми, прописані в законі. Ніхто не забороняє жителям будинку встановити лічильник у квартирі власним коштом (сьогодні вартість установлення індивідуального лічильника в Полтаві становить до 3,5 тис. грн, що не по кишені багатьом жителям хрущовок. — Авт.)...»
Відлуння ситуації зі спротивом полтавців нововведенню газівників, які кладуть край їхнім надіям на економію газу та справедливу оплату за блакитне паливо жителями багатоповерхівок, докотилося і до Полтавської ОДА. Ще 11 березня там під головуванням заступника глави облдержадміністрації Олега Пругла відбулася нарада, на якій обговорювали ситуацію з установленням загальнобудинкових лічильників у багатоповерхівках, на що масово скаржаться полтавці.
У коментарі кореспонденту «ДУ» О. Пругло зазначив, що ситуація справді складна. Люди добре знають вимоги закону, який зобов’язує газівників власним коштом установлювати в їхніх квартирах прилади обліку газу, тобто лічильники. І відступ від проекту, який у Полтаві вже почали втілювати у життя і безплатно встановили лічильники газу чималій кількості полтавців, дуже негативно сприйнятий рештою громади, якій відмовили у встановленні безплатних лічильників і банально «загнали до колгоспу».
«Викликано це тим, що було змінено інвестиційну програму ПАТ «Полтавагаз» і почалося встановлення замість індивідуальних будинкових лічильників. На це не погоджуються голови наших ОСББ і житловобудівельних кооперативів, адже вони розуміють, що виникнуть дуже великі труднощі при розрахунках за спожитий газ мешканцями будинків. Це наче загальний казан... Є вимога щодо того, аби кожен споживач газу мав свій лічильник.
Проте керівництво «Полтавагазу» зробило «невелике» послаблення... Очевидно, якщо НКРЕКП внесла зміни до постанови, газівники можуть установлювати загальнобудинкові лічильники. Але ж за згодою мешканців будинків або власника будинку. Я вважаю, що таке рішення є неабиякою проблемою, адже держава визначила законом, що лічильники мають бути в кожного споживача, а не один на всіх гуртом...»
О. Пругло передбачає і великі проблеми, які виникнуть, коли на мешканців багатоповерхівок газівники почнуть розкидати спожитий газ для оплати. Обуренню не буде меж, це прогнозує чиновник. Судіть самі: самотня бабуся понад силу намагається економити блакитне паливо, щоб за нього заплатити, і споживає не більше одногодвох кубічних метрів газу на місяць. А її сусідка, така ж сама бабуся, але яка весь день та ніч пече пиріжки і потім ними торгує на ринку або вулиці і непогано заробляє на цьому чи цілодобово жене самогон, витрачає щомісяця по 30 куб. м газу. Але заплатити їм доведеться порівну — за 15 куб. м на кожну бабусю... Оця зрівнялівка й обурює найбільше людей, констатує заступник голови Полтавської ОДА.
Громадськість обласного центру вирішила не давати послаблень ПАТ «Полтавагаз» і далі відстоювати свої права мати у кожній полтавській квартирі лічильник газу. Як це передбачено вітчизняним законодавством.
Тому, поінформувала представниця ГО «Народний контроль», уже 12 громадських організацій об’єдналися в боротьбі з монополістом і ухвалили рішення звернутися до Президента, Голови Верховної Ради України, Кабміну з вимогою вплинути на НКРЕКП та забезпечити виконання закону щодо комерційного обліку газу.
Члени депутатської комісії вирішили так само звернутися до НКРЕКП і письмово повідомити про ситуацію з установленням загальнобудинкових лічильників у Полтаві та закликати регуляторів скасувати своє рішення щодо зміни інвестиційної програми для ПАТ «Полтавагаз» і діяти виключно в правовому полі України.
Крім того, депутати домовилися з представникам ПАТ «Полтавагаз» про те, що підприємство протягом місяця, поки вирішуватиметься ситуація, не справлятиме завищеної плати за газ з мешканців тих будинків, які відмовилися від установлення загальних лічильників.
Домовилися спірну ситуацію залагодити мирним шляхом, а якщо цього не вдасться, громадські активісти та депутати налаштовані звертатися до суду, щоб приборкати монополіста. Підтримав земляків і народний депутат України Юрій Бублик — 18 березня він звернувся з депутатським запитом до керівництва країни, вимагаючи повернути газівників у правове поле.
Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».