Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 17:54

Як у полтавських дачників украли "садок вишневий коло хати"...

Rate this item
(1 Vote)

Скан­даль­на си­ту­ація, в якій опи­ни­ли­ся не з влас­ної во­лі чле­ни дач­но­го ко­опе­ра­ти­ву в се­лі Ко­ло­мій­це­ве озе­ро Хо­роль­сько­го райо­ну, що на Пол­тав­щи­ні, вкот­ре до­ве­ла, на­скіль­ки лю­ди в нас не за­хи­ще­ні від сва­віл­ля тих, хто уві­ру­вав у влас­ну без­кар­ність та де­мон­стра­тив­но не­хтує за­кон­ни­ми ін­те­ре­са­ми ін­ших за­для влас­ної ви­го­ди. При­чо­му, не­зва­жа­ючи на дум­ку гро­мад­сько­сті, на пра­во­охо­рон­ні ор­га­ни та, вреш­ті-решт, на влас­не сум­лін­ня.

А ще більше пригнічує законослухняних громадян, котрі стають жертвами нових хазяїв життя, той факт, що самоуправство чиниться з відома посадовців, на яких державою покладено обов’язок захищати права українців та стояти на сторожі закону.


* * *
Нинішні власники дачних земельних ділянок, котрі обробляли ще їхні батьки і на чиїх родючих землях щороку розквітали сади та щедро родила городина, сьогодні оббивають пороги всіх можливих інстанцій, щоб відновити справедливість та покарати винних, які безсоромно позбавили людей їхньої законної власності.
Про те, що вони вже ніколи не побачать дбайливо доглянутий садок вишневий коло хати, дачники дізналися одного літнього дня, коли навідалися на свої дачі. Подиву від побаченого не було меж: на місці своїх земельних ділянок люди побачили... кар’єр. Так, глибокий кар’єр, звідки самоскиди вивозили глину.
Одна з власниць дачної ділянки Світлана Лізнова згодом розповіла журналістам місцевих ЗМІ, котрі виїжджали на місце, що там, де нині несподівано з’явився кар’єр, була земельна ділянка її батьків. Тобто приватна власність їхньої родини.
«На дачу часто не їздила. Але коли приїхала на початку липня по черешні, помітила, що черешень немає. А на місці земельної ділянки — провалля...»
Наряд міліції жінка викликала 10 липня, коли дізналася, що у своєму горі вона не одна.
Обурені дачники заходилися шукати правди та винних у ситуації. Як водиться, почали звертатися в усілякі інстанції та ходити по чиновниках. Але на рівні району їм не допомогли. Коли звернення обурених дачників дійшло до Полтави, до Хорольського району виїхав голова Полтавської облради Петро Ворона та народний депутат України Костянтин Іщейкін. Разом з обезземеленими дачниками вони побували на місці свавілля тих, хто перетворив дачні ділянки на кар’єр з видобутку глини.
Побачене шокувало навіть зазвичай витриманого голову облради. Тим більше що попередньо П. Ворона дізнався, що в Хорольському районі глину і пісок із нелегальних кар’єрів видобувають уже два-три роки поспіль. Лише галас, який зчинили власники дачних ділянок у селі Коломійцеве озеро, таки змусив владу відкрити очі на проблему. П. Ворона після того, коли сам розібрався в ситуації і разом із нардепом обстежив кар’єр на місці зруйнованих земельних ділянок, в розмові з журналістами та дачниками висловив сумніви щодо можливості припинити розкрадання глини у кар’єрах Хорольського району на місцевому рівні.
«Як свідчать документи, у Хорольському районі з 2013 року триває масштабне і неконтрольоване розкрадання власності територіальних громад. Так, на 12 кар’єрах (шість із них розташовані на місці приватних дачних ділянок.— Авт.) у промислових масштабах із застосуванням серйозної будівельної техніки видобувають глину і продають її італійській фірмі, яка будує дорогу загальнодержавного значення Київ — Харків — Довжанський,— поінформував голова облради.— Сільські ради скаржаться на рівень Хорольської райради, остання — мені, а я надсилаю скарги до обласної прокуратури та міліції. Але от остання відповідь від начальника УМВС України в Полтавській області Беха — нічого кримінального.
Прокуратура також роками переводить усе на міліцію. Фактично — влада проблемою не перейнялася, а люди доведені до відчаю і готові перекривати дорогу Київ — Харків. Поки частину техніку з кар’єрів відвели, але впевненості немає...»
П. Ворона також поділився інформацією, яку отримав від місцевих мешканців:
«Є дані, що за цими оборудками стоять колишній керівник міліції та голова райдержадміністрації. Але думаю, що «дах» є десь вище. Чому правоохоронці такі неповороткі, можна лише здогадуватися. Наприклад, на Коломійцевому озері, що на території Штомпелівської сільради Хорольського району, є кар’єр площею три гектари глибиною 10 метрів. Кубометр глини коштує 100 грн.
Я на калькуляторі приблизно порахував, що йдеться про поклади глини вартістю 30 млн грн. Це тільки один кар’єр з 12, — провів нескладні арифметичні розрахунки голова облради. — Думаю, що якась ліцензія у фірми на кар’єр є, але за фактом глину видобувають незаконно. Вважаю, що цю проблему потрібно вирішувати на рівні Києва, на рівні Антикорупційного бюро. Адже можна вести мову про міжнародний скандал — італійська фірма вбудована у корупційну схему, бо витрачає кошти на крадену глину. На ту глину, з продажу якої місцеві громади не мають жодної копійки...
Треба звільняти обласного прокурора Я. Стрелюка, треба звільняти керівника обласної міліції О. Беха за злочинну бездіяльність, яку ми зараз спостерігаємо. Зараз завдано шкоду на десятки, а може, й сотні мільйонів гривень. Якщо вони цього не бачать, значить, вони в долі. Значить, вони деребанять цю місцеву корисну копалину...» — зауважив П. Ворона.
Звернення дачників, у яких обурення бездіяльністю влади вже хлюпає через край, та емоційні слова голови Полтавської облради, схоже, змусили правоохоронців Полтавщини вжити бодай якихось заходів, щоб розібратися в ситуації.
В обласній прокуратурі зізналися, що про кар’єри в Хорольському районі знають. І навіть проводять досудове розслідування одразу за двома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, прокурор Полтавської області Ян Стрелюк на прес-конференції зазначив, що розробка кар’єрів — «це самовільне захоплення земельної ділянки та порушення екологічного законодавства. Процесуальне керівництво у цьому кримінальному провадженні здійснюється працівниками прокуратури Хорольського району».
За словами обласного прокурора, до розслідування залучено екологічну інспекцію, яка і зробить висновок, чи завдана шкода навколишньому середовищу. Видобування корисних копалин призупинено.
Правда, трохи згодом на прес-конференції 31 липня Я. Стрелюк дещо по-іншому оцінив ситуацію зі свавіллям у Хорольському районі:
«Можу додати, що в Хорольському райвідділі міліції розслідується кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: 240 (порушення правил охорони надр) та 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво). Щоб вирахувати шкоду — на це є Державна екологічна інспекція у Полтавській області. Після її висновків будемо реагувати. А так це голослівні обвинувачення, нічим не підтверджені...»
Слова прокурора про начебто призупинення роботи кар’єру спростовує одна з жительок села Коломійцеве озеро Ірина Погрібна. Журналістам вона розповіла про ситуацію, як її бачать селяни та дачники, котрих незаконно позбавили земельних ділянок:
«Нам відомо, що це — землі шовкорадгоспу і частково зайняті садові ділянки наших батьків. На сьогодні в кар’єрі, як нам повідомили у міліції, призупинено роботу — як відповідь на наші заяви у правоохоронні органи. Але фактично кар’єр працює і зараз...»
До речі, розповідають дачники, незадовго до того, як їхні ділянки зруйнували, невідомі люди пропонували їх продати. По три тисячі гривень за кожну. Люди обурилися такою пропозицією і категорично відмовилися, бо хотіли й надалі обробляти свою землю. Але, як бачимо, вийшло зовсім інакше.
Як розгортаються сьогодні події в Хорольському районі? На це запитання кореспондента «ДУ» відповів начальник УМВС України в Полтавській області полковник Олег Бех на своїй прес-конференції 6 серпня:
«П’ять кримінальних проваджень відкрито в цій справі. Перш за все висновок щодо завданих збитків повинна надати екологічна інспекція. Проблема в тому, що глина є корисною копалиною місцевого значення, тож дуже складно кваліфікувати її вартість і, найголовніше, визначити, кому вона належить, — поінформував полковник. — До нас звернулися вже двоє жінок із заявами про те, що протизаконно вдерлися на їхні ділянки.
За заявами відкрито кримінальні провадження, буде визначено розмір збитків, які їм завдано. Після чого й буде прийнято рішення. Ми зупинили роботу в кар’єрах машин і екскаваторів — їх там працювало близько 30 одиниць. Глину, наскільки мені відомо, вони висипали назад на ділянки заявників і зарівняли. Але не домовилися про розмір відшкодування за зруйновані земельні ділянки...»
О. Бех визнав перед журналістами, що проблема незаконного видобутку корисних копалин, зокрема глини і піску, на Полтавщині стоїть дуже гостро:
«Хочу наголосити, що в нас проблема не лише в Хорольському районі, пов’язана з видобутком піску і глини. Така ж сама проблема, але глобального масштабу, в Полтавському районі, де крадуть пісок у лісових зонах. Навіть маючи офіційно зареєстровані кар’єри, ніхто з тих бізнесменів не платить ренти до місцевих бюджетів. У Кременчуцькому районі уже розбирають захисну дамбу і вивозять із неї пісок. У разі, якщо її прорве, Кременчук і Кременчуцький район просто затопить... Гостра проблема з незаконним видобутком копалин і в Решетилівському, Шишацькому районах, Кременчуці та в інших місцях...»
Полтавська міліція, за словами її керівника, не стоїть осторонь і робить усе можливе, щоб покласти край незаконному видобутку корисних копалин. Проте...
На зустрічі з головою Полтавської облради П. Вороною власники зруйнованих копачами дачних ділянок дуже обурювалися тим, що держава не захищає прав простих громадян, а потурає нечесним на руку комерсантам і заплющує очі на їхні протизаконні вчинки. Люди вже втомилися від безправ’я і нікому не вірять. Їх обурює не лише те, що ділки вже почали захоплювати приватні земельні ділянки, які належать на правах власності жителям, але й те, що в області масово видобувають корисні копалини, але податки не сплачують.
«Чи можна в такому разі говорити про якісь зрушення в країні та справжню боротьбу з корупцією? — запитували голову облради його виборці. — І навіщо нам така влада, котра не має влади?»
Узагальнюючи свої враження від почутого і побаченого в Хорольському районі, П. Ворона сказав:
«Соціальна напруга зростає. У людей немає роботи. Люди не відчувають потрібного соціального захисту. Ситуація в державі стає складнішою. Я думаю, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування треба більше гуртуватися задля того, аби максимально надавати допомогу людям...»
Слова нібито правильні. Тепер жителі Хорольського району чекають від влади конкретних справ. А тим часом фірма, яка будує дорогу в Хорольському районі, тимчасово призупинила роботу, бо з кар’єрів не возять глину і пісок...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».