Традиції і звичаї
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 23:13

Який свят-вечір, таким буде й увесь рік

Rate this item
(0 votes)

У цей особливий день усе залежатиме від кожного з нас. Почнемо від самого ранку. Напередодні Різдва встаньте дуже рано — і тоді протягом року ніколи нічого не проспите. До вечора не дозволяйте собі прилягти — це може спричинити хвороби.
Якщо ми хочемо бути здоровими й багатими (а хто не хоче?), то маємо, вставши з ліжка, вмитися водою, в яку напередодні кинули срібну монетку. Налаштуйте себе на те, аби бути дуже уважним до всього, що відбувається навколо, зібраним і пильним. Хвилина неуважності може нам дорого коштувати, адже весь наступний рік буде таким, як Свят-вечір.
Абсолютно забороняються будь-які сварки й суперечки. Не можна лаяти дітей, а тим більше лупцювати або — боронь, Боже! — бити їх, інакше протягом року вони завдаватимуть проблем, зробляться некерованими.

Не можна нікому нічого давати в борг: цілий рік нам саме цього бракуватиме. З найчарівнішою усмішкою, спокійні, умиротворені, доброзичливо налаштовані до всього світу, чекаємо, що доброго принесе нам цей день.
Як прикрашати ялинку? Не вішайте на неї казна-що — все має магічне значення. На ялинці обов’язково мають бути яблука: вони забезпечать нам здоров’я і красу; горіхи — щастя в коханні та збільшення сімейства. А тепер час розпочинати приготування передріздвяних страв. Дорогою на кухню зазирніть до ванної кімнати чи на балкон, щоб перевірити, чи, бува, не висить там випрана білизна. Безтурботно залишена на мотузці, вона може стати причиною перенесення всіх наших повсякденних нинішніх проблем на майбутнє.
Риб’яча луска притягує гроші. Кулінарні роботи починайте з риби. Почистивши її, ні за що у світі не викидайте луску! Вкладені в гаманець кілька лусочок увесь рік притягуватимуть гроші. Це, без сумніву, один із найлегших способів розбагатіти. Риб’ячу луску можна використати й іншим способом: покладіть у маленький червоний мішечок і повісьте його над вхідними дверима. І будьте певні — кохання не обмине ваш дім! Якщо ж ви маєте на прикметі якусь конкретну персону, то треба такий мішечок повісити над її дверима й зробити все для того, щоб вона була першою, хто помітить мішечок, інакше всі ваші зусилля виявляться марними...
Сіно під скатертиною. Настав час накривати на стіл. І знову, звичайно, ні в чому не покладайтеся на випадок, а робіть усе розсудливо й передбачливо. Передусім, кладемо під скатертину трохи соломи. Це обіцяє благополуччя та достаток, а дівчата можуть поворожити, витягуючи соломинки (довгі й зелені обіцяють швидке весілля). Скатертина має бути білою. У багатьох країнах на святковий стіл ставлять тарілку для самотнього мандрівника або, якщо хочете, для духів предків. Дуже добрий і мудрий звичай! Під стіл бажано покласти будь-який залізний предмет, щоб кожен міг хвилинку потримати на ньому ноги, тоді вони будуть здоровими й сильними.
Стіл обов’язково прикрасьте свічками. Раніше свічки були в цей вечір абсолютно необхідними: кожен із присутніх повинен був мати на стіні свою тінь, інакше протягом наступного року йому загрожувала смерть! Окрім того, за допомогою свічок ворожили.
Не забудьте про «братів менших». Коли сідатимете за стіл, пригостіть смачненьким кішку чи собаку, щоб не хворіли, щоб не вселялися в них погані сутності.
Не вставайте з-за столу, доки не з’їсте до кінця все, що на тарілці, адже ми хочемо при доброму здоров’ї дочекатися наступного Свят-вечора.
Якщо присутні дівчата захочуть дізнатися, хто з них першою вийде заміж, то нехай кожна покладе на підлогу шматочок риби, і та, чию порцію кіт або собака з’їдять першою, може шити весільну сукню! Для більшої впевненості варто додатково поворожити з яблуком, а насамкінець увечері з’їсти його й полічити зернятка. Парна кількість свідчить про те, що наступного року ви зустрінете велике кохання, більше шести — весілля або, принаймні, заручини гарантовано.
Свічка розповість нам правду. Після вечері господиня має зібрати всі ложки, зв’язати їх і залишити на ніч немитими. Завдяки цьому сім’я завжди буде разом. Тепер уже можна гасити свічки й... уважно спостерігати за димом. Якщо він прямує в бік вікна, це провіщає народження, вгору — весілля, до дверей — не хотілося б говорити, але чекайте неприємностей.
Також після вечері добре було б трохи повеселитися. Колись наші предки розважалися таким чином: ставили на підлозі дванадцять свічок — і по черзі перестрибували через них. Варто постаратися, щоб вдало подолати цю смугу перешкод, оскільки якщо свічка перекинеться або згасне, то того місяця, якому вона відповідає, на нас чекають фінансові проблеми.
Можна поставити засвічену свічку в банку з будь-якою крупою й поворожити на найближче майбутнє. Якщо полум’я буде рівним і високим, то під час свят дім відвідає якась добра людина, а якщо свічка димить і блимає, то заявиться хтось, кого ми не любимо.
Дукат і повний місяць. Після вечері слід потурбуватися про фінанси. У посудину з водою кидаємо монетку й торкаємося її по черзі кожним пальцем, примовляючи: «На кожен палець — по дукату!» Руки не витирайте, а посудину старанно сховайте. Під час першого після свят повного місяця повторюємо всю операцію, намагаючись, щоб місячне світло освітлювало наші мокрі долоні. Коли руки висохнуть, виливаємо воду, а монетку завжди носимо при собі. Це безвідмовний спосіб отримати великі гроші та мати матеріальне благополуччя на весь наступний рік.
Успіхів вам у Новому році!

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».