Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 18:37

Двісті сопілкарів одночасно заграли гімн

Rate this item
(0 votes)

РЕКОРДИ

Оригінальний рекорд поставили на Львівщині: у селі Стрілки Старосамбірського району 237 сопілкарів одночасно виконали Державний гімн України, повідомляє radiokultura.org. Приурочили захід до 200-річчя від дня народження автора його мелодії — отця Михайла Вербицького, який свого часу був парохом у цьому селі.
Аби надати моменту ще більшої урочистості, музиканти у вишиванках вишикувалися у формі тризуба.

 

СТАТИСТИКА

РЕЙТИНГ ЩАСТЯ

Україна посіла 111-те місце у рейтингу найщасливіших країн за 2012–2014 роки. Перелік упорядкований Мережею з пошуку рішень для сталого розвитку при ООН, повідомляє life.pravda.com.ua. Найщасливіша країна — Швейцарія, у першій п’ятірці також — Ісландія, Данія, Норвегія і Канада. Росія у рейтингу — на 64-му місці, Білорусь — на 59-му, Грузія — на 130-му.
Україна опинилася поміж Іраном та Іраком. Усього у новому переліку — 158 країн. На останньому місці — африканська країна Того, трохи вище за неї — Афганістан, Руанда, Бенін, Сирія і Бурунді.
Для розрахунків бралися до уваги шість показників: ВВП на душу населення, тривалість життя, наявність людини, на яку можна покластися, свобода приймати життєві рішення, свобода від корупції, щедрість.
Звіт також показав, що найбільші падіння в рейтингу щасливих показала Греція, за нею — Єгипет, а далі — Італія.

 

ФАКТ

BBC ЗНІМЕ ФІЛЬМ ПРО ХОРТИЦЮ

У Запоріжжі на острові Хортиця британський телеканал ВВС розпочав зйомки документального фільму з циклу «Острови світу», який увійде до низки програм для BBC Travel і телеканалу BBC World, повідомляє moemisto.com.ua.
За словами генерального директора національного заповідника Максима Остапенка, Хортиця стала одним із шести островів світу, про який буде знято фільм цього циклу. В планах знімальної групи — зйомки хортицьких плавнів і конструкційного майданчика з козацькою чайкою XVIII ст., яку підняли з дна Дніпра археологи заповідника «Хортиця». Знахідку датують періодом 1736–1739 років, коли тут діяла Запорізька верф і базувалися понад 400 кораблів Дніпровської флотилії.

 

ГЕРОЇ КНИГИ — СВЯЩЕНИКИ

900 біографій священиків Лемківщини вдалося дослідити ректору Українського католицького університету о. Богдану Праху, повідомляє gazeta.ua. Нині він презентував видання «Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини» у столичному Центрі польських та європейських студій НаУКМА. Дослідження стосується історії духовенства у 1939–1989 роках. Книга видана у двох томах. У першому містяться біографії священиків, у другому — документи.
«Ми дуже мало знали про наших попередників у Перемиській єпархії. Навіть не було статистики, кого заарештували, скількох засудили, скільки загинуло за часів німецької окупації, під час війни, — розповідає автор. — Дехто з духовенства подався в еміграцію за кордон — у Венесуелу, Австралію, Англію, Канаду».
Над книгою отець Богдан працював понад 20 років. У роботі використовував архіви Ватикана, Польщі та Служби безпеки України, тобто колишні архіви КДБ. Автору вдалося зібрати близько п’яти тисяч свідчень і понад 12 тисяч фотографій, з яких у книжці використано тисячу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».