Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 14:24

Якщо раптом економічна криза: Експерт розповів про наслідки для України

Rate this item
(0 votes)

«Криза в наступному році може бути, але її ймовірність не 100%. Незалежно від того, буде вона чи ні, ми маємо бути до неї готові і використовувати вже сьогодні ті інструменти, які нам доступні, і ці інструменти мають бути частиною державної політики.
По суті, нам необхідно створити антикризовий план і його реалізовувати. Це дасть змогу й українським громадянам почуватися комфортніше, й іноземним інвесторам, яких ми хочемо залучати, почуватися у більш передбачуваній зоні», — наголосив Амелін.

В UIF вважають, що світова економічна криза може настати в найближчі роки, оскільки на даний момент з’являється дедалі більше передумов для цього. Наприклад: тривале зростання економіки США, зниження індексу ділової активності країн Азії та Європи, проблеми на азіатських ринках нерухомості, а також зростання світового ринку боргових зобов’язань.
У зв’язку з можливою загрозою рецесії світової економіки експерти Інституту розробили модель розвитку української економіки в умовах кризи виходячи з того, що вона настане в третьому кварталі 2020 року.
Згідно з розрахунками можлива криза в 2020–2021 роках призведе до падіння українського експорту на 16%, зростання курсу долара до 30–35 грн/дол., падіння реального гривневого ВВП на 8–9%, зниження зарплати в доларовому еквіваленті на 20–30%, а також до звільнення півмільйона людей.
В Інституті наголошують, що українському уряду необхідно вжити заходів, які дадуть змогу уникнути такого розвитку подій у разі кризи або ж сприятимуть розвитку української економіки, якщо криза не настане.
Експерти UIF пропонують п’ять напрямків, робота за якими дасть змогу українським громадянам і уряду «не відчути» наслідків кризи.
Так, український уряд уже сьогодні має вжити заходів, які стимулюватимуть приплив іноземних інвестицій у проєкти з розвитку енергосектора, а також транспортної та цифрової інфраструктури. Крім того, необхідно стимулювати виробництво імпортозамінної продукції і зростання внутрішнього споживання.
Також уряд повинен розробити робочу експортну стратегію і зайнятися просуванням України у світі шляхом участі в міжнародних виставках і відновлення роботи торговельних місій у різних країнах.
Експерти Інституту зазначили, що точно передбачити настання кризи світової економіки неможливо, але українська економіка має бути до цього готова.
* * *
Економічне зростання України за умови продовження реформ може становити у 2020 році 3,7%, а у 2021-му — 4,2%.
Про це повідомляє прес-служба Світового банку.
«Якщо ключові реформи просуватимуться вперед, очікується, що економічне зростання може досягнути відмітки 3,7% у 2020 році та 4,2% — у 2021-му», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що завдяки зваженій фіскальній і монетарній політиці у 2019 році вдалося знизити рівень інфляції та відсоткових ставок в економіці. Індекс споживчих цін знизився до 6,5% в жовтні 2019 року в річному обчисленні з 9,8% на кінець 2018 року, що дозволило Національному банку знизити ключову процентну ставку до 15,5% в жовтні з 18% у квітні.
Згідно з останнім економічним оглядом Світового банку для України у першій половині 2019 року економіка зросла на 3,6%, а в третьому кварталі — на 4,2%. Це було зумовлено високим урожаєм та сприятливими умовами для зростання внутрішнього попиту, у свою чергу, спричиненого зростанням заробітної плати, пенсій та надходженням грошових переказів з-за кордону. Тим не менше зростання капітальних інвестицій ще не досягло рівня необхідного для забезпечення стрімкого економічного зростання.
«Впровадження амбітного плану реформ, визначеного новим урядом, прискорить притік інвестицій та економічне зростання, що має допомогти створити нові робочі місця та покращити рівень життя населення України.
На нашу думку, ключовими реформами є створення прозорого та ефективного ринку землі, демонополізація газового сектора шляхом розділення НАК «Нафтогаз України», підвищення ефективності банківського кредитування економіки за рахунок скорочення частки непрацюючих кредитів у державних банках», — зазначила директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахонен.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».