Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 19:08

Битва за "своє" тепло

Rate this item
(1 Vote)

Се­ли­ще Роз­со­шен­ці, що в Пол­тав­сько­му райо­ні, дав­но впри­тул на­бли­зи­ло­ся з пів­дня до об­лас­но­го цен­тру. Ре­зуль­та­том та­ких брат­ніх обі­ймів міс­та і се­ли­ща ста­ло те, що меш­кан­ці Роз­со­шен­ців від сво­їх до­мі­вок до Пол­та­ви вже дав­но діс­таю­ть­ся місь­ки­ми тро­лей­бу­са­ми. Як справж­ні міс­тя­ни.

Та й самі полтавці вже не вважають Розсошенці — давнє поселення, відоме ще за правління Катерини ІІ, — передмістям обласного центру. Інфраструктура селища тепер не гірша за міську — є там і школа, гімназія, спортивні споруди, будинок для ветеранів, і навіть колись відомий на всю Україну мототрек, де розгорталися битви між мотоболістами під час Всеукраїнських змагань.
А тамтешні напівселяни-напівгородяни живуть нині не тільки в персональних затишних благоустроєних будинках з усіма благами цивілізації, через що село прозвали «царським», але й у багатоповерхівках, які посиленими темпами будують у Розсошенцях. Тож селище нині — наче окремий мікрорайон обласного центру...

Згуртувалися, щоб «розлучитися» з монополістом
Останніми місяцями в селищі неспокійно. Його мешканці, зокрема ті, хто проживає у багатоповерхівках, нарікають на роботу котелень, які, на їхнє переконання, не справляються з подачею тепла до їхніх квартир. Через що у квартирах холодно, хоча за опалення тепловики регулярно розсилають платіжки із захмарними сумами.
Ситуація як на наші часи типова для багатьох українських міст, де за допомогою централізованого опалення комунальники-монополісти обігрівають квартири у багатоповерхівках на межі своїх можливостей. Але в Розсошенцях вона дещо інша, адже жителі селища дружно вирішили відмовитися від послуг тепловиків і вимагають від влади переведення їхніх будинків на індивідуальне опалення.
Бунт у селищі з огляду на те, що в Україні нині фактично неможливо явочним порядком установити індивідуальне опалення в багатоповерхівках через законодавчі хитрощі, які лобіювали тепловики-монополісти, привернув до себе увагу не тільки регіональної влади, але й простих полтавців.
Чимало з яких так само мріють нині про «своє» опалення у квартирах. Але згуртуватись і виступити єдиним фронтом проти комунальників-тепловиків, як це зробили в Розсошенцях, не змогли.
Голова Щербанівської сільради Полтавського району, до якої входить і селище Розсошенці, Ігор Процик розповів кореспонденту «ДУ» про перебіг подій навколо вимог жителів Розсошенців. Котрі зажадали від керівництва недавно створеної об’єднаної територіальної громади (ОТГ) від’єднання їхніх багатоповерхових будинків від місцевої котельні і переведення на індивідуальне опалення.
За словами голови, в ОТГ уже давно взяли курс на переведення населених пунктів, які входять до об’єднаної громади, на індивідуальне опалення.
«Відверто кажучи, ми вже втомилися воювати з газівниками. Перед початком кожного опалювального сезону доводиться докладати чимало зусиль для того, щоб відремонтувати котельні, теплотраси, «вибити» ліміт на газ у монополістів тощо, — бідкається І. Процик. — Це не лише забирає багато сил і нервів, але й не гарантує надійного опалення квартир.
Стало правилом, що теплотраси чомусь саме в розпал холодів виходять із ладу, тепло до багатоповерхівок надходить із перебоями. Люди обурюються, вимагають від керівництва ОТГ навести лад з опаленням. Особливо після того, як за тепло стали платити захмарні суми...»
Передбачаючи, що проблеми з опаленням населених пунктів ОТГ із роками лише додадуться, там вирішили поступово переходити на індивідуальне опалення.
Хоча, не приховує І. Процик, людей доводилося буквально «ламати через коліно», адже багато хто з жителів сільради категорично відмовлявся від індивідуального опалення. Як таке було в 2010 році, коли від централізованого опалення від’єднали приміські селища Терешки і Щербані. Але час усе розставив по своїх місцях.
«Сьогодні навіть затяті скептики виступають за те, щоб розірвати відносини з комунальниками і перейти на індивідуальне опалення, — веде далі голова сільради. — Люди вже втомилися від боротьби з комунальниками, невдоволені якістю їхніх послуг і відверто обурюються постійним зростанням плати за тепло і гарячу воду...»
Тож у грудні 2018 року під тиском мешканців Розсошенців на сесії Щербанівської сільської ради Полтавського району затвердили програму переведення в 2019 році на індивідуальне (поквартирне) опалення житлових будинків селища Розсошенці.
«Як тільки закінчиться опалювальний сезон, ми одразу розпочнемо роботи з переведення багатоповерхівок на індивідуальне опалення, — ділиться планами І. Процик. — Вирішили, що частину витрат візьме на себе сільська рада. Зокрема, профінансуємо цю програму для соціально незахищених жителів селища. Перш за все — пенсіонерів.
Решті мешканців доведеться встановлювати обігрівачі власним коштом. Але це не зупиняє жителів Розсошенців, котрі категорично налаштовані на те, що вже цьогорічний опалювальний сезон вони розпочнуть зі «своїм» теплом...»

На чи­їй сто­ро­ні по­ля м’яч?
Рішення сесія сільради, як бачимо, ухвалила. Але на практиці виявляється, що виконання програми з переведення багатоповерхівок приміського селища на індивідуальне опалення може опинитися під загрозою. Про це днями навіть говорили на спеціальній нараді в Полтавській ОДА. Органі, де не збираються у другорядних справах.
Коли І. Процик відрапортував учасникам наради про вже зроблене задля від’єднання Розсошенців від централізованого опалення та встановлення індивідуального опалення у багатоповерхівках, то почув від голови правління ПАТ «Полтавагаз» Ростислава Гринчака дивну фразу: «Не поспішайте...»
Після чого у кабінеті, де зібрались учасники наради, запанувала тиша. Яку перервав головний газівник Полтавщини, нагадавши тим, хто зібрався, що встановлювати індивідуальне опалення на сьогодні в Україні заборонено. Принаймні, в тих будинках, які мають понад три поверхи.
А в Розсошенцях переходу на індивідуальне опалення чекають мешканці 1253 квартир у десяти п’ятиповерхівках. Розпочати проектні роботи планують одразу після закінчення опалювального сезону. А виготовити документацію — до 1 травня 2019 року.
Проте, як з’ясувалося, віднедавна в Україні справді заборонили встановлення газових обігрівачів у квартирах, розташованих у будинках, вищих за три поверхи. Про це, зокрема, повідомив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, сповістила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Отже, відтепер згідно з новими будівельними нормами в житлових будинках не допускається розміщення побутових газових теплогенераторів із закритими і відкритими камерами згоряння. Попросту кажучи, опалювальних котлів.
Г. Зубко пояснив, що зі вступом у дію нових державних будівельних норм (ДБН) допускається встановлення в індивідуальних житлових будинках і багатоквартирних житлових будинках до трьох поверхів теплогенераторів потужністю до 30 кВт для забезпечення потреб опалення та гарячого водопостачання.
Обов’язкові умови для установки — приміщення кухні висотою не менше 2,2 м із наявністю вікон із кватиркою. А внутрішній об’єм кухні при використанні газових котлів із закритою камерою згоряння повинен бути на шість кубометрів більше, ніж передбачений пунктом 9.27 ДБН.
У приміщеннях кухонь, вбудованих у структуру житлової кімнати, допускається установка тільки теплогенераторів із закритою камерою згоряння.
Одночасно в Мінрегіонбуді зазначають, що це нововведення не стосується будинків до трьох поверхів. Тобто українці, які живуть в одно-, дво- чи триповерховому багатоквартирному будинку, можуть установлювати у своїй квартирі газовий котел. А от жильцям п’ятиповерхових хрущовок, якими забудовані Розсошенці, цього вже не дозволено.
«Усі п’ятиповерхівки, які ми плануємо перевести на індивідуальне опалення в селищі, зведені ще в 60–70-х роках минулого століття, — зазначив І. Процик. — До того ж кухні у квартирах таких будинків крихітні — 4–5 квадратних метрів.
Отже, виходить, що програма з переведення селища Розсошенці на індивідуальне опалення, яку прийняли на сесії сільради, опинилася під загрозою зриву. Як і наступний опалювальний сезон...»
І. Процик також розповів, що чимало жителів селища вже купили газові котли, нові батареї, пластикові труби тощо. Тобто все, що потрібно для облаштування у квартирі індивідуального опалення. А це нині потребує неабияких грошей.
Приміром, сучасний економічний газовий котел італійського виробництва коштує майже 30 тисяч гривень. Тож люди, дізнавшись про «вбивчу» новину від Мінрегіонбуду, дуже обурені і звинувачують тепловиків у намаганні штучно перешкодити переведенню будинків багатоповерхівок на індивідуальне опалення, бо ті втрачають прибуток.
«До того ж люди не розуміють сенсу цієї постанови, — каже голова сільради. — Зокрема, чому у триповерховому будинку можна встановлювати індивідуальне опалення, а в п’ятиповерховому — ні? Якщо газ «рвоне», на що посилаються в Мінрегіонбуді, то він із такою ж ймовірністю може вибухнути і на другому або на першому поверсі...
Крім того, ніхто, схоже, до пуття не аналізував причини вибуху газу у багатоповерхівках. Чомусь вважається, що газові котли небезпечніші, приміром, за газові колонки чи газові плити...»
Уже після наради в ОДА її учасники в неформальній обстановці ділилися тим, що постанова про заборону індивідуального опалення є ні чим іншим, як намаганням тепловиків зберегти свою монополію на опалення багатоповерхових будинків. І прагненням не втратити клієнтської бази, що призведе до втрати прибутків.
«Практика використання індивідуального опалення показала, що воно найефективніше за централізоване і стимулює людей до економії. До того ж котельні, які нині є в Розсошенцях, побудовані ще за радянських часів, застаріли і модернізувати їх немає сенсу, бо це дуже затратне діло.
Крім того, на часі створення в селищі ОСББ. Після чого постане питання термомодернізації багатоповерхівок. Цим шляхом іде весь світ. У двох інших селах нашої ОТГ — Супрунівці і Терешках — ще 2010 року перейшли на індивідуальне опалення.
Люди там самі створили у своїх квартирах комфорт, не мають клопоту з централізованим опаленням, бережуть тепло і газ...» — аргументував на користь індивідуального опалення І. Процик.
Але тепер у Розсошенцях почали говорити про те, що наступного опалювального сезону багатоповерхівки взагалі залишаться без тепла. Від централізованого опалення їх відключать одразу після завершення опалювального сезону за рішенням сільради, а от чи дозволять перейти на індивідуальне опалення — ніхто не гарантує...

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».