Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 07:45

«Є у революції початок...»: боротьба силовиків за свої пенсії триває

Rate this item
(1 Vote)

Довгоочікувана і давно анонсована подія — виплата осучаснених пенсій ветеранам силових структур, нарешті, сталася. Хоча і не в січні 2018 року, як було обіцяно, а лише в травні, коли останньому ветерану-силовику таки виплатили збільшену пенсію.
В уряді пообіцяли, що на цьому процес осучаснення пенсій тих, хто служив Батьківщині, не закінчився: 1 січня 2019 року та 1 січня 2020 року їм знову збільшать виплати....

Чим невдоволені пенсіонери-силовики?
Здавалося б, усе стало на свої місця і держава таки поновила справедливість стосовно військовослужбовців та колишніх міліціонерів, котрим пенсії останнього разу переглядали ще 2008 року.
Проте, як свідчить перебіг подій у регіонах, ветерани військової служби не тільки не відмовилися від акцій протесту, але й заговорили про подальше посилення тиску на уряд із використанням уже радикальних заходів. І, більш того, почали об’єднуватися для координації своїх протестних дій, висуваючи як пенсійні вимоги, так і політичні.
Підтвердження цьому — недавні збори ветеранів силових структур Полтавщини, які відбулися в Полтаві і на яких побував і кореспондент «ДУ». Участь у них узяли не лише місцеві пенсіонери-силовики, як раніше, але й уперше з початку протестних акцій і представники ветеранських організацій військовослужбовців із Дніпра та Сум.
У залі обласного Центру учнівської молоді, де зібралися силовики, обговорювали два питання: аналізували справедливість та законність перерахувань пенсій військовим і міліціонерам та радилися щодо подальших дій ветеранських організацій.
Стосовно першого питання ветерани-силовики виявились одностайними: пенсії їм перерахували з порушенням чинного законодавства і Конституції України. Через що в середовищі військових пенсіонерів знову наростають протестні настрої, які можуть вилитися в серйозне протистояння, якщо уряд не «схаменеться».
Чим саме невдоволені силовики, з трибуни зборів розповів представник Координаційної ради ветеранських організацій Полтавщини, до якої входять 22 ветеранські організації силовиків регіону, Олександр Чуб.
За дорученням президії Координаційної ради він проаналізував урядову методику перерахування пенсій військовим. За його висновками урядовці при перерахунку пенсій військовослужбовцям укотре продемонстрували відверте нехтування правами тих, хто віддав служінню Батьківщини в лавах армії або міліції по 25–30 років.
Це призвело до необґрунтованого звуження прав військових пенсіонерів. Зокрема, безпідставно було зменшено складові їхнього грошового забезпечення, з якого нараховувалася пенсія.
Чиновники, щоб полегшити собі життя і не витрачати бюджетних коштів, вирішили не включати до сум, з яких нараховують пенсії силовикам, доплати за роботу з таємними документами, класну кваліфікацію, службу в особливих умовах, польоти, бойове чергування тощо.
Протиправно обмежили і розмір пенсійних виплат — 70% замість 90%, що було чинним до перерахування. Відверте обурення в залі викликало і рішення уряду, який, на думку учасників зібрання, допустив дискримінацію військових пенсіонерів порівняно з рештою пенсіонерів. Скасувавши, зокрема, прив’язку їхніх пенсій до прожиткового мінімуму.
Як відомо, у цивільних пенсіонерів пенсії тепер автоматично перераховують при збільшенні прожиткового мінімуму, а у військових таке зробили тільки одноразово — станом на 1 січня 2018 року, і подальші перерахунки не передбачені. Такі маніпуляції урядовців, підрахував доповідач, призвели до фактичного і незаконного зменшення пенсій військовослужбовцям, як мінімум, на 42%.
Крім того, зазначали на зборах, уряд вдався до волюнтаристського порядку виплати пенсій ветеранам силових структур. Перераховану пенсію платитимуть не одразу, а частинами, тобто розтягли виплату до 2020 року.
Як обурювалися пенсіонери, інфляція з’їсть левову частку їхніх пенсій, а чимало пенсіонерів можуть і взагалі не дочекатися виплати повністю нарахованої пенсії. І це при тому, що решті пенсіонерів пенсії виплачують у повному обсязі одразу після її нарахування.


sil2«Секретний» законопроект про пенсії військовим від міністра Реви
Обурення в залі викликала інформація про те, що уряд не зупинився і продовжує «руйнівну підкилимну» роботу щодо подальшого обмеження пенсій військовим.
Із цією метою розроблено «секретний» законопроект, який урядовці за будь-яку ціну начебто хочуть «пропхнути» у Верховній Раді. А міністр соціальної політики Андрій Рева в обхід закону почав проводити громадське обговорення цього законопроекту, з яким суспільство ще не ознайомлене.
«Ці та інші новаторства чиновників призводять до зубожіння населення, масового виїзду українців за кордон, руйнування економіки держави, ставлять під загрозу самостійність, обороноздатність і правопорядок у нашій країні...» — зазначається у рішенні зборів силовиків Полтавщини.
Насторожило учасників зборів у Полтаві й те, що в уряді виношують ідею розділити військових пенсіонерів на звільнених у запас до 2014 року і тих, хто звільнився чи буде звільнятися після Революції Гідності. Для першої категорії пенсія буде підвищуватися мінімально, а для другої — максимально.
Народний депутат Сергій Каплін, який узяв участь у зборах ветеранів-силовиків, підтвердив небажання уряду виплачувати військовим і правоохоронцям заслужені і передбачені законом пенсії. Нардеп розкритикував і спроби уряду ухвалити новий закон про пенсійне забезпечення силовиків, ганебне рішення про відстрочку на два роки виплат їм перерахованих пенсій у повному обсязі, чого в Україні ніколи не було.
Політик застеріг учасників зборів від заспокоєння через так зване перерахування їм пенсій. За словами С. Капліна, навіть і цю «кістку», яку силовикам «кинув уряд», вони можуть не отримати вже у другому кварталі і надалі 2018 року, адже грошей на виплату збільшених пенсій військовослужбовцям у бюджеті не закладено. Для цього необхідно провести секвестр державного бюджету, а цього не роблять...
При цьому С. Каплін заявив, що «ми не будемо чекати двох років, протягом яких уряд хоче поетапно виплачувати перераховані пенсії військовослужбовцям». І закликав силовиків не припиняти акцій протесту.
Навпаки, вдаватися до радикальних дій, аби привернути увагу до своєї проблеми, адже діалог з урядом представників ветеранських силових структур та народних депутатів, які їх підтримують, себе вичерпав.
На його думку, нинішні урядовці бояться тільки радикальних акцій і з політичними вимогами і порадив продовжувати перекривати вулиці, дороги республіканського і міжнародного значення, автовокзали і навіть аеропорти.


Єдиним фронтом за справедливі пенсії
На зборах обговорювали і політичні питання, без яких, на думку ветеранів-силовиків, ефективно відстоювати свої права вони не зможуть, бо влада зважатиме на протестувальників лише тоді, коли відчує, що вже на наступних виборах її представники можуть позбутися довіри 500-тисячного загону військових пенсіонерів. А якщо до них додати і членів їхніх родин, то виходить серйозний потенціал у боротьбі за підтримку електорату.
Із трибуни зборів пролунали пропозиції відмовити на наступних виборах у довірі тим політичним силам, які, створивши правлячу коаліцію та уряд, довели Україну до ганебного стану і відверто демонструють зневажливе ставлення до пенсіонерів силових структур.
Участь у зборах представників ветеранських організацій Дніпра та Сум засвідчила про намагання не тільки скоординувати, але й об’єднати зусилля ветеранських організацій силовиків у масштабі всієї України. Перший крок до цього вже зроблено: недавно створено Всеукраїнське об’єднання «Силовик».
Як говорили на засіданні Координаційної ради, лише після об’єднання зусиль у боротьбі за перерахунок пенсій справа таки зрушила з місця. Тож колишні силовики вирішили єдиним фронтом виступити проти нібито підступних спроб уряду заморозити їхні пенсії і зіштовхнути силовиків між собою.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».