Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 19:16

«ГАЗАВАТ» на Полтавщині

Rate this item
(1 Vote)

Дав­но під­мі­че­но, що на­пе­ре­до­дні хо­лод­ної по­ри ро­ку в нас не­має га­ря­чі­шої те­ми, ніж проб­ле­ма опа­лен­ня. Себ­то пе­ре­січ­ні гро­ма­дя­ни об­го­во­рю­ють не стіль­ки опа­лен­ня як су­то тех­ніч­ний про­цес, скіль­ки ці­ну, яку слід спла­ти­ти за те, щоб ма­ти теп­ло в квар­ти­рах.

Для багатьох українців цього опалювального сезону вона може виявитися захмарною. Навіть попри широко розрекламовані субсидії та «200-кубометрову» урядову знижку на споживання газу. Тому вітчизняні політики наполягають як на зниженні вартості газу для населення, так і на використанні блакитного палива власного виробництва для потреб населення.
Наскільки нині сприятливі умови для видобувників українського газу та які підводні камені зустрічаються на його шляху до українського споживача, можна було зрозуміти під час бурхливих дебатів на недавній сесії Полтавської облради, де розподіляли газоносні площі між вітчизняними видобувниками...

Піррова перемога громадськості?
Полтавщину часто і, до речі, не безпідставно, величають українським Кувейтом. В області за десятки років склалася власна школа та система розробки нафтогазових родовищ, які постійно удосконалюються і стають рушієм технічного прогресу в галузі. У регіоні щороку видобувають 41% усього українського газу та 68% — газоконденсату. І не лише видобувають, а й розвідують нові родовища безцінних нині вуглеводнів, які гарантують енергетичну безпеку країни.
Тож не проходить практично жодного сесійного засідання Полтавської обласної ради, де б депутати не видавали дозволів на видобуток нафти і газу або на роботи з їх пошуку. Компаній, які борються за право видобувати нафту і газ на Полтавщині, ніколи не бракує. Як і не бракує проблем, пов’язаних з безперервним інтенсивним видобутком вуглеводнів у понад десяти районах області. Але їхній видобуток, особливо останніми роками, проводиться власниками видобувних компаній за принципом: нам — вершки, вам — корінці. Тобто власники свердловин отримують надприбутки від продажу вуглеводнів, а місцева влада і жителі сусідніх з родовищами нафти і газу — серйозні екологічні та побутові проблеми.
Утім, про це вже неодноразово писали і говорили. Після чергової порції критики та погроз «відлучити» від нафтогазоносних родовищ, нафтові і газові королі, зазвичай, ідуть на компроміс і висловлюють готовність ділитися дещицею своїх надприбутків з полтавською громадою — відраховують певні суми на вирішення соціальних проблем районів, де вони видобувають нафту і газ. У тому числі — і на відновлення зруйнованих їхніми ваговозами доріг.
Так і співіснують місцеві громади й розробники нафтогазових родовищ. Час від часу влада сварить пальцем останніх, ті дають задній хід і додають грошей до бюджетів місцевих громад. Потім про соціальні зобов’язання, як завжди, забувають, і гроші з магнатів доводиться буквально вибивати під погрозою позбавлення права на видобуток вуглеводнів на нових площах. Так було і під час останньої сесії облради 2 жовтня 2015 року, де планувалося розподілити нафтогазоносні родовища.
Зокрема, видати дозволи на геологічне вивчення з подальшим видобуванням та промисловою розробкою дев’яти родовищ у Котелевському, Машівському, Миргородському, Новосанжарському, Полтавському, Шишацькому, Диканському та Лохвицькому районах, на що претендувало ПАТ «Укргазвидобування». Три дозволи на продаж на аукціоні спеціальних дозволів на геологічне вивчення з подальшим видобування нафти, природного газу та газоконденсату хотіла отримати від полтавських депутатів Державна служба геології та надр України. Та ще вісім нафтогазоносних родовищ у дев’яти районах Полтавщини, які за площею становлять 4% від усіх розвіданих покладів нафти і газу в області, претендувало ТОВ «АгроІнвест». Причому, як і «Укргазвидобування», без проведення аукціонів.
Ще до початку сесії на засіданні профільної комісії облради це питання депутати вивчили і таки погодилися виділити без проведення аукціонів ці площі. В обмін на лояльність влади власники компаній пообіцяли свою активну фінансову участь у підтримці соціальної сфери Полтавщини, зокрема в тих районах, де вони добувають нафту і газ.
Але сталося не так, як гадалося. Ще до початку роботи сесії, коли громадськість дізналася про наміри депутатів на своєму останньому пленарному засіданні перед новими виборами віддати родовища без аукціону, в області розгорнулася широка кампанія проти такого рішення. Подальший перебіг подій у сесійній залі, до якої зайшли десятки учасників мітингу протесту, що вирував попід стінами облради, вилився у безкомпромісне протистояння депутатів і представників громадськості.
Останні блокували трибуну, президію, де вмостилися голова облради Петро Ворона зі своїми заступниками і голова Полтавської ОДА Валерій Головко, та поставили питання руба: не ухвалювати рішення про виділення нафтогазових родовищ без аукціону. І до того ж маловідомим компаніям, таким, як «АгроІнвест», яку зареєстрували в Миргороді 2015 року двоє осіб з уставним капіталом усього лише трохи більше 800 тис. грн. Усі спроби опанувати ситуацію в сесійній залі з боку голови облради та переконати опонентів у доцільності видачі дозволів на видобуток вітчизняного газу сприймалися активістами в штики.
Урешті-решт, коли ситуація, здавалося, от-от вийде з-під контролю, і в залі почнеться бійка, депутати здалися і проголосували за зняття з обговорення спірних питань, не дослухавшись навіть до прохання В. Головка про те, щоб дати дозвіл компаніям бодай на геологічне вивчення та пошук нових родовищ. Керівник регіону із жалем констатував, що своїм рішенням депутати, які під тиском окремих представників громадськості та пам’ятаючи про вибори, заборонивши видобуток вітчизняного газу, зробили послугу Росії. Україна, не маючи достатньо своїх резервів блакитного палива, має тепер збільшити закупівлю газу в агресивного північного сусіда. Принаймні, аргументував В. Головко, він одразу після голосування передивився в Інтернеті російські сайти, де прочитав, що полтавські депутати заборонили видобуток українського газу. Тож тепер Україні нікуди діватися, як надалі купувати газ у Росії за її правилами гри.
Радіючи, що перемогли, активісти залишили сесійну залу.

 

Важке похмілля...
Уже наступного після сесії дня Полтавщиною почало поширюватися невдоволення тим, що депутати облради під тиском представників деяких політичних сил, котрі піаряться перед виборами, не лише ускладнили ситуацію для держави, заборонивши видобуток газу на території Полтавської області, а й залишили без роботи тисячі працівників нафтогазової галузі, а отже — і без засобів існування їхні родини. Хто виграв від такого рішення? Критика на адресу керівництва облради, яке не зуміло опанувати ситуацію в сесійній залі, де мали розглянути надто важливе для економіки регіону рішення, наростала.
Ситуація ускладнювалася тим, що підприємства, які претендували на газові родовища, вже уклали соціальні угоди з територіальними громадами, де вони мали добувати блакитне паливо. Приміром, ТОВ «АгроІнвест» уклало інвестиційні договори з Надержинщинською сільською радою Полтавського району, Демидівською сільрадою Решетилівського району, низкою сільрад Карлівського, Великобагачанського, Шишацького, Кобеляцького, Новосанжарського районів на фінансування соціальної сфери та навіть уже переказали кошти — близько 10 млн грн. Крім того, підприємство підписало і меморандум з фінансування розвитку соціальної сфери в Полтавській області з розрахунку сплати 9000 грн за кв. км ліцензійної площі на рік у період проведення геологорозвідки і до 1,5 % від суми рентних платежів у період видобутку.
Керівництво області опинилося в дуже неприємній ситуації, адже авансом «позичило» гроші в нафтогазівників для спорудження фортифікаційних оборонних споруд у зоні АТО. Компанії, як стверджують різні джерела, на ці цілі виділили регіону 10 млн грн, що дозволило вчасно виконати доручення уряду і провести фортифікаційні роботи на відведеній Полтавщині ділянці в зоні АТО. Гроші, очевидно, виділялися під гарантію того, що компанії обов’язково отримають дозволи на видобуток газу і газового конденсату. Але ситуація вийшла з-під контролю обласної влади.
8 жовтня на прес-конференції голова Полтавської ОДА В. Головко заявив, що сподівається на те, що одразу після виборів уже оновлений склад облради знову повернеться до цього питання і ухвалить рішення, яке дозволить розблокувати видобуток вітчизняного газу на теренах Полтавщини. Він також прояснив ситуацію щодо передання родовищ без аукціону.
«Що стосується отримання дозволів без проведення аукціону, то обласною радою ухвалено формат співпраці з компаніями, які видобувають газ, за спрощеною процедурою, — пояснив очільник регіону. — Зараз ми не маємо можливості за рахунок частки ренти отримати гроші на покриття соціально-економічних втрат та екологічних негараздів, які завдають компанії під час видобутку. Свого часу облрада знайшла варіант надання таких дозволів без аукціону за умов підписання соціально-економічної угоди на розвиток територій, де видобувають газ. Це не є порушенням».
В. Головко також розповів журналістам про те, як попередня влада намагалася перешкодити видобутку Україною власного газу з тим, щоб збільшити енергетичну залежність країни від Росії.
«Урядом Азарова була здійснена афера разом з компанією «Голден Деррі» з отримання дозволів без аукціону на видобуток нафти і газу. Вони отримали 39 ліцензій та заблокували видобуток газу українського походження. Через це ми маємо дати можливість добувати газ підприємствам, зареєстрованим у Полтавській області, що й хотіли зробити», — констатував В. Головко.
Водночас, коли тривала прес-конференція глави регіону, попід стінами облдержадміністрації зібралися на мітинг працівники нафтогазового комплексу Полтавщини, зокрема компаній «АгроІнвест», «Полтавагазвидобування» та «Еста Велл сервісез Україна». Приїхали до Полтави і представники тих районів області, де ці підприємства мали почати видобуток газу і газового конденсату та забезпечити робочими місцями сотні людей. До них приєдналося чимало полтавців, котрі критично поставилися до заблокування видобутку газу на території області та засуджували передвиборчий рекламний демарш окремих політичних сил.
Промовці ставали до мікрофона, критикували рішення депутатів облради, котрі під тиском місцевих політиків, які перед виборами вирішили набрати собі голосів, відхилили ухвалення дуже важливого для регіону і всієї економіки України рішення. Учасники мітингу вимагали від можновладців надати їм робочі місця та вжити заходів щодо відновлення роботи нафтогазового комплексу на Полтавщині. Працівники нафтогазової сфери впевнено заявили, що готові проводити дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу на території Полтавщини. Дозвіл від облради надав би змогу створити тисячі робочих місць та поповнити податками бюджет Полтавщини.
«Сьогодні наша держава закуповує дорогий природний газ у Росії. Депутати Полтавської облради своїм рішенням фактично блокують надходження інвестицій на Полтавщину, тим самим позбавляючи робочих місць тисячі жителів області, котрі в подальшому мали б займатися розвідувальним бурінням та обладнанням родовищ. Крім того, нас знову позбавляють можливості стати справді незалежними від російського газу», — заявив на мітингу представник компанії «АгроІнвест» Роман Дружбін.
У свою чергу, заступник голови Полтавської облради Володимир Микійчук прокоментував події на останній сесії щодо зриву голосування з нафтогазових питань та зазначив, що не підтримує надання спецдозволів нафтогазовикам через аукціони, тому що нині всі кошти від проведення аукціонів залишаються в столиці. Він висловив упевненість, що після проведення місцевих виборів 25 жовтня вже нова каденція обласної ради прийме «правильне» рішення...
* * *
«Газават» на Полтавщині вкотре довів, що українська економіка ще дуже далека від справжніх ринкових засад та, як і раніше, перебуває не тільки в режимі сумнозвісного ручного керування, а й формується залежно від політичного впливу сил, котрі нині при владі. Програють від цього, насамперед, регіони, в яких відібрали право впливати на розвиток свого економічного потенціалу. І така тенденція збереглася навіть уже після, хай і частково, проведеної децентралізації. Об’єднані громади, на території яких видобувають стратегічно важливі для України нафту і газ, зокрема на Полтавщині, фактично не отримали важелів впливу на ситуацію. Тож і далі змушені покірно чекати рішень «зверху» щодо використання їхніх надр, які ухвалюються поза межами їхніх територій...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».