Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 12:04

Крилаті відлуння співпраці

Rate this item
(0 votes)

Із Лон­до­на до Ки­єва по­вер­ну­ла­ся де­ле­га­ція фа­хів­ців дер­жав­но­го під­при­єм­ства «Ан­то­нов», які у Ве­ли­кій Бри­та­нії бра­ли участь в од­но­му з най­біль­ших у сві­ті Між­на­род­но­му аеро­кос­міч­но­му са­ло­ні «Фан­бо­ро-2016» (про йо­го від­крит­тя, віт­чиз­ня­ну екс­по­зи­цію на цій ви­став­ці та де­мон­стра­цій­ні по­льо­ти транс­порт­но­го лі­та­ка Ан-178 ми ін­фор­му­ва­ли в но­ме­рі на­шої га­зе­ти за 15 лип­ня ц. р.).
Ко­рес­пон­дент «Де­мо­кра­тич­ної Ук­раї­ни» по­ці­ка­вив­ся у прес-служ­бі «Ан­то­но­ва» ді­ло­ви­ми під­сум­ка­ми ви­став­ки, адже та­кі за­хо­ди ці­ка­ві й ко­рис­ні не ли­ше мож­ли­вос­тя­ми свої до­сяг­нен­ня по­ка­за­ти і на по­тен­ці­ал ін­ших по­ди­ви­ти­ся, а й, на­сам­пе­ред, — пе­ре­мо­ви­на­ми із ко­ле­га­ми та парт­не­ра­ми з різ­них кра­їн, укла­де­ни­ми уго­да­ми то­що.
Отож пред­ста­ви­мо де­які кри­ла­ті від­лун­ня та­кої між­на­род­ної спів­пра­ці віт­чиз­ня­них твор­ців авіа­цій­ної тех­ні­ки...

...з Ка­на­дою
В один із днів роботи Міжнародного салону «Фарнборо-2016» президент державного підприємства «Антонов» Олександр Коцюба і президент канадської компанії Еsterline CMC Electronics Майкл Потвін підписали два контракти щодо постачання з Канади різних систем і обладнання для створених в Україні пасажирських лайнерів Ан-148 і Ан-158, багатоцільових транспортних літаків Ан-178 і важких транспортних «Русланів» (Ан-124-100).
За одним із цих контрактів компанія Еsterline CMC Electronics поставить «Антонову» дубльовані обчислювальні управляючі системи СМА-9000 і багатофункціональні дисплеї — встановлення їх на шістдесяти серійних літаках різного призначення із сімейства Ан-148, Ан-158 та Ан-178.
Відповідно ж до другого контракту аналогічні системи і дисплеї, а також GPS-датчики, вироблені в Канаді, встановлюватимуться на тих семи вантажних «Русланах», котрі належать авіакомпанії «Авіалінії Антонова» (вона є транспортним підрозділом державного підприємства «Антонов») і здійснюють перевезення по всьому світу надважких та великогабаритних вантажів.
При цьому президент Еsterline CMC Electronics Майкл Потвін наголосив: «Ми дуже пишаємося тим, що «Антонов» для сімейства своїх літаків обрав обладнання виробництва нашої компанії. Це є найкращим підтвердженням високої якості наших сучасних навігаційних систем».
Церемонія підписання контрактів між «Антоновим» і Еsterline CMC Electronics відбувалася в присутності міністра міжнародної торгівлі Канади Кристі Фріланд, президента Асоціації підприємств аерокосмічної галузі цієї країни Джима Квіка та генерального директора державного концерну «Укроборонпром» (до його системи входить ДП «Антонов») Романа Романова.
Зокрема, пані міністр Кристі Фріланд у своєму виступі, звертаючись до української сторони, зазначила: «Хочу сказати, що ви маєте велику підтримку від уряду Канади, як і ваші партнери. Підписання цих контрактів — добра нагода поєднати канадські технології з чудовими літаками «Антонова». Ми готові сприяти вирішенню всіх питань для забезпечення розвитку плідного співробітництва».
На тому самому Міжнародному салоні у Фарнборо державне підприємство «Антонов» і канадська компанія Pratt & Whitney Canada підписали меморандум про посилення співпраці щодо встановлення турбоґвинтових двигунів
РW-150 на серійні багатоцільові Ан-132 (перший демонстраційний зразок літака цього типу —
Ан-132D — зараз складається в Києві).
Виступаючи при підписанні документа, президент компанії Pratt & Whitney Canada Джон Саабас сказав: «Після остаточного виконання нами зобов’язань із встановлення та обслуговування двигунів РW-150А на літак-демонстратор Ан-132D ми плануємо продовжити працювати з «Антоновим» за програмою серійного виробництва Ан-132. Двигуни
РW-150 забезпечать таким багатофункціональним літакам, як
Ан-132, значні переваги, в тому числі збільшення корисного навантаження, підвищену паливну ефективність, високі екологічні характеристики, низьку вартість обслуговування. Ми розвиваємо чудові виробничі відносини, долучаючись до перспективного проекту «Антонова».
...Від себе до наведених прикладів співпраці додамо, що ці, як і інші, напрями українсько-канадського ділового співробітництва стануть конкретними ілюстраціями стосовно взаємовигідних можливостей, які мають відкритися завдяки договору про зону вільної торгівлі між двома країнами, підписаного в Києві у липні нинішнього року під час візиту в Україну прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

 

...із Саудівською Аравією
Під час салону «Фарнборо-2016» відбулися зустрічі керівництва ДП «Антонов» та провідних фахівців цього українського державного підприємства з їхніми партнерами із Саудівської Аравії за спільною програмою щодо створення і наступного виробництва літаків Ан-132 — керівниками Науково-технічного центру імені короля Абдулазіза (КАCSТ) та саудівської компанії «Такнія Аеронаутікс».
Зокрема, директор КАСSТ доктор Халед Абдулла Аль Хусейн у своєму виступі зазначив: «У Києві вже практично повністю завершено побудову планера літака-демонстратора Ан-132D. Нині на нього встановлюють двигуни та монтують бортові системи. Роботи з виробництва цього літака відбуваються у тісній співпраці між Науково-технічним центром імені короля Абдулазіза і державним підприємством «Антонов». Це буде сучасний конкурентоспроможний літак, який зможе зайняти своє місце на Світовому ринку. Ми плануємо розпочати випробування Ан-132 до кінця поточного року та сподіваємося знайти потенційних замовників цих літаків. Зараз ми зосереджені на побудові
Ан-132, аби представити його на ринку, але водночас розробляємо та готуємо необхідну для цього інфраструктуру».
...Як дізналися ми цими днями у ДП «Антонов», очікується, що орієнтовно в листопаді нинішнього року після завершення всіх складальних операцій перший літак-демонстратор Ан-132D викотять із цеху на аеродром. А в грудні 2016-го розпочнуться його льотні випробування.
Згодом планується переліт цієї нової машини з України до Саудівської Аравії — для демонстрації літака потенційним замовникам.

 

...з Великою Британією
На Міжнародному аерокосмічному салоні у Фарнборо відбулася робоча зустріч представників державного підприємства «Антонов» з делегацією британської компанії Dowty Propellers, очолюваної її президентом Олівером Тауерсом.
На цій зустрічі обговорювалися питання взаємодії за контрактом щодо постачання шестилопатевих ґвинтів R408 для літака-демонстратора Ан-132D. Використання цих ґвинтів має допомогти у забезпеченні поліпшення характеристик швидкопідйомності та крейсерського польоту літака і водночас — зниження рівня шуму.
Президент Dowty Propellers Олівер Тауерс наголосив: «Ми свого часу налагодили чудові ділові контакти з «Антоновим», підписавши у січні 2016 року контракт на постачання ґвинтів R408. Наша компанія робить усе можливе для забезпечення успіху програми Ан-132».

 

...з Азер­бай­джа­ном
Новий український багатоцільовий транспортний літак Ан-178 у липні нинішнього року не лише звернув на себе увагу авіаційних фахівців на Міжнародному аерокосмічному салоні у Фарнборо, а й згадувався під час візиту до Баку Президента України Петра Порошенка — на проведеному там спільному брифінгу з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.
Зокрема, говорячи про перспективні напрями співробітництва двох країн, президент нашої держави відзначив зацікавленість азербайджанської сторони у багатоцільових транспортних літаках Ан-178 — і не лише щодо постачання їх з України, а й стосовно організації серійного складання таких машин в Азербайджані.
У прес-службі ДП «Антонов» нагадали, що в Києві у червні 2016-го відбулася зустріч керівництва цього державного підприємства з президентом азербайджанської авіакомпанії — акціонерного товариства «Азербайджан Хава Йоллари» Джахангіром Аскеровим та іншими керівниками компаній цієї країни. Обговорювалося широке коло питань щодо подальшого розвитку співробітництва за програмою Ан-178.
Тоді пан Аскеров знову підтвердив наміри його країни налагодити і власне виробництво літаків цього типу. Зокрема, він сказав: «Ми є стартовими замовниками Ан-178, оскільки уклали відповідну угоду ще в день першого випробувального польоту цього літака 7 травня 2015 року. Надалі ми пильно стежили за презентаціями Ан-178 у Дубаї, Парижі, Берліні та за льотними випробуваннями його дослідного зразка. Дві машини
Ан-178 маємо отримати у 2018 році, інші вісім — пізніше, за погодженням сторін. Гадаю, що до середини 2018-го, коли отримаємо перший Ан-178, в Азербайджані вже будуть підготовлені виробничі потужності для складання таких літаків».
Джахангір Аскеров так прокоментував вибір азербайджанської сторони на користь Ан-178: «Ми маємо багатий досвід експлуатації транспортних літаків Ан-12. Це хороша машина, але нині її ресурси вичерпані. Тому-то ми маємо замінити Ан-12 сучасними транспортниками. У цьому класі літаків, крім Ан-178, на Світовому ринку також представлений бразильський КС-390. Проте Ан-178 влаштовує нас більше, зокрема — за ціновим критерієм. «Антоновим» створено літак, який відповідає найсучаснішим стандартам і вимогам».
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».