Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 20:11

Перспективи авіановинки з маркою "АН"

Rate this item
(1 Vote)

Ни­ніш­ньо­го лі­та ук­ра­їн­ське авіа­бу­ду­ван­ня, не­зва­жа­ючи на склад­ну си­ту­ацію у віт­чиз­ня­ній еко­но­мі­ці та ін­ші не­га­тив­ні фак­то­ри, за­по­чат­ку­ва­ло кіль­ка но­ви­нок у сфе­рі ство­рен­ня кри­ла­тої тех­ні­ки. І до неї вже ви­яви­ли за­ці­кав­ле­ність по­тен­цій­ні її екс­плу­атан­ти як у на­шій кра­їні, так і у різ­них ку­точ­ках сві­ту.

Са­удів­ці ма­ти­муть не ли­ше лі­так Ан-132, а й авіа­за­вод
Королівство Саудівська Аравія стало першим замовником майбутнього легкого транспортного літака Ан-132, який буде створюватися лідером українського авіабудування — державним підприємством «Антонов» — на базі відомого Ан-32 (ясна річ, зі значним поліпшенням льотно-технічних характеристик, конструкційними і технологічними удосконаленнями, сучасним апаратурним і агрегатним оснащенням тощо).


Нагадаємо, що навесні 2015-го відбувся діловий візит до Саудівської Аравії делегації провідних фахівців «Антонова» (про це свого часу повідомлялося у «Демократичній Україні»).
А згодом цей напрям співробітництва отримав подальший розвиток: у середині червня на найбільшому у світі міжнародному авіаційно-космічному салоні в Ле Бурже (у Франції неподалік від Парижа) ДП «Антонов» і саудівська Таqnia Aeronautics, яка є дочірньою компанією Науково-технологічного центру імені короля Абдулазіза — King Abdulaziz City for Science and Technology (скорочено — KACST), підписали угоду про розробку і виробництво нового легкого транспортного літака Ан-132.
Передбачається, що його перший дослідний зразок (так званий літак-демонстратор) мають збудувати в Україні — на ДП «Антонов» — за півтора року, а після того буде розгорнуто серійне виробництво «сто тридцять других» у Саудівській Аравії.
Цю програму намічено здійснювати у широкій міжнародній кооперації — за участю таких добре знаних у світі компаній, як Рratt and Whitney Canada, General Electric Aviation, Honeywell, Liebherr, Hamilton Sundstrand.
На тому ж міжнародному салоні у Ле Бурже було підписано й угоду про участь ДП «Антонов» у проектуванні та спорудженні в Саудівській Аравії авіазаводу, котрий оснастять різноманітним сучасним обладнанням, яке дасть змогу реалізовувати найновіші технології.
Ця угода є п’ятисторонньою: до програми як партнери залучені три учасники з нашої країни — ДП «Антонов», акціонерне товариство «Український науково-дослідний інститут авіаційної технології» («УкрНДІАТ») та компанія «Алтіс Холдинг», саудівська компанія Тaqnia Aeronautics і німецька фірма Вrotie Automation.
Згідно з досягнутими домовленостями першим типом літаків, спорудження яких намічено опанувати у майбутньому авіабудівному комплексі в Саудівській Аравії, стане саме новий легкий транспортний Ан-132. Потреби світового ринку в таких літаках фахівці оцінюють у 250–300 машин.


Від Ан-70 — до Ан-188: без ро­сій­ської учас­ті
Одна з програм зі створення нової авіаційної техніки, які реалізовуватимуться на державному підприємстві «Антонов», — це проект нового транспортного літака Ан-188, який буде розроблятися на основі відчутної модернізації раніше спорудженого і вже літаючого середнього військово-транспортного Ан-70.
Слід зауважити, що майбутній Ан-188 хоча й призначений для того ж сегмента повітряних перевезень, що і Ан-70, але «сто вісімдесят восьмий» матиме нові двигуни, нову авіоніку та деякі інші нові системи українського і західного виробництва.
Нагадаємо, в літаку Ан-70, який свого часу було започатковано як спільний українсько-російський проект, чимала частка комплектуючих була створена у Російській Федерації й їх виробниками є різні підприємства РФ (наприклад, до українських — із Запоріжжя — авіадвигунів для «семидесятки» гвинтовентилятори виготовляються у місті Ступіно, що в Московській області, — і такі приклади непоодинокі).
Нині ж — із цілком зрозумілих причин, пов’язаних з анексією Росією Криму та російською агресією на Сході України, у Донбасі, — наша держава аж ніяк не може у створенні та виробництві військово-транспортних літаків залежати від поставок комплектуючих із Росії. Тож для майбутнього Ан-188 все, що потрібно для виробничої кооперації, буде обиратися або з продукції українських підприємств (шляхом реалізації програм імпортозаміщення), або ж із відповідних систем, агрегатів і апаратури різних фірм західних країн.
Тут варто нагадати, що Президент України Петро Порошенко під час відвідання державного підприємства «Антонов» у середині червня 2015-го наголосив на тому, що «коли проти України ведеться неоголошена, підступна та жорстока війна, жодна кооперація і спільне виробництво авіакосмічної та оборонної продукції з Росією стали неможливими в принципі».
Тому, на переконання глави держави, переорієнтація на нові ринки збуту і нових партнерів сприятиме розвитку лідера авіабудування нашої країни. Тоді ж Президент України зазначив, що пріоритетним для державного підприємства «Антонов» має стати виконання замовлень зі створення нової авіатехніки — перспективних транспортних та спеціалізованих літаків, безпілотних літальних апаратів тощо.

 

Екс­порт­на гео­гра­фія Ан-178 шир­шає
Чималу зацікавленість викликав у авіаційному світі створений в Україні новий транспортний літак Ан-178. Зокрема, варто зауважити, що слідом за тими двома угодами щодо майбутніх поставок «сто сімдесят восьмих», які було підписано з компаніями-замовниками з Азербайджану і Китаю в травні 2015-го на аеродромі льотно-випробувальної бази «Антонова», що поблизу Гостомеля на Київщині, одразу після завершення першого випробувального польоту дослідного зразка Ан-178 (про це повідомлялося в «Демократичній Україні») згодом — у середині червня — в Ле Бурже під час міжнародного авіаційно-космічного салону було укладено угоду про співробітництво в авіабудуванні між Україною і Об’єднаними Арабськими Еміратами. При цьому авіакомпанії з ОАЕ виявили зацікавленість у придбанні транспортних літаків Ан-178 в їх цивільному варіанті (нагадаємо, що «сто сімдесят восьмий» має ще й військово-транспортну версію).
Тривають перемовини і з деякими іншими потенційними замовниками літаків Ан-178, що — будемо сподіватися — завершиться підписанням відповідних контрактів.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».