Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:44

Старт фонду енергоефективності

Rate this item
(0 votes)

Україна має великий потенціал у сфері енергоефективності та відновлювальної енергетики. Якщо Україні вдасться підвищити свій рівень енергоефективності до середнього рівня ЄС, здобуті заощадження будуть більшими, аніж споживання енергії в Іспанії протягом усього року. В результаті Україна зможе навіть стати експортером енергії.

Саме так уважає віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.
Віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначає, що нові можливості для розвитку країни відкриває Фонд енергоефективності.

Мета Фонду — надати технічні рішення та фінансову підтримку нашим співгромадянам для впровадження енергоефективних заходів. Це — шлях до персональної енергоефективності українських родин та енергонезалежності держави.
Реформа енергоефективності є надзвичайно важливою для України з точки зору не тільки економії або охорони навколишнього середовища, а в першу чергу — забезпечення енергетичної безпеки країни, вважає заступник керівника головного директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення Катарина Матернова.
Покликаний виконати цю важливу функцію Фонд енергоефективності. Це — єдина в Україні державна установа, створена урядом відповідно до Закону «Про Фонд енергоефективності» задля підтримки ініціатив з енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання й підтримки заходів щодо підвищення рівня енергоефективності будівель та енергозбереження.
У грудні 2017 року уряд ухвалив постанову «Про утворення державної установи «Фонд енергоефективності», як юридична особа Фонд ЕЕ зареєстрований у липні 2018 року.
Головна місія Фонду ЕЕ — допомагати об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у впровадженні енергоефективних проектів через надання грантів, софінансування і втілення комплексних технічних рішень з урахуванням кращих європейських практик термомодернізації будівель, аби отримати ефект від економії енергоресурсів.
Також Фонд ЕЕ має сприяти зменшенню викидів двоокису вуглецю задля виконання Україною умов Паризької кліматичної угоди, впровадження Договору про заснування Енергетичного співтовариства.
І ще — інформувати населення про енергоефективність та енергозбереження; сприяти дотриманню Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності.
Управляють Фондом ЕЕ Наглядова рада й дирекція, його діяльність не має на меті отримання прибутку. Фонд ЕЕ фінансується за рахунок коштів держбюджету, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.
Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та Програмою розвитку ООН (ПРООН).
Упродовж 2019–2024 років Фонд ЕЕ планує реалізувати в Україні різні проекти за фінансової допомоги ЄС, зокрема 104 млн євро підуть на підтримку енергоефективності. Зараз на рахунках Фонду ЕЕ 1,5 млрд грн і цьогоріч ще очікується фінансування у 1,6 млрд грн.

Переваги
Програма Фонду енергоефективності відрізняється від програми теплих кредитів. Адже мета Фонду ЕЕ — пропонувати комплексні рішення й дати можливість людям утілювати не малі проекти, приміром замінювати вікна у місцях загального користування, які не дадуть суттєвого економічного ефекту, якщо немає теплолічильників та індивідуальних теплових пунктів (ІТП).
Право на отримання часткової компенсації витрат проекту (тобто грантів) у рамках програми Фонду ЕЕ мають об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Для цього вони повинні провести загальні збори й ухвалити рішення щодо реалізації проекту відповідно до правил програми.
У програмі можуть брати участь будинки, зведені до 2006 року (з 2006-го були запроваджені нові технічні вимоги щодо стандартів енергоефективності новобудов).
Програма Фонду ЕЕ передбачає часткове відшкодування вартості проектів термореновації (запровадження комплексу заходів, а не окремих заходів), які мають відповідати одному з двох визначених пакетів.
Кожен пакет містить обов’язкові й додаткові заходи, їхня вартість різна. Остаточне рішення про вибір заходів проекту ухвалює ОСББ на основі енергоаудиту з урахуванням економічної й технічної доцільності.
Пакет А («Легкий») складається з недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все — це модернізація інженерних систем будинку).
Серед обов’язкових заходів «Легкого» для будинків із централізованим опаленням — установлення будинкового теплолічильника, модернізація чи встановлення ІТП. А для будинків з автономним опаленням — заміна чи оновлення котла та відповідного обладнання.
Незалежно від типу опалення має бути проведене балансування системи опалення. Якщо не утеплено труби у місцях загального користування, треба їх утеплити чи замінити теплопостачальні трубопроводи в неопалюваних приміщеннях.
Відмовитися від обов’язкових заходів можна, якщо вони були раніше проведені й на них витрачені кошти.
Є й додаткові заходи, які зможе обрати ОСББ. Серед них — установлення чи модернізація теплообмінника для гарячого водопостачання, заміна чи теплоізоляція трубопроводів.
А також промивка системи опалення; заміна радіаторів і трубопроводів; установлення термостатичних клапанів у місцях загального користування; заміна або ремонт вікон, дверей, люків й облаштування тамбурів у місцях загального користування; модернізація освітлення.
У пакеті А 40% виконаних робіт оплачується грантовими грошима, а у пакеті Б («Комплексний») — 50–70%. «Комплексний» включає всі заходи пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу), заміну чи ремонт вікон у місцях загального користування.
Після комплексної термомодернізації зменшуються рахунки за комунальні послуги, поліпшується технічний стан будівлі та її зовнішній вигляд, підвищується вартість нерухомості, комфорт і умови проживання.
Установлення індивідуального теплопункту економить 15% енергоресурсів, як і модернізація системи опалення; утеплення стін, даху, підвалу, горища — 30%, монтаж енергоефективних вікон — 10%.

Завдання для ОСББ
Аби отримати грант від Фонду енергоефективності, ОСББ має сформувати й обговорити концепцію проекту; ухвалити рішення про енергоаудит будівлі. Потім обрати енергоаудитора, провести енергоаудит і підготувати енергосертифікат будівлі.
Обов’язково треба провести збори ОСББ для затвердження ключових параметрів проекту; подати заявку до Фонду ЕЕ через відділення банку-партнера; підписати грантову угоду; обрати проектанта й підготувати проектну документацію, провести її експертизу. І, нарешті, обрати підрядників і спеціаліста з технічного нагляду.
Енергетичний аудит є обов’язковим. Адже він дозволяє оцінити поточний стан справ і потенціал енергоефективності будівлі; визначити необхідні заходи і зробити попередню оцінку вартості проекту. Відповідно до результатів аудиту заповнюється стандартна форма опису проекту, яка подається до Фонду ЕЕ як складова частина заявки на участь у програмі.
ОСББ самостійно обирає всіх підрядників і постачальників послуг, необхідних для виконання проекту. До них є мінімальні вимоги. Підрядники повинні мати всі необхідні ліцензії й сертифікати, що вимагаються законодавством України. До того ж ОСББ може встановлювати додаткові кваліфікаційні критерії.
Часткове відшкодування витрат (грант) передбачено для всіх проектів, які відповідатимуть вимогам програми Фонду ЕЕ. Щойно заявка на участь у програмі буде затверджена, кошти на виплату суми гранту резервуються на 24 місяці.
Виплата гранту після відповідних витрат добре мотивує отримувача (ОСББ) до контролю якості виконуваних робіт.
Грант на відшкодування вартості енергоаудиту й розробки проектної документації надається після документальної верифікації, коли Фонд ЕЕ перевірить надані документи на відповідність умовам програми й підписаної грантової угоди.
Виплата гранту за впроваджені заходи може передбачати й верифікацію на місці, під час якої представник програми відвідує будівлю й візуально перевіряє виконання проекту.
Якщо виконані роботи не відповідають умовам програми чи грантовій угоді, невідповідності треба усунути, інакше грант буде зменшено.
Коли ОСББ отримує позику на фінансування проекту від одного з банків-партнерів, грант перераховується на погашення основної суми позики. В іншому випадку грант перераховується на поточний рахунок ОСББ, відкритий у банку-партнері.
Якщо ОСББ не має достатніх ресурсів на фінансування проекту, то може подати заявку на отримання позики в будь-який банк — партнер програми.
Рішення про позику ухвалює банк на підставі оцінки кредитоспроможності ОСББ. Кредити надають на загальних ринкових умовах.
Фонд ЕЕ надаватиме шаблони основних угод і практичні рекомендації щодо умов оплати праці та прийняття робіт. Використання таких документів сприятиме більш високій якості робіт і захисту інтересів ОСББ.
Важливим елементом забезпечення якості впроваджуваних заходів є технічний і авторський нагляд, передбачені чинним законодавством.
За підтримки Міжнародної фінансової корпорації буде створена мережа регіональних консультантів, які допомагатимуть ОСББ готувати проекти термореновації, управляти ними й виконувати умови програми для отримання гранту від Фонду ЕЕ.
ОСББ можуть звернутися до консультантів за порадами з будь-яких питань, пов’язаних з участю в програмі. Приміром, ОСББ можуть запросити їх до будинку й отримати консультації з ініціації проекту, проведення його оцінки й структурування (включаючи вибір заходів і попередній розрахунок фінансового результату). Ці послуги надаватимуть безкоштовно.

«Перші ластівки»
Для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків з’явилися нові можливості у термомодернізації будівель. Нещодавно у Києві Міжнародна фінансова корпорація (IFC — Група Світового банку), Фонд енергоефективності та АБ «Укргазбанк» підписали угоду про запуск програми фінансування проектів термореновації будівель для ОСББ.
Ця угода є основою для створення юридичної інфраструктури для діяльності Фонду ЕЕ з надання часткової компенсації витрат на заходи щодо енергоефективності для багатоквартирних будинків, який разом із міжнародними партнерами й фінінституціями впроваджує енергоефективну модернізацію житлового фонду України.
У документі окреслено правові рамки для втілення проектів пілотної програми «Перші ластівки». Оскільки Фонд енергоефективності — це абсолютно новий інструмент в Україні, перед його повноцінним запуском необхідно протестувати його структуру управління й операційні процеси.
До того ж треба визначити, як працюють банки-партнери, як відбувається співфінансування проектів термомодернізації, як залучаються енергоаудитори, якими є результати енергоаудиту і процедура розгляду заявок і схвалення грантів, як виплачуються гранти, як готується проектна й дозвільна документація, як обмінюються інформацією й документами IFC, Фонд ЕЕ, банк і бенефіціари, як проходить моніторинг заходів енергоефективності.
«Перші ластівки» — це 15 ОСББ із різних регіонів, із різними будинками, різною кількістю мешканців і субсидіантів. Зокрема, є ОСББ із Броварів, Києва, Чугуєва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу, Одеси, Херсона, Новоярівська, Львова, Луцька, Рівного. Вони вже отримали результати енергоаудитів і готові до наступних кроків.
Аби потрапити до програми «Перші ластівки», ОСББ мали відповідати певним критеріям. Приміром, існувати мінімум шість місяців, бути готовими до енергоефективної модернізації (провести енергоаудит і ретельно опрацювати проектну документацію), підготувати інвестиційно привабливий проект, мати досвід в отриманні банківських позик.
До того ж будинок не може бути надто старим або мати несанкціоновані прибудови. Спільна команда не повинна боятися, що з ОССБ можуть виникнути проблеми під час реалізації пілотних проектів.
Підписання угоди для перших ОСББ запускає процес отримання грантового фінансування проектів енергоефективності від Фонду ЕЕ. Загальна розрахункова сума інвестицій — 38916178 грн, ОСББ може залучити інвестиції від 250 тис. грн до 8 млн грн.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко впевнений, що всі ОСББ, які скористаються допомогою Фонду ЕЕ, відчують ключові переваги — комплексність і технічну допомогу у втіленні енергоефективних заходів; прозорі перевірки для запобігання шахрайству й корупції. А головне — вони отримають зменшені рахунки за житлово-комунальні послуги, комфорт у будинках і підвищення ринкової вартості житла.
«Перевірка роботи процедур Фонду в рамках проекту «Перші ластівки» дозволить на практиці побачити, як утілюються проекти термореновації багатоквартирних будинків і в майбутньому — уникнути недоліків під час роботи Фонду ЕЕ у великих масштабах.
А головне — проект «Перші ластівки» допоможе розробити практичні рекомендації для всіх ОСББ, які подаватимуть заявки до Фонду ЕЕ після повноцінного запуску його програми», — підкреслила виконуюча обов’язки директора Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну.
«IFC пишається довірою, яку надали їй міжнародні партнери та уряд України для реалізації й підтримки інноваційної та надзвичайно актуальної програми для кожного мешканця багатоквартирного будинку.
Залучення банків-партнерів до розвитку й енергомодернізації країни забезпечує ефективність і результативність використання державних і міжнародних коштів», — зазначив голова Регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі й Молдові Джейсон Бретт Пеллмар.
«Укргазбанк» із 2013 року є беззаперечним лідером у наданні кредитів для ОСББ, зокрема теплих, і вже має значний успішний досвід у реалізації масштабних проектів із повної термомодернізації житлових приміщень.
Банк профінансував найбільші в Україні проекти — у Києві майже на 10 млн грн, у Луцьку — на 3,5 млн грн. Тепер завдяки потужній співпраці з Фондом енергоефективності таких проектів буде значно більше», — підкреслив голова правління «Укргазбанку» Кирило Шевченко.

Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».