Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:34

Можливості аграрних розписок розширилися

Rate this item
(0 votes)

Тривалий час українські сільгоспвиробники використовували аграрні розписки для поповнення власних фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Необхідність у них особливо гостро відчували малі та середні господарства в період посівних та збиральних кампаній. Тепер можливості нового інструменту кредитування значно розширилися, що засвідчує його гнучкість та доступність у використанні.

«Органік-Д» — молоде господарство. Воно створене лише торік і належить до розряду малоземельних: обробляє близько 100 га. Переважно це орендовані землі. Спеціалізуватися вирішило на вирощуванні коренеплодів — моркви та буряка.

Займатися землеробством «Органік-Д» допомагає лабораторія Prime Lab Tech. Партнерські відносини між ними встановилися з початку нинішнього року.
— Без лабораторії ми не можемо обійтися, — наголосив директор сільгосппідприємства Вадим Кричковський. — Для контролю за якістю ґрунту з кожної ділянки необхідно кілька разів робити відбори зразків лише впродовж одного року.
Це дозволить побачити динаміку поліпшення чи погіршення якості землі. Саме такі послуги нам і надає PLT. І саме тому ми були зацікавлені оформити нашу співпрацю через аграрну розписку.
Prime Lab Tech також належить до розряду молодих суб’єктів господарювання. Хоч вона і розташована в Київській області, та послуги надає аграріям усієї України.
У переліку цих послуг, зокрема, відбір зразків рослин та ґрунту, агрохімічне обстеження ґрунту та рослинна діагностика, агрохімічне обстеження тепличних ґрунтів та торфу, аналіз добрив. Лабораторію оснащено сучасним обладнанням.
— У нас у процесі підписання перебуває контракт із торговельними мережами, які орієнтовані на VIP-сегмент, — повідомила керівник відділу маркетингу PLT Ольга Дигун. — Це — овочі та фрукти українського виробництва. І ми для цих торговельних мереж робитимемо експериментальні сертифікати за пакетом «Аналіз залишків пестицидів і нітратів».
Ольга Дигун уточнила, що з «Органік-Д» лабораторія підписала фінансову аграрну розписку. Причому вона була оформлена в спрощеній формі.
— Аграрна розписка посвідчується нотаріусом, і, як правило, треба мати два договори, — зазначила вона. — Один договір стандартний — на послуги, а другий — на аграрну розписку. Ми вирішили спростити цю схему для нашого клієнта та зробити один договір.
Вона вважає такий підхід перспективним, бо це дозволить спростити відносини і з майбутніми клієнтами, які готові оформляти аграрні розписки.
Ще одна особливість морквяної аграрної розписки: її реалізацію здійснюватимуть у два етапи.
— Ми збираємо проби ґрунту ще цього року, і ця робота буде оплачена «Органік-Д» із нинішнього врожаю моркви, — розповіла Ольга Дигун. — А частину проб ми робитимемо навесні наступного року, і вони закриватимуться врожаєм моркви 2019 року.
Обидва партнери напрацьовують досвід роботи з новим інструментом кредитування. Морквяна аграрна розписка стала першою не тільки для «Органік-Д», але й для лабораторії Prime Lab Tech.
Вона привабила сторони простотою оформлення: посвідчення документів у нотаріуса забрало не більше години. Хоча підготовчий період тривав довше, ніж очікували. Та це було зумовлено об’єктивною причиною. Ольга Дигун пояснила її так:
— Ми — перша компанія, що надає клієнтам можливість користуватися нашими послугами під аграрну розписку. Тому довелося брати до уваги всі ризики, з якими стикаємося.
Насамперед думали про те, що робити з курсовою різницею. Бо ми бачили, що курс долара зростає і невідомо, наскільки він із часом збільшиться. А аграрна розписка прив’язана до гривні. Також ми прив’язані до врожаю наступного року. Ми розуміємо ці ризики і свідомо йдемо на них.
Новий інструмент кредитування в нашій країні впроваджується з 2014 року. Цим займаються Проект IFC «Аграрні розписки в Україні», Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство юстиції. Робота здійснюється за сприяння Швейцарського Уряду.
Згідно з даними Проекту IFC станом на 27 серпня вже виписано 674 аграрні розписки на 4,3 млрд грн. Із цієї суми 2,458 млрд грн припадає на товарні аграрні розписки і 1,842 млрд — на фінансові.

Микола ЛУГОВИЙ,
Національний прес-клуб «Українська перспектива»

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».