Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); НОВОРІЧНА
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Свято Різдва Христового в Україні відзначається як офіційне і завжди є вихідним днем. Із суто релігійного воно давно вже перетворилося на всенародне, увібравши в себе також стародавні дохристиянські звичаї, пов'язані з колядками, кутею, різноманітними веселими і народними гуляннями.
За традицією під час Різдва за святковим столом збираються родичі і близькі друзі. Веселі застілля відбуваються майже в кожній оселі. Різдво — це дуже радісна подія, свято народження Спасителя Ісуса Христа, народження Месії, в Якому виповнилися всі сподівання і надії людства на спасіння, Хто подарував свободу від гріха і освятив кожну людину.

7 СІЧНЯ ПРАВОСЛАВНІ ХРИСТИЯНИ СВЯТКУЮТЬ РІЗДВО ХРИСТОВЕ
Подія, яка стала початком нової епохи в історії розвитку людської цивілізації, нових взаємин Бога з людьми, найбільш докладно змальована в другому розділі Євангелія від Луки.
«І трапилося тими днями — вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. Цей перепис перший відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Квіріній. І всі йшли записатися, кожен у місто своє. Пішов теж і Йосип із Галілеї, з міста Назарета, до Юдеї, до міста Давидового, щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна. І сталось, як вони були там, то настав їй день породити. І породила вона свого первістка Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них...
А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі і нічної пори вартували отару свою. Аж ось ангел Господній з’явився коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашилися страхом великим... Та ангел промовив до них: «Не лякайтеся, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме». І ось раптом з’явилася з ангелом сила велика Небесного війська, що Бога хвалили й казали: «Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!»
І сталось, коли ангели відійшли від них в небо, пастухи зачали говорити один одному: «Ходімо до Віфлеєма й побачимо, що сталося там, про що сповістив нас Господь». І пішли, поспішаючи, і знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала. А побачивши, розповіли про все те, що про Цю Дитину було їм звіщено. І всі, хто почув, дивувалися тому, що їм пастухи говорили... А Марія оці всі слова зберігала, розважуючи у серці своїм. Пастухи ж повернулись, прославляючи й хвалячи Бога за все, що почули й побачили так, як їм було сказано...»
Сьогодні, в дні свята, християни вітають один одного словами: «Христос рождається! Славімо Його!» Але чи всі ми розуміємо істинний зміст цього привітання? Чи відчуваємо повною мірою в серці своєму духовну суть цього християнського привітання?
Як часто за святковою метушнею — миготінням різдвяної ялинки, театром вертепу, співом колядок — вивітрюється сіль, забувається глибинна суть самого свята. Христос рождається! Таємниця від віків і родів — Христос у нас! Ось нова радість. Ось та радість, якої не бувало й не буде, допоки не народиться в нас Христос. Допоки не з’явиться в нас віра смиренна, що веде до любові. Допоки не народиться в наших серцях те «дитя чоловічої статі», помазаник Божий, який від Отця родиться в тілі церкви Духом Святим. Як пише про це апостол Павло, «таємниця, захована від віків і поколінь, а тепер виявлена Його святим, що їм Бог захотів показати... А вона — Христос у нас, надія слави!»
Христос рождається в нас вірою! Слово Боже, духовний закон невипромінювання зла стає плоттю, тілом, втілюється в церкві праведників і народжує неречовинну силу — вселенську енергію благодаті, яка відкриває в нас внутрішній потенціал боголюдини. Коли в зібранні праведників — громаді тих, хто шукає Істину, а відтак і знаходить її в Ісусі Христі, не на словах, а на ділі починає царити Христос, ведучи нас до Отця, саме тоді серця наші стають оселею благодаті, миру і любові.
Христос рождається! Славімо Його!

Єпископ Олег ВЕДМЕДЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НАРОДНІ СИНОПТИКИ ПЕРЕДБАЧИЛИ ПОГОДУ НА 2014 РІК
  • НОВІ І УЛЮБЛЕНІ РЕЦЕПТИ САЛАТІВ
  • У НІЧ НА РІЗДВО ЗІРКИ СЯЮТЬ ЯСКРАВІШЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».