Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНЦІ ОЧИМА СОЦІОЛОГІВ
Майже половина українців проголосувала б на референдумі за приєднання України до ЄС, а 30% українців підтримують вступ до Митного союзу, кажуть соціологи.
Як передає УНІАН, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень «Соціс» та Соціологічною групою «Рейтинг», оприлюднені на прес-конференції у середу.
На запитання: «Уявіть, що зараз відбувається референдум з питання про те, куди вступати Україні — до ЄС чи Митного союзу?» 46,9% підтримали б вступ до ЄС, а 28,9% проголосували б за вступ до Митного союзу. Ще 24,2% не визначилися або не готові брати участь у референдумі.

Майже половина українців (49,7%) у разі значного погіршення умов життя готова вийти на вулиці з протестом. Згідно з опитуванням, яке проводилось у березні 2013 року, на вулиці були готові вийти 49% громадян.
У свою чергу, 28,5% українців готові терпіти матеріальні й інші труднощі заради збереження порядку в країні. Ще 21,8% не визначились зі своєю відповіддю на це запитання.
На думку більшості опитаних, громадянська активність населення (Майдан) може вплинути на ситуацію, що склалася зараз у країні. При цьому 41,3% вважають, що може вплинути значною мірою і 29,8% — не значною мірою. Водночас майже кожен п'ятий опитаний (18%) вважає, що громадянська активність населення зовсім не вплине на ситуацію в державі. Ще 11% не визначилися з даного питання.
42% опитаних позитивно ставляться до того, що в Києві та в багатьох містах України після непідписання Угоди про асоціацію з ЄС люди вийшли на вулиці та організували мітинги. 35,6% опитаних мають негативне ставлення до цього, 15,4% — нейтральне, ще 7% — не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.
44,7% опитаних негативно ставляться до того, що в ході цих протестів блокуються адміністративні споруди. Позитивно ставляться 24,9% опитаних, нейтрально — 15,4%, ще 11,8% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.
Разом із тим переважна більшість опитаних (73,6%) негативно ставиться до розгону мітингу в Києві спецпідрозділом «Беркут» у ніч на 30 листопада. Позитивно ставляться до цього лише 9% опитаних, нейтрально — 11,2%, ще 6,2% — не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.
Крім того, у заходах на підтримку діючої влади на момент проведення опитування брали участь 0,5%, ще 3,5% були готові взяти в них участь. Також 12% опитаних зазначили, що виступають за мітинги на підтримку влади, але не готові брати в них участь. Натомість 75,8% опитаних не підтримують таких заходів, ще 8,1% — не визначились із відповіддю.
З іншого боку, в заходах, спрямованих проти чинної влади, на момент проведення опитування брали участь 5,7% опитаних. Ще 17,5% були готові взяти участь у таких мітингах та демонстраціях. Кожен п'ятий опитаний (21,6%) підтримує такі мітинги, але не готовий брати в них участь.
Водночас майже половина опитаних (47,6%) не підтримує цих заходів. Ще 7,7% не визначились зі своєю відповіддю.

* * *
Більше 40% опитаних громадян покладають сподівання на вирішення політичної кризи, що склалася в Україні, на Президента Віктора Януковича.
«Стосовно того, хто міг би стати рушійною силою або на кого покладають сподівання у вирішенні нинішньої політичної кризи в Україні, опитані нами українці говорять про три сили, які є учасниками цього процесу. Це в першу чергу Президент України (41,5%), опозиційні партії (29,3%) та громадянське суспільство (32,6%)», — сказав директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович на презентації дослідження.
У той же час ще 19,1% респондентів підкреслили, що головною рушійною силою для подолання політичної кризи повинні бути нові лідери, 17,3% — Верховна Рада України і 7% — журналісти, представники ЗМІ. Не визначились із цього приводу 10,4% опитаних.
За словами Олексія Антиповича, абсолютна більшість (понад 70% опитаних) підтримує проведення круглого столу між владою та опозицією.

* * *
Соціологи повідомили, що діючий Президент України Віктор Янукович програє у другому турі президентських виборів представнику опозиції і Петру Порошенку.
Так, за даними опитування, якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і Кличко, то за чинного главу держави проголосували б 25,2%, за Кличка — 42,7%. При цьому 19,6% не брали б участі у другому турі виборів, а 12,5% не визначилися.
Якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і Яценюк, то за Януковича проголосували б 25,8%, за Яценюка — 35%. При цьому 24,4% не брали б участі у другому турі виборів, а 14,8% не визначилися.
Коли ж до другого туру президентських виборів вийшли б Янукович і Порошенко, то за Януковича проголосували б 25%, за Порошенка — 33%. При цьому 25,7% не брали б участі у другому турі виборів, а 16,3% не визначилися.
Якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і екс-прем'єр Юлія Тимошенко, то за Януковича проголосували б 26,6%, за Тимошенко — 32,1%. При цьому 25,8% не брали б участі у другому турі виборів, а 15,5% не визначилися.
Коли ж до другого туру президентських виборів вийшли б Янукович і Тягнибок, то за Януковича проголосували б 27,1%, за Тягнибока 28,8%. При цьому 27,6% не брали б участі у другому турі виборів, а 16,5% не визначилися.
«Якби вибори відбулися у даний час, у діючого Президента шансів отримати перемогу було б дуже і дуже мало. Вони були б вкрай примарними», — сказав на прес-конференції генеральний директор Центру соціальних і маркетингових досліджень «Соціс» Микола Чурилов.
Коли вибори Президента України відбулися б найближчої неділі, то 20,2% підтримали б Януковича, 18,6% — Кличка, 9,4% — Яценюка, 7,1% — Порошенка, 5,1% — Тягнибока, 4,5% — Симоненка, 0,9% — Медведчука. Інших кандидатів підтримали б 4,7% опитаних, не брали б участі у виборах 14,7%, не визначились — 14,9%. При цьому, якби Тимошенко змогла взяти участь у виборах, то підтримка кандидатів виглядала б так: Янукович — 20,1%, Тимошенко — 16,6%, Кличко — 16,2%, Порошенко — 5,7%, Симоненко — 4,5%, Тягнибок — 3,9%, Медведчук — 0,9%. Інших кандидатів підтримали б 3,6% опитаних, не брали би участі у виборах 14,7%, не визначилися — 13,9%.
Опитування проводилося 7–17 грудня цього року. Всього опитано 3200 респондентів. Статистична похибка вибірки не більше 1,8%.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».