Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ВИСТАВКА СТАРОВИННИХ ХРЕСТІВ
У Львівському музеї історії релігії відкрили сакральну виставку народного образотворчого мистецтва «Знамення і образи віри», повідомляє gazeta.ua. Це п’ята експозиція з циклу «Різдвяні зустрічі», створена спільно з Музеєм сакрального мистецтва Львівської Архієпархії УГКЦ імені о. Антона Петрушевича. Тема виставки — хрест як знамення і образ віри.

Представлені речі — творіння майстрів XVI–XX ст. Усі хрести, ікони зібрані і врятовані директором Музею сакрального мистецтва єрм. Севастіяном Дмитрухом та його помічниками. Частина експонатів — зі збірки Музею історії релігії.
На виставці презентують колекції ручних хрестів, процесійних, напрестольних, настінних, ковані хрести з куполів знищених церков. Демонструють ікони, картини на полотні, сюжет яких — хрест і розп’яття. Найстаріший хрест із розп’яттям датований XVI ст. Вражає також двостороннє дерев’яне розп’яття, котре науковці вважають барельєфом. Його створив невідомий майстер зі Львівщини.

ФЛАМАНДСЬКУ БІБЛІЮ ПРЕДСТАВЛЕНО НА РІВНЕНЩИНІ
Біблію, надруковану 1788 року старонімецькою (фламандською) мовою, представлено в центрі Пересопницького Євангелія на Рівненщині, повідомляє Укрінформ. За словами директора закладу Миколи Федоришина, книгу подарувало подружжя з села Микулин Гощанського району. Люди зберігали її від часів Другої світової війни. Особливістю видання є те, що в ньому вміщено ілюстрації європейських художників. Раритет під час війни залишили німецькі солдати, які перебували в Микулині.
Цінний екземпляр поповнив колекцію біблій іноземними мовами, створену в центрі. Тут є переклади бурською (одна з офіційних мов у Південно-Африканській Республіці), чеською, білоруською, польською, російською, осетинською, грузинською, татарською, англійською, чуваською, латвійською, литовською, естонською, французькою, італійською, японською, корейською, фінською, в’єтнамською, китайською, ромською та каракалпакською мовами. Демонструється також україномовне зібрання, зокрема Острозька Біблія, перекладена професором Острозької академії, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка Рафаїлом Торконяком.

ВАГОН-МУЗЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ ПІДЗЕМКИ
Пасажири харківської підземки тепер можуть у дорозі ознайомитися з історією будівництва й розвитку метро в місті. Як повідомляє сайт КП «Харківський метрополітен», в одному з вагонів на Салтівській лінії розмістили тематичні інформаційні матеріали.
У салоні вагона-музею можна побачити фотографії і короткий опис подій — з історії харківської підземки. Зокрема, зібрано експонати, пов’язані з початком будівництва метро, відкриттям усіх пускових ділянок. Крім того, представлені матеріали про керівників метрополітену за всю його історію, наведено цікаві факти про метро і відгуки про нього пасажирів.
Рух у харківському метро на Холодногірсько-Заводській лінії відкрили в серпні 1975 року. Харківський метрополітен став шостим у СРСР і першим в обласному центрі країни. 1984-го запустили рух на Салтівській, 1995-го — на Олексіївській лінії. Нині метрополітен налічує 29 станцій, у ньому курсує 321 вагон та працюють 47 ескалаторів.

ЗАМОК НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ОТРИМАВ МІЖНАРОДНУ НАГОРОДУ
«Кришталева цегла» — таку міжнародну нагороду у сфері інвестиційно-реставраційних проектів отримав Національний заповідник «Замки Тернопілля», повідомляє i-pro.kiev.ua.
Щороку «ПТМ «Люблін» проводить конкурс на найкращі інвестиційні проекти Польщі, Білорусі та України. Уперше в такому конкурсі взяла участь Тернопільська область, а саме — національний заповідник «Замки Тернопілля». На розгляд журі конкурсу було представлено відбудову та відтворення готелю «Гетьман» міста Збараж і реставрація Великої зеленої і Малої жовтої віталень Замкового палацу Збаража.
Упродовж жовтня-листопада 2013 року голова та інші члени Капітули конкурсу мали змогу ознайомитись із зазначеними об’єктами. У грудні делегацію НЗ «Замки Тернопілля» запросили для отримання нагород конкурсу. «Кришталеву цеглу» ІІІ ступеня та диплом відповідного зразка отримав інвестиційний проект реставрації віталень Замкового палацу Збаража.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНАЙ НАШИХ!
  • СТОЛИЦЯ
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».