Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК ПОВОДИТИСЯ ЗА СВЯТКОВИМ СТОЛОМ
Різдвяно-новорічні урочистості звично в наших краях супроводжуються багатим застіллям. Утім, головне тут не продегустувати всі «смачності», заготовлені хлібосольними господарями, а вміння не випити забагато міцного, не з’їсти надміру гострого та смаженого, адже власне саме святкове застілля радує нас недовго. Та вже наступного дня можуть з’явитися проблеми, зумовлені гастрономічними надмірностями. І якщо вжити певних заходів, то все буде добре.
А які це заходи і як їх застосовувати, розповість лікар-дієтолог Наталія Руль.

— Почнімо з кінця. Уявімо, що зустріч Нового року вже відбулася і...
— Не варто драматизувати. По-перше: в Україні мешкає величезна кількість людей, не схильних до переїдання й перепивання. Обігрування цих вад української натури у вітчизняній гумористичній (і не тільки!) літературі й особливо — у народній творчості — не що інше, як традиція посміятися над собою, яка свідчить про моральне здоров’я нації. По-друге, на всяк випадок до наступного після святкового застілля ранку припасіть побільше кислого питва. Згодиться будь-який сік або навіть легке сухе вино. Але вино лише у незначних обсягах (мілілітрів 300 й не більше!) слід додати у мінеральну воду, так, щоб отримати близько півтора літра рідини.
Ось це питво і буде вашим порятунком. І постарайтеся утриматися від кави, сигарет та їжі. Протримайтеся вранці на цьому кислому питві, а потім переходьте на мінеральну негазовану воду. До вечора можна підкріпитися, але не залишками вчорашнього бенкету. У запасі у нас є чудовий салат, який дієтологи називають «мітлою». Його рецепт простий: нашаткуйте свіжу капусту, поріжте яблука, при бажанні додайте апельсинів або лимонів. Можна також дозволити собі трохи вареного рису. Якщо ж ви перестаралися напередодні за столом, випийте три—п’ять пігулок мікрокристалічної целюлози. Це й організм почистить, і відчуття голоду притлумить.
До речі, врахуйте, що очищати слід не тільки свій організм, а й навколишнє середовище. Добрим помічником у цьому є ароматерапія. Варто лише запалити пару ароматичних паличок або пірамідок, розкласти на столі цитрусові — апельсини, лимони, грейпфрути — і настрій ваш стане піднесеним і радісним.
— Зазвичай у святкові дні ми відвідуємо дружні вечірки або запрошуємо гостей до себе. Як убезпечити себе у цих випадках?
— Постарайтеся зробити наголос на свіжих фруктах та овочах. Відмовтеся від тортів із кремом та тістечок. На десерт ліпше з’їсти трохи сухофруктів або сухого печива.
Усі святкові вихідні намагайтеся побільше пити — до 2,5 літра чистої води або зеленого чаю на день. Починайте ранок зі склянки води або розбавленого фрешу — свіжого фруктового або овочевого соку. Тоді ваші різдвяні канікули будуть справді радісними, без тяжкого фізичного та морального стану від переїдання.
— Але ось святкові вихідні закінчилися, і настав час повертатися на роботу...
— Тримайтеся й надалі у рамках дієти, не перевантажуючи організму, адже часто і на роботі нас намагаються пригостити різними смаколиками зі святкового бенкету. Краще візьміть із собою фрукти.
Повертайтеся до звичного харчування поступово. Спочатку намагайтеся уникати рибних і м’ясних страв та обмежуйтеся овочевими і круп’яними. Уранці обов’язково їжте вівсяну кашу на воді. «М’ясоїдам» треба перечекати чотири-п’ять днів після свята, а потім можна повертатися до звичайної схеми харчування, розпочавши зі шматочка відвареного м’яса або риби. Дотримуючись цих простих правил, ви весело проведете свята і відчуєте неабияке задоволення після їх завершення.
— Із дієтою для дорослих начебто розібралися. Однак частенько за святковим столом сидять разом із дорослими й діти. Келихи наповнюються шампанським, хтось промовляє тост, усі підводяться, щоб торкнутись келихами і... в цей момент лунає тоненький голосок: «Я теж хочу! Ну, дай спробувати, ну, мамо!»
— Насамперед важливо розуміти, що подібні моменти не такі й невинні, як це може здатися комусь із дорослих. На маленьку дитину навіть незначна, з точки зору дорослої людини, доза алкоголю здатна справити дуже негативний вплив. Так, навіть 15 грамів шампанського або солодкого вина (ковток!) нерідко викликають у дитини блювоту, нудоту, головний біль.
Однак головна небезпека таких дій навіть не фізіологічна, а швидше — психологічна. У свідомості дитини знімається внутрішнє табу на вживання алкоголю. Така форма поведінки автоматично переходить до розряду дозволених, тим більше, якщо алкоголь був прийнятий з дозволу батьків.
Настанови дорослих «не смій цього робити без дозволу!» не матимуть серйозного впливу. З одного боку, перша цікавість минула, а з іншого — ймовірність бажання ще спробувати алкогольні напої не зменшилася, а навіть зросла. Якщо раніше дитину стримував страх першого кроку, то тепер цей страх знятий — дитина вже знає, що вона може відчувати, й вона просто повторить колись уже зроблене.
— Що ж робити, як бути? Невже слід відмовити дітям сидіти за спільним столом із дорослими?
— Звісно, ні. Дитина має бути присутня за столом на загальних сімейних святах. Батькам варто лише заздалегідь пояснити малюкові, що алкогольні напої призначені для дорослих, а йому їх вживати поки не можна, оскільки це завадить вирости, стати сильним тощо. Для малечі за столом обов’язково має бути улюблений напій.
І ще: слід стежити за тим, щоб спільні свята за участю дитини у жодному разі не перетворювалися на п’яні посиденьки. Дорослий у стані сп’яніння (та ще близький, знайомий) — абсолютно неприйнятне видовище для хлопчика чи дівчинки, особливо якщо цей дорослий — батько або мати.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • МУЛЬТИВІТАМІНИ МОЖУТЬ ЗАШКОДИТИ ЗДОРОВ’Ю
  • КЛІТКОВИНА ЗАПОБІГАЄ ХВОРОБАМ СЕРЦЯ
  • ПОРОЧНИЙ ЗВ’ЯЗОК: ІХС ТА ГЕПАТИТ С
  • ЯБЛУКА ВІД ІНФАРКТУ ТА ІНСУЛЬТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».