Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЕКОНОМІКА
СОЛОМА ЗАМІСТЬ ГАЗУ: ПОЛТАВЩИНА ПОЧИНАЄ…

Витрати на оплату комунальних послуг із року в рік геть спустошують місцеві бюджети. Тому у місцях і селах територіальні громади ледь зводять кінці з кінцями і, через брак коштів, дедалі там майже вже не йдеться про реалізацію багатьох соціальних програм. Іноді здається, що ненажерливості комунальників не буде краю, бо енергоносії без упину зростають у ціні.
І нині, напевно, не знайдеться жодного органу місцевого самоврядування, де б не йшлося про пошук альтернативних джерел енергії. Бо без цього ціновий зашморг, який енергетики накинули на бюджетну сферу, призведе до її колапсу...

Як у місті-курорті вчилися економити бюджетні гроші
Миргород — не виняток. Бюджет всесвітньо відомого міста-курорту так само, як й інших населених пунктів Полтавщини, потерпає від захмарних платежів за спожиті енергоносії. Утім, якщо сказати правильніше, потерпав, адже нині там навчилися заощаджувати на енергоносіях. І все завдяки впровадженню енергозберігаючих проектів. Тепер до Миргорода привозять посадовців місцевого самоврядування з усього регіону, аби ті вивчали досвід тамтешньої влади у сфері економії енергоресурсів.
У місті від 2008 року активно застосовують новітні технології, котрі дозволяють зберігати енергоресурси і суттєво (до 25%) зменшувати плату за них. Місто-курорт на сьогодні один із лідерів з економії енергоресурсів в Україні, де не лише не зупинилися на досягнутому, а й поступово крокують уперед. У тому числі — в пошуках альтернативних джерел енергії та проектів, за допомогою яких це вдається робити. Своїм колегам у Миргородській міськраді показують об’єкти, котрі вже реконструйовані і споживають, зокрема, тепла значно менше, ніж раніше.
Наймасштабніший з-поміж таких проектів — «Енергоефективна санація будівлі навчального комплексу № 2 «Світлячок». Експеримент із переведення дитячого садочка на енергозберігаючі технології тривав два роки. Тепер там підрахували, що вдалося досягти 25% економії енергоресурсів. Пишаються в Миргороді ще одним дитячим садочком — «Сонечко», опалення якого тепер обходиться для міської скарбниці на чверть дешевше.
Миргородський міський голова Сергій Соломаха зізнається, що це стало можливим завдяки залученню міжнародних проектів. Приміром, у першому випадку реконструювати дитячий садок вдалося в рамках програми USAID «Реформа міського теплозабезпечення». У результаті міській владі вдалося створити діючу модель дитячого садка, де навчилися заощаджувати тепло за допомогою найновітніших технологій. При цьому, звертає увагу очільник міста-курорту, із місцевого бюджету витратили лише третину грошей, необхідних для реалізації проекту.
У випадку із «Сонечком» реалізували пілотний проект GIZ «Енергоефективність будівлі». Його вартість — 1,3 млн грн. Гроші, як і у випадку із «Світлячком», залучили в рамках цього міжнародного проекту.
Влада Миргорода до програми економії енергоресурсів підійшла серйозно і творчо. Приміром, у міськраді ввели посаду енергоменеджера, який безпосередньо займається організацією всіх нових енергозберігаючих проектів. Далі визначили перелік об’єктів, котрі будуть модернізувати, монтуючи там нові економічні системи опалення. Потім почали шукати інвесторів серед міжнародних організацій, котрі висловили готовність співпрацювати з міською владою. І небезуспішно:1 жовтня 2013 року в Миргороді стартував пілотний проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород».

Чому народ Америки допомагає миргородцям?
Тому що дорогу долає той, хто йде, відповідають представники Інституту місцевого розвитку, котрі 17 грудня в Полтавській ОДА проводили семінар на тему «Виробництво теплової енергії з біомаси: аналіз законодавства, регуляторних аспектів і податкової політики та рекомендації щодо необхідних змін у чинному законодавстві та для сприяння впровадженню пілотного проекту в м. Миргороді у рамках реалізації Проекту USAID (від американського народу) «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород».
Для участі в заході запросили представників місцевого самоврядування з усіх районів Полтавщини, підприємств централізованого теплопостачання області та науковців. Фактично, на семінарі підбивали підсумки реалізації першої фази проекту по підготовці інфраструктури Миргорода для роботи на альтернативних джерелах тепла, зокрема біомасі (соломі).
Виконання завдань проекту, вважають його керівники, дозволить підвищити рівень життя населення, замінити імпортований природний газ енергією з відновлюваних джерел, зменшити шкідливі викиди в атмосферу та вартість використання енергії. У рамках проекту буде реалізовано системний підхід до переходу від традиційної системи централізованого теплопостачання в Миргороді до сучасної та ефективної системи, яка передбачає використання доступних місцевих видів палива замість імпортованого природного газу.
Журналістам виконавчий директор Інституту місцевого розвитку Руслан Тормосов так пояснив мету проекту:
«Стратегічно наше завдання — залучити не менш ніж 2,5 млн доларів США інвестицій для використання місцевої біомаси як альтернативного джерела палива. Це дуже важливо для України, адже вона — енергозалежна країна. Щоб залучити інвесторів, для того, щоб комунальні установи з теплозабезпечення, місцева влада зрозуміли, на що вони йдуть, які перспективи та яку вигоду отримають, тощо, необхідно широко інформувати суспільство. Ми шукаємо установи, які зможуть переобладнати місцеві котельні з газу на використання біомаси, зокрема соломи.
Миргород, де ми реалізуємо перший проект, має 18 котелень. І лише одна з них підпадає під ці жорсткі вимоги. Ми обрали для реалізації проекту Полтавську область і Миргород зокрема, адже побачили, що тамтешнє керівництво не лише зацікавлене в залученні інвестицій, а й зробило в напрямі впровадження енергозберігаючих технологій чимало. Потім ми хочемо поширити досвід Полтавщини на всю Україну...»
У свою чергу миргородський міський голова Сергій Соломаха наголосив на тому, що місто-курорт бере участь не лише в цьому проекті — у Миргороді реалізують 17 проектів, з яких сім націлені на енергозбереження.
«Ми намагаємося працювати так, щоб залучити кошти від проектів, грандів на розв’язання різних проблем, які є в місті. А проблема заощадження газу, застосування технологій енергоефективності справді є проблемою, — не приховує очільник міста. — До цього проекту ми йшли три роки, і я радий з того, що проект починаємо реалізовувати саме на базі нашого міста. Котельня, яку переобладнають за гроші проекту для роботи на біопаливі — соломі опалюватиме 10% житлового фонду Миргорода. При цьому зберігається можливість працювати котельні і на газі. З кількома аграріями вже підписані договори про постачання. Це допоможе нам заощадити бюджетні кошти на опалення та зекономити чимало газу...»
На семінарі в Полтавській ОДА докладно розповідали про проект, його завдання та умови реалізації. Особливу увагу приділили законодавчій базі новації, адже в Україні, як з’ясувалося, нині виробництво та реалізацію енергії з відновлюваних джерел регламентують 36 законів України, 10 Указів Президента, 27 постанов Кабміну, шість розпоряджень уряду та ще десятки підзаконних актів різних профільних відомств. Звісно, що за таких бюрократичних перешкод далеко не всі наважуються на впровадження енергозберігаючих технологій. Кінцевою метою проекту передбачається створення мережі теплогенеруючих котелень із використанням місцевої біомаси у Миргородському та інших районах Полтавської області.
Сергій Соломаха зазначив також, що з міського бюджету на реалізацію проекту виділять 200 тис. грн. Решту грошей надасть закордонний інвестор. Уже підраховано, що на новацію витратять не менше двох мільйонів доларів США. Причому, 50–60% цієї суми піде на дослідження, розробку техніко-економічних показників, на енергоплани, енергоаудит тощо. Частина грошей — на закупівлю сільгосптехніки, за допомогою якої будуть збирати та готувати солому. Певну суму доведеться витратити на зведення нової котельні.

Долає дорогу той, хто йде
У Полтавській ОДА не приховують того, що задоволені темпами впровадження альтернативних джерел енергії в регіоні. І не лише темпами, а й результатами. Себто економією бюджетних коштів, котрі вдається заощадити. Причому посадовці кажуть, що ця робота проводиться не спонтанно, а планово.
Так, в області ухвалено спеціальну програму «Збережемо енергоресурси Полтавщини», яка систематизувала і скоординувала зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в питаннях економії ресурсів і пошуку альтернативних видів енергії. В облдержадміністрації визначили пілотні райони і міста, де першими випробують все нове, що може дати в умовах регіону суттєву економію ресурсів.
Директор департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Олена Адамович, зокрема, зазначає, що в програму «закладено» створення альтернативних джерел палива в області і вже через деякий час ця система запрацює на повну потужність. У регіоні вже стали звичними приклади використання біомаси, пілетів, електроенергії і торфу як альтернативи дорогому газу. Наразі започатковують проект використання для цих цілей очерету, якого в області сила-силенна.
— У цілому протягом 2010– 2012 рр. завдяки альтернативним видам палива в області заощадили близько 15 млн куб. м газу. Це добрий показник, — вважає Олена Адамович. — 2013 рік додасть до цієї «скарбнички» ще більш вагомі цифри...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • МІНІСТР ПРОГНОЗУЄ РЕКОРДНІ 32 МЛН ТОНН ЕКСПОРТНОГО ЗЕРНА
  • БАНКІРИ НАДИХНУЛИСЯ ОПТИМІЗМОМ АГРАРІЇВ І ТОРГОВЦІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».