Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
«ДЕРЖАВНИЙ» ЗАХИСТ МОЖЕ БУТИ ЕФЕКТИВНИМ
Механізм надання безоплатної вторинної правової допомоги за новими правилами діє майже рік. За цей час він довів свою життєздатність. Практика його застосування висвітлила також вузькі місця. Експерти не вважають їх непереборною перешкодою і працюють над удосконаленням системи.

Цілодобово і без вихідних
Схема такої допомоги дуже проста. Особа, яка провела затримання, зобов’язана одразу повідомити про це відповідний Центр з надання безоплатної правової допомоги. Його черговий протягом години повинен знайти адвоката і надати йому відповідні повноваження, а той протягом години має прибути до затриманого для надання йому захисту. Так вказано в ст. 213 Кримінального процесуального кодексу. На практиці, якщо правоохоронці дотримуються закону, обидві дії виконують навіть протягом години. Така допомога від держави надається автоматично.
Позитив цього механізму беззаперечний. Він діє без вихідних і навіть цілодобово. До речі, в цьому Україна, як запевняє заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, попереду всіх. Немає жодної держави, де таку допомогу надають протягом 24-х годин. Крім того, безоплатні адвокати — партнери держави, прокурори працюють теж на неї, і це створює додаткові передумови для рівності сторін у кримінальному процесі. Масштаби діяльності цієї системи можна оцінити хоча б за такою цифрою: протягом жовтня допомогу отримали понад сім тисяч осіб.
Мирослав Лаврінок стверджує, що механізм надання захисту державою змушує правоохоронців ставитися до адвокатів з більшою повагою. Важливим у цій справі є інформування людей про те, що їм може бути надана кваліфікована адвокатська допомога, і це їм не буде нічого коштувати. Для поширення цих відомостей виготовлено майже сто тисяч буклетів. Розповсюджено також три тисячі інформаційних плакатів. У деяких відділках міліції навіть зробили саморобні постери, де вказано телефон, за яким потрібно звертатися.
Отримати адвоката за рахунок держави обвинувачений може не тільки одразу після затримання, а й на будь-якій стадії кримінального провадження, але в таких випадках це відбувається не в автоматичному режимі. Для цього згідно зі ст. 49 КПК слід заявити слідчому, прокурору чи слідчому судді відповідне клопотання. Хай там як, а правоохоронцям довелося звикати до нової абревіатури: БВПД (безоплатна вторинна правова допомога).
Захист у кримінальних справах державним коштом був передбачений і в старому КПК, однак оплата за ці послуги була мізерною, тому й старання адвокатів, які розглядали це як тяжку повинність, були зазвичай відповідними. Нинішній механізм суттєво ефективніший, і захисники отримують цілком конкурентну платню за свою працю (деякі — аж до 10 тис. грн на місяць).
Це — світлий бік справи. Проте без проблем не обійшлося. Далеко не всі слідчі щасливі, що тепер мають гарантовану можливість отримати адвоката і виконувати свою роботу без порушення законодавства. Правоохоронці не завжди інформують центр про затримання — про це свідчать дані проведеного ним моніторингу. Аналіз оперативної статистики Генштабу МВС і самого центру показав, що протягом усіх десяти місяців дії системи БВПД у Вінницькій, Донецькій і Кіровоградській областях були проблеми з інформуванням. А судячи з повідомлень на сайтах управлінь МВС по всій країні, від середини липня до кінця жовтня виявлено понад 350 фактів, які можна розцінити як намагання слідчих уникнути співпраці з наданим державою адвокатом.
Щоб убезпечитися від таких випадків, було запроваджено механізм, завдяки якому сам затриманий або його родичі можуть безпосередньо звертатися до центру, якщо про це не потурбувалася міліція і адвокат не прибув вчасно. Альтернативний спосіб дасть додаткові гарантії дотримання закону, що особливо важливо на початковій стадії кримінального провадження.

Молодь проти «міліцейських адвокатів»
Під час одного з адвокатських форумів захисники скаржилися, що не мають важелів контролю над дотриманням правоохоронцями закону. Мирослав Лаврінок закликав їх повідомляти центр про порушення закону з боку міліції і емоційно пояснив: слідчий ніколи не зателефонує туди і не скаже: «Я тільки що порушив закон». Якщо інформація про порушення надходитиме потоком, то можливе реагування на високому рівні, адже від того, що ухвалено новий КПК, правоохоронці не зміняться. Потрібен постійний тиск. Тільки в такому разі можливі зміни — аж до реформування міліції.
Не менш важливою проблемою є рівень послуг, які надають безоплатні адвокати. Моніторинг, проведений офісом Freedom House в Україні, продемонстрував: багато хто з таких захисників вимагав гроші, пояснюючи це складністю справи, витраченим на неї часом. Частина обвинувачених бачила наданого державою адвоката лише двічі: під час пред’явлення обвинувачення і вже аж у суді.
Згідно з новим КПК, захист у суді можуть здійснювати лише ті, хто має ліцензію на адвокатську діяльність. Раніше захисниками могли виступати члени сім’ї чи родичі затриманого. Значна частина експертів вважає, що це — суттєве звуження права на захист. Часто близькі люди більш юридично підковані, ніж адвокат, та їхні зусилля довести невинуватість незрівнянно більші, ніж сторонньої особи.
Правозахисники різко заявляють: серед адвокатів великий відсоток тих, кого звільнили за негідну поведінку з прокуратури, або колишніх міліціонерів, які рано вийшли на пенсію. Відстоювати інтереси клієнта вони не здатні, можуть лише виступати посередниками під час передачі грошей судді. Також не секрет, що на адвоката можуть натиснути: порушити щодо нього кримінальну справу і таким способом відсторонити його від захисту, притягнути до дисциплінарної відповідальності. Панацею від «міліцейських адвокатів» вбачають у проведенні конкурсів з відбору осіб, яких залучають до надання БВПД.
Те, що згадана проблема існує, визнають і в Координаційному центрі. Там роблять ставку на молодих адвокатів зі стажем один-два роки. Їхні колеги, навіть якщо вони не колишні прокурори чи міліціонери, мають іншу ментальність, яка важко піддається змінам.
Молодь не просто чудово знає новий КПК, а й відчуває його дух. Їй не потрібно долати психологічний бар’єр, щоб застосовувати Конвенцію із захисту прав людини і основоположних свобод та практику Євросуду. Вони вперті, сміливі, заряджені позитивом, постійно вдосконалюються і передають свій досвід іншим. Не менш важливо — не бояться зіпсувати стосунки з прокурорами чи слідчими, не вбудовані в систему кругової поруки. Завдяки постійній участі в тренінгах для адвокатів вони мають можливість під час професійного спілкування формувати спільні стратегії і тактики захисту і таким чином вчаться не тільки самі, а й вчать іншу сторону процесу. Їхня діяльність сприяє удосконаленню законодавства.
Кілька слів про терміни. Очільник центру Андрій Вишневський зазначає, що вважає поширену назву «безоплатна правова допомога» неправильною, адже її оплачують за рахунок платників податків. Нинішнього року на це було виділено 72 млн грн. бюджетних коштів.
Серед інших проблем — заборгованість з виплат (спільна для всіх бюджетників). Проте керівництво Мін’юсту запевняє, що тримає її на особистому контролі, регулярно звертається до Мінфіну з проханням посприяти в її вирішенні і заявляє, що адвокати отримають усі належні їм кошти.
Систему БВПД вважають успішним проектом, за який не соромно, а послуги, які вона надає, затребуваними в суспільстві. Це живий організм, який постійно самовдосконалюється. Для підтримання його рівня офіційно запропоновано уряду збільшити розмір оплати адвокатської праці вдвічі та запровадити кілька коефіцієнтів для її мотивації.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • КУДИ ЗНИКАЮТЬ МІГРАНТИ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».