Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
АЗІЙСЬКИЙ ВИКЛИК ГЛОБАЛЬНІЙ СТАБІЛЬНОСТІ
Днями тривожна новина надійшла з Пхеньяна. Там було оголошено про страту дядька «дорогого лідера» КНДР Кім Чен Ина — Чан Сон Тхек, якого досі вважали гарантом стабільного переходу влади у Пхеньяні. Він нібито зізнався у створенні угруповання з метою захоплення влади. Проти нього також були висунуті звинувачення в корупції, розпусній поведінці, контрреволюційній діяльності та вживанні наркотиків.

На думку офіційної влади, «ідеологічно розбещений» Чан Сон Тхек був «гірший, ніж собака». Державне телебачення КНДР вирізало з пропагандистської хроніки усі кадри, на яких він був присутній.
Майже вакуумна ізоляція КНДР від світу стимулює чимало версій подій, які потрясли Північну Корею. Більшість аналітиків згодні в тому, що з позбавленням життя свого дядька Кім Чен Ин завершує формування власної команди. Несподіваність і жорстокість його дій мають показати внутрішнім і зовнішнім ворогам готовність стати новим «дорогим лідером».
Водночас такі дії Кім Чен Ина підтверджують найгірші прогнози щодо його імпульсивності, жорстокості, непрогнозованості. Ці риси характеру глави країни, яка є типовою тоталітарною державою та володіє ракетно-ядерним потенціалом, є додатковим ризиком для регіональної і глобальної безпеки.
Події у КНДР розгорталися одночасно з візитами державного секретаря США Джона Керрі, який відвідав В’єтнам і Філіппіни. Це стало продовженням його азійського турне та свідченням переорієнтації зовнішньої політики США на пріоритетність азійського вектора. США стрімко нормалізують відносини з В’єтнамом, з яким воювали впродовж 1963–1975 років.
За адміністрації Білла Клінтона Вашингтон і Ханой відновили дипломатичні відносини. Наразі В’єтнам стає дедалі важливішим торговельним партнером Сполучених Штатів у Азії. Філіппінська частина турне держсекретаря США Джона Керрі також засвідчила готовність Вашингтона розвивати стратегічні відносини з Філіппінами. Також Дж. Керрі нагадав в’єтнамцям і філіппінцям про небезпечність гри військовими мускулами навколо спірних островів Спратлі. Тим самим США послідовно закликають азійські держави бути більш відповідальними у питаннях збереження стабільності регіональної системи безпеки, особливо зважаючи на північнокорейські виклики.
Інтенсифікацією діалогу з провідними азійськими державами Сполучені Штати також намагаються обмежити китайський вплив у регіоні та залишитися альтернативним пекінському центром тяжіння азійських держав. Керрі також закликав азіатів не підтримувати рішення Центрального банку Китаю про відмову від нових закупівель американських боргових зобов’язань та готівкових доларів. Це може допомогти запобігти подальшому підриву позицій американського долара як світової валюти, зважаючи на наближення у лютому 2014 року чергових дебатів у Конгресі США щодо запобігання бюджетному банкрутству.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СИНАЙСЬКИЙ КРОСВОРД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».