Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ
Основними темами публікацій світових мас-медіа про Україну минулого тижня стали внутрішньополітична ситуація в країні, а також її зовнішні відносини у контексті останніх подій. Крім того, іноземні журналісти продовжують стежити за перебігом акцій протесту в Україні та аналізують перспективи підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Так, популярне брюссельське видання EurActiv пише про стан та перспективи відносин України з Євросоюзом у контексті візиту минулого тижня до Брюсселя української урядової делегації на чолі з першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим. Як наголошується, Арбузов запевнив, що Україна незабаром підпише Угоду про асоціацію з ЄС, але при цьому український урядовець не назвав конкретної дати.
Зі свого боку, єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле «багато чого пообіцяв Києву», якщо українська сторона підпише угоду, але також не назвав конкретних цифр. Він наголосив, що чим швидше Україна визначиться зі своїми намірами, тим швидше обидві сторони можуть розпочати і завершити роботу з підписання угоди та вирішення економічних проблем.
Словацьке агентство преси TASR зазначає, що ситуація, яка склалася нині в Україні, є породженням старої, ще радянської, системи управління. «За складною ситуацією, в якій нині перебуває Україна, криється система управління, частково успадкована ще з часів Радянського Союзу»,— наводить агентство слова посла Словаччини в Україні Павола Гамжіка, який завершує свою місію.
Китайське агентство «Сіньхуа», торкаючись питання зовнішньополітичних відносин України, підкреслює, що Україна завжди дотримувалася довгострокової стратегії, спрямованої на інтеграцію з ЄС і дистанціювання від Росії, але водночас вирішення низки проблем, з якими стикається українська економіка, безпосередньо залежить від позиції Москви. Оскільки економіка країни зараз перебуває не в найкращому стані, то український уряд не може зробити остаточного вибору між Росією та ЄС. А це означає, що Україна й надалі балансуватиме між цими сторонами, намагаючись отримати максимальний зиск від свого становища.
Французьке видання Liberation зазначає, що хоча в Європі риторика щодо подій в Україні посилюється, заяви мають обережний характер, оскільки з цього питання позиції європейських країн дуже відрізняються. Зокрема, Польща, країни Балтії, Румунія та інші представники колишньої «буферної зони» з власного досвіду знають, що Росія ніколи не відмовлялася від впливу в регіоні, який вона називає «ближнім зарубіжжям». Проте кожна впливова країна ЄС проводить стосовно Москви власну політику. При цьому одні керуються відстанню до Росії, а інші бояться зіпсувати відносини з Кремлем, який постачає енергоресурси.
Німецька газета Der Tagesspiegel вважає, що для України неможливо — ні у внутрішній, ні у зовнішній політиці — орієнтуватися тільки на Захід чи на Схід. На погляд видання, замість того, щоб примушувати Київ зробити вибір, ЄС повинен звільнити майданчик для проведення нових переговорів, і цього разу —з рішучим залученням Росії, а також із твердим наміром запропонувати Україні реальну перспективу.
Польське видання Rzeczpospolita констатує, що Вашингтон починає приділяти дедалі більше уваги ситуації в Україні. Зокрема, газета звертає увагу на візит до Києва двох американських сенаторів — республіканця Джона Маккейна і демократа Кріса Мерфі. Часопис підкреслює, що до цього часу адміністрація президента Барака Обами розглядала конфлікт в Україні, насамперед, як європейську проблему.
Попри те, що багато американських політиків упродовж минулих днів засудили застосування сили проти маніфестантів в Україні, реакція адміністрації Обами була досить млявою. Часопис цитує американського політолога університету у Джорджтауні Чарльза Капчана, на переконання якого, в міру поглиблення кризи в Україні США дедалі активніше цікавитимуться проблемою, оскільки створюється нове поле для конфронтації з Росією.
Російська газета «Известия» пише про «віче» прихильників української опозиції на Майдані Незалежності у Києві та «антимайдан» на підтримку української влади в Маріїнському парку. Зокрема, видання зазначає, що антимайданівці ходять їсти, дивитися концерти, грітися та користуватися інтернетом до майданівців, які за три тижні облаштували свій наметовий побут.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».