Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
НОВИНКИ «ЕКСПЕРИМЕНТАНІУМА»
У столичному Музеї популярної науки і техніки «Експериментаніум» щомісяця з'являтиметься новий експонат — і так буде весь наступний, 2014 рік, повідомляє Укрінформ. Перший експонат — «Швидкість реакції». Він допоможе зрозуміти, від чого залежить швидкість реакції людини — від того, як працюють її м'язи, чи від того, як працює її мозок.

Ось деякі запитання, відповісти на які допоможуть інші експонати, що з'являтимуться найближчими місяцями. Чи можна створити ефект тривимірної картини, використовуючи світло? Чому об'єкт, що міститься у воді, починає тонути, коли його виштовхують бульбашки повітря? Як дзеркало може показувати відображення із затримкою? Чому при повороті фільтрів ми бачимо по-різному? Яким чином з повітря кімнатної температури виходять гарячі і холодні потоки?
«Експериментаніум» — це три поверхи, 2000 кв. м, понад 250 інтерактивних експонатів, які не ховають за вітринами.

У ФЕОДОСІЇ ДЕМОНСТРУЮТЬ «ЧАРИ ЗИМИ»
У Феодосійському музеї старожитностей відкрили виставку «Чари зими: новорічні та різдвяні листівки кінця XIX — початку XX ст. із колекції Б. Яремка» — відомого феодосійського філокартиста, повідомляє unn.ua. У експозиції представлено 200 новорічних і 300 різдвяних листівок (російські й західно-європейські).
Б. Яремко — колекціонер і краєзнавець. Від 1998 року він розпочав цілеспрямовано збирати дореволюційні листівки з краєвидами Феодосії та Криму. Згодом у коло інтересів Яремка потрапили теми з історії козацтва і православ'я. Він уже десять років тісно співпрацює з Феодосійським музеєм старожитностей (до 2010 року йменувався краєзнавчим музеєм). У 2003–2004 роках тут з успіхом відбулася виставка «Православ'я в духовному житті», де експонували різдвяні листівки з його колекції. 2008-го феодосійців і гостей міста не залишили байдужими експозиції «Великодні листівки початку XX ст.» і «Православні храми Криму на старих листівках». Цього року відвідувачів зачарував вернісаж «Прекрасна незнайомка: жіночий образ на поштовій листівці кінця XIX — початку XX ст.»
«Чари зими» у Феодосійському музеї старожитностей експонуватимуть до кінця лютого 2014 року.

ЕКОЛОГІЧНО-НОВОРІЧНЕ СВЯТО
У Вінниці вирішили відкрити найнезвичайнішу ялинку України, повідомляє i-pro.kiev.ua. Деревце має продемонструвати школярам приклад дбайливого ставлення до довкілля. З цією метою у дванадцяти загальноосвітніх школах міста встановили спеціальні контейнери для розподілення відходів. Туди збирали поламані, непотрібні пластикові іграшки й канцтовари, аби створити з них арт-об'єкти, які б прикрасили у новоріччя домівки та офіси.
Так автор проекту «Золота піраміда» Владислав Луцяк навчає вінничан робити новорічні прикраси з непотрібних пластикових речей. Цьогоріч він пообіцяв створити свою найбільшу піраміду, заввишки понад чотири метри, яка буде схожа на ялинку. Цей арт-об'єкт має всі шанси потрапити до Книги рекордів України. Він уже отримав назву «Еко-ялинка». Та окрім екологічної складової, проект має виховний зміст, адже діти стануть свідками перетворення купи непотрібних іграшок на новорічну арт-інсталяцію, яка «врятує» живу ялинку.

МІНІ-МАКЕТИ ПАМ'ЯТОК ДЛЯ НЕЗРЯЧИХ
У Харкові мають намір установити міні-макети пам'яток для незрячих. Про це повідомив головний архітектор міста Сергій Чечельницький, передає i-pro.kiev.ua. За його словами, ця ідея виникла після відвідування міст в Європі, де така практика існує вже давно.
«На центральних площах європейських міст ставлять на висоті столу макети з бронзи: пам'ятники, будівлі, собори тощо. Це роблять для того, щоб сліпі могли «побачити» кожен об'єкт, адже вони тільки чують, як їм описують будівлю або монумент. Крім того, за допомогою азбуки Брайля всі ці міні-копії підписують. Цей прийом ми хочемо застосувати в Харкові, щоб незряча людина могла доторкнутися до макета і відчути, як цей об'єкт виглядає, зрозуміти, де будівля вище, де нижче, тобто створити у своїй уяві певну картинку», — зазначив Сергій Чечельницький.
За задумом головного архітектора міста, спочатку планують створити міні-копію площі Конституції. На гранітному кубі з бронзовою підставкою встановлять, зокрема, макети пам'ятника Незалежності, Успенського собору та ін. Масштаб макетів становитиме 1:500 (1 см відповідатиме 5 м). Терміни реалізації проекту поки не уточнюються.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНАХІДКИ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • ФАКТ
  • ОСОБИСТОСТІ
  • ЗАХОПЛЕННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».