Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
УКРАЇНСЬКИЙ П’ЄДЕСТАЛ В АНСІ
Олімпійський біатлонний сезон узяв коротку паузу. Вже 3 січня уболівальники побачать своїх улюбленців на спринтерських трасах німецького Обергофа, 4 січня відбудуться гонки переслідування, а 5-го — гонки з масовим стартом. Німецька частина сезону продовжиться 8 січня жіночою естафетою в Рупольдингу, наступного дня на траси вийдуть чоловічі квартети, згодом — індивідуальні гонки і гонки переслідування. Остання нагода перевірити кондиції перед Олімпіадою буде в італійському Антхольці. З 16 до 19 січня в Альпах відбудуться спринти, гонки переслідування й естафети. Перший старт у Сочі — запланований на 8 лютого чоловічий спринт.

Лідери українського біатлону зараз перебувають в Антхольці. Високогірна підготовка має допомогти жіночій частині команди зберегти фантастичні грудневі кондиції, а чоловічій — знайти внутрішні резерви для того, щоб хоча б в одній із олімпійських гонок стрибнути вище голови, тому що нинішній рівень формально сильної статі — бути статистами, які лише інколи наближаються до чільної десятки.
Натомість Олена Підгрушна, сестри Семеренки і Юлія Джима зустрічають олімпійський рік у статусі найкращої команди планети — в Кубку націй Україна йде на небаченому першому місці (2520 балів), випереджаючи німкень на 63 пункти, норвежок — на 84. У чільній десятці загального заліку Кубка світу, який очолює чешка Габріела Соукалова, одразу троє наших співвітчизниць: Валя Семеренко — четверта, Олена Підгрушна — шоста, Юлія Джима — сьома. Віта Семеренко, яка через ушкодження ще тільки набирає форму, стрімко надолужує відставання і нині розташувалася на 23-й сходинці в списку найкращих біатлоністок планети.
Головне питання, яке нині не дає спокою українським прихильникам красивого зимового виду спорту, — що є нинішні результати збірної. Це вихід на ще вищий рівень чи прояв «декабризму», за який доведеться розплачуватися на головному старті чотириріччя? Звісно, дуже хочеться, щоб відповідь була оптимістичною, та знатимемо це напевне лише за два місяці — остання жіноча гонка Олімпіади в Сочі, естафета відбудеться 21 лютого.
Власне, естафетний залік разом із німецькою командою українки зараз теж очолюють. В австрійському Хохфільцені і французькому Ансі (тут відбувся третій етап Кубка світу, Ансі дебютував як арена для провідних біатлоністів планети) ці дві команди обмінялися першим і другим місцями. Минулого тижня українки задовольнилися другою сходинкою.
В Ансі розпочинала естафету Юлія Джима. Позиція стартера завжди ризикована, і саме на французькому етапі сталося так, що в контактній боротьбі Юлія впала, втративши близько 20 сек, а після другого кола свого етапу, намагаючись «дістати» лідерів, змушена була під час стрільби стоячи тричі перезаряджати зброю, щоб лише останнім з восьми можливих пострілів поцілити в п'яту мішень.
Джима передала естафету дев'ятою з відставанням від лідерів на 42 сек, і саме з другого етапу українки стали відчутно підніматися в протоколі. Віта Семеренко, використавши один запасний патрон, передала естафету сестрі Валі сьомою, щоправда, відставання зросло ще на 20 секунд.
Саме третій етап приніс українкам місце в чільній трійці — до класної стрільби Валя Семеренко додала високу швидкість.
Відставання від німкень на передачі естафети становило 50 сек, а від норвежок — лише 15. До справи взялася капітан «синьо-жовтих» Олена Підгрушна, якій довелося конкурувати з самою Турою Бергер. І Олена блискуче впоралася зі своїм завданням. На чергову чисту стрільбу українки норвежка відповіла використанням двох додаткових патронів у «стійці», і на останнє коло Підгрушна пішла другою, випереджаючи Бергер на вісім секунд. Тура щодуху намагалася випередити Олену, але на фініші наш капітан «на зубах» вирвала друге місце слідом за німкенями. Вдруге в сезоні естафетна команда заслужила на оплески!
А в особистих гонках нарешті настав зоряний час Валі Семеренко. У спринті вона одним промахом фінішувала третьою з відставанням в 11,5 сек від влучної швейцарки Селіни Гаспарен. Вже це було досягненням, але не вершиною для українки.
Гонку переслідування Валя розпочала з промаху під час першої стрільби, але ці зайві 150 метрів стали останньою невдачею під час цього старту. Наступні 15 мішеней Семеренко закрила, і саме це стало запорукою першої в кар'єрі особистої перемоги.
На останню стрільбу стоячи першою прийшла лідер загального заліку Кубка світу Габріела Соукалова, якій близько 10 сек програвали одразу двоє українок — Олена Підгрушна і Валя Семеренко. У капітана стрільба вийшла невдалою — три промахи і зайвих 450 метрів відкинули Олену на 10-е місце. А от Валя впоралася на «відмінно» і пішла на дистанцію лідером, тому що Соукалова зробила один невлучний постріл. Одразу після українки стадіон залишила росіянка Ірина Старих, яка за кілометр до фінішу навіть випередила Валю. Але Семеренко по-гросмейстерськи розклала сили на останнє коло — вона прилаштувалася за спиною суперниці, і на останньому міні-підйомі стрімко вийшла вперед, не залишивши Старих жодного шансу!
Так українська команда здобула у Франції повний комплект нагород. Чекаємо на продовження!
також у паперовій версії читайте:
  • СУПЕРФУТБОЛ — У ЛЮТОМУ
  • ЛІГА ЄВРОПИ: ТРИ З ТРЬХ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».