Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЗИМОВІ ЗАГРОЗИ ЗДОРОВ’Ю
Зима таки прийшла... Зі снігом, поривчастим вітром, мінусовою температурою та ожеледицею. Хоч як прикро, але щороку Міністерство охорони здоров'я України реєструє сумну статистику травмувань, пов'язаних із ожеледдю: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду. Водночас маємо й численні випадки обморожень, холодових травмувань — словом, різних прикростей, які приносить зима. Про те, як запобігти тяжким наслідкам зимових негараздів, ми попросили розповісти кандидата медичних наук Ігоря Самусенка.

— Як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці?
— Перед виходом із дому слід зробити наступне. Змайструйте на підошвах та підборах вашого взуття саморобні «льодоступи»: приладнайте на каблук перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру; наклейте лейкопластир або ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або «сходинками») і натріть піском (на один-два дні вистачає). Можна ще натерти наждаковим папером підошву перед виходом на вулицю, а краще прикріпити його на підошву.
Дехто радить змастити підошву клеєм типу «Момент» та поставити взуття на пісок. Після цього можна сміливо виходити на вулицю. А ще пам'ятайте, що найкращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих підборів. А взагалі — не виходьте без зайвої потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте, поки приберуть сніг і розкидають пісок або сіль на обмерзлий тротуар.
— У який спосіб можна зменшити ризик травмування?
— Слід бути завжди напоготові під час ходьби, щоб не впасти. Рухатися потрібно без поспіху, ноги злегка розслабити у колінах, а ступати на повну ногу. Руки мають бути вільними — не носіть, по можливості, в руках сумки. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку послизнутися, тому виходьте з будинку не поспішаючи. При порушенні рівноваги швидко присядьте — це найбільш реальний шанс утриматися на ногах. Важливо також навчитися правильно падати в ожеледицю з мінімальним ризиком для свого здоров'я.
Якщо послизнулися — одразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння напружте м'язи, а «приземлившись», обов'язково перекотіться — удар втратить свою силу при обертанні. І ще: не тримайте руки в кишенях — це збільшує загрозу не тільки падіння, а й більш тяжких травм, особливо переломів. Обов'язково оминайте металеві накриття люків — вони, зазвичай, укриті льодом. До того ж вони можуть бути погано закріплені й легко перевертатися, що майже гарантує тяжкі травми.
Не прогулюйтеся біля краю проїзної частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких шляхах — особливо... Можна впасти та опинитися на дорозі водночас, коли проїжджає автомобіль, або ж він може виїхати на тротуар. Не перебігайте проїзну частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях авта, й падіння перед автомобілем, що рухається, призводить як мінімум до каліцтв, а, можливо, й до загибелі.
— Незабаром розпочинаються різдвяно-новорічні святкування, то чи правда, що сп'янілим людям і взимку «море по коліно», як мовиться?..
— Це, звісно, просто невдалий жарт. А насправді прогулянки в ожеледицю у нетверезому стані особливо небезпечні. Саме в стані алкогольного сп'яніння люди найчастіше отримують тяжкі травми всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. П'яна людина не така чутлива до болю, тож за наявності травми своєчасно не звертається до лікаря, що створює згодом додаткові проблеми та неприємності.
Якщо ви впали й через деякий час відчули біль у голові, суглобах, нудоту, у вас утворилися набряки, синці, гематоми — терміново зверніться до лікаря у травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками. Тримайтеся також подалі від будинків — ближче до середини тротуару. Узимку, особливо у містах, великою небезпекою є бурульки. Найбільшу небезпеку вони становлять у період танення льоду та снігу.
— Що таке переохолодження?
— Переохолодження може виникнути від тривалого впливу низьких температур, коли організм уже не в змозі виконувати функцію терморегуляції.
Переохолодження — досить велика небезпека, симптомами якої є тремтіння, слабкість, сонливість, нечітка свідомість. Застуда свідчить про потребу організму зменшити обмін речовин та вироблення тепла, а більш енергійна робота нирок попереджає про необхідність сховатися від негоди та випити гарячого чаю.
— Що робити, коли холод стає відчутним?
— Якщо ви відчуваєте, що починаєте замерзати, слід зробити інтенсивні фізичні вправи: порозмахувати руками та ногами, побігати тощо. При першій нагоді слід просушити одяг та шкарпетки, адже у мокрому одязі тіло втрачає тепло набагато швидше. До осіб, схильних до переохолодження, належать ті, хто забагато часу перебуває на холоді, люди похилого віку, малеча, люди з хронічними захворюваннями та хворі на серцево-судинні недуги.
— Як запобігти переохолодженню організму?
— Щоб уникнути переохолодження: закривайте ділянки тіла, найбільш уразливі до відмороження, — пальці рук, вуха і ніс. Уживайте також більше теплих напоїв, що сприяє кращій терморегуляції організму, а якщо немає гарячої, — пийте побільше звичайної води. А ось уживання напоїв, які містять алкоголь і кофеїн, слід уникати. При появі застуди негайно шукайте затишне місце, де можна зігрітися. Якщо одяг змок, швидше перевдягніться в сухий.
— Якою має бути перша медична допомога при переохолодженні?
— Якщо йдеться про легкий ступінь переохолодження (лихоманка, м'язове тремтіння, загальна слабкість, трудність пересування, блідість шкіри), то одягніть постраждалого тепло, напоїть гарячим чаєм, допоможіть йому зробити інтенсивні фізичні вправи.
При середньому ступені переохолодження (синюшність губ і шкіри, ослаблене дихання, пульс став рідшим, з'являється сонливість, втрачається спроможність до самостійного пересування) треба діяти так: розтерти постраждалого вовняною тканиною, зігріти його під теплим душем (якщо його кладуть у ванну, то температуру води слід підвищувати поступово від 30–35°С до 40–42°С). Доречним буде й масаж усього тіла постраждалого. Потім тепло одягніть його та покладіть у ліжко, зігрійте грілками (зігрівання має бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температури).
А якщо маємо справу з тяжким переохолодженням (людина знепритомніла, життєві функції поступово знижуються), тоді негайно викликайте лікаря і виконуйте всі заходи першої допомоги, рекомендовані при середньому ступені переохолодження.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗБЕРЕЖІТЬ СВОЇ ЗУБИ — СПОЖИВАЙТЕ МЕНШЕ ЦУКРУ!
  • ХАРЧУВАННЯ — ОСНОВА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ
  • АНТИБІОТИКИ У ТВАРИННИЦТВІ — НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ
  • ЗАХОПЛЕННЯ МУЗИКОЮ У ДИТИНСТВІ ДОПОМАГАЄ ПРОБУДИТИ ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».