Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЧЧИНА: ВАЖКЕ НАРОДЖЕННЯ «ВЕЛИКОЇ КОАЛІЦІЇ»
Понад два тижні тому християнські демократи, Християнсько-соціальний союз та соціал-демократи Німеччини підписали 147-сторінкову коаліційну угоду, яка зафіксувала програму дій «великої коаліції» до 2017 року. Керівництво соціал-демократів погодилося провести до кінця поточного тижня внутрішній партійний референдум щодо затвердження цього документа.

Відповідь багатьом соціал-демократам видається неоднозначною. Попередня коаліція з християнськими демократами та Християнсько-соціальним союзом, яка керувала Німеччиною у 2005—2009 роках, негативно вплинула на імідж есдеків. Ліве крило партії вважає, що надто «центристський» курс перетягнув електорат партії у бік більш ліворадикальної лівої партії Німеччини.
Утім, керівництво соціал-демократів упевнене в позитивному рішенні членів партії щодо коаліційної угоди. Їхні аргументи стосуються ризиків поточного політичного моменту для Німеччини. Гіпотетично у разі провалу процесу затвердження коаліційної угоди на країну чекатимуть позачергові вибори. Це означає, що політична невизначеність негативно позначиться на стані економіки ФРН.
Оскільки німецька економіка залишається становим хребтом Євросоюзу, то її хвороби неминуче позначаться на загальному, й без того не найкращому, становищі у зоні спільної європейської грошової одиниці. Ангела Меркель також акцентує увагу на тісній інтеграції німецької економіки та економічної системи Євросоюзу.
9 грудня 2013 року Берлінський з'їзд християнських демократів затвердив коаліційну угоду із соціал-демократами. Це не стало несподіванкою, адже Ангела Меркель переконала делегатів з'їзду в тому, що компроміс із соціал-демократами є оптимальним.
До останнього моменту погоджували питання запровадження 8,5 євро погодинної оплати праці, податку з експлуатації шляхів та введення подвійного громадянства.
Німецькі економісти стурбовані тим, що подорожчання робочої сили може спричинити подальший відтік капіталів і виробничих потужностей за межі країни. Унаслідок цього реальною може бути перспектива збільшення кількості безробітних та посилення навантаження на соціальні фонди.
У відповідь Ангела Меркель запевнила скептиків у тому, що вона домоглася від соціал-демократів згоди на гнучкі умови працевлаштування та відмови від всебічного збільшення рівня оподаткування. Зокрема, це стосується обережнішої політики щодо екологічних податків. Це гарантує жорстку опозицію Партії «зелених» щодо курсу «великої коаліції» на федеральному рівні.
Очікуване напруження між учасниками «великої коаліції» гарантує положення коаліційної угоди щодо запровадження подвійного громадянства. Негативну позицію щодо цього питання займає баварський Християнсько-соціальний союз. Його прихильники вважають, що подвійне громадянство гарантуватиме необов'язковість адаптації до соціокультурних умов німецької ментальності.
Найбільше претендентів щодо отримання двох паспортів може бути серед німецьких турків. Але в цьому контексті відразу виникає проблема, адже Туреччина не визнає подвійного громадянства. Приводом для цього є служба у турецькій армії. Тому насправді спроба виконання цього положення коаліційної угоди може не просто створити внутрішньополітичні проблеми у ФРН, а й, безперечно, негативно вплине на переговорний процес щодо вступу Туреччини до Євросоюзу.
На 17 грудня призначене голосування бундестагу за кандидатуру Ангели Меркель як канцлера ФРН. Утім, зрозуміло, що третє поспіль її перебування на посаді канцлера обіцяє бути, зважаючи на широке коло внутрішніх і зовнішніх проблем, набагато важчим, ніж перші два терміни.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОСЛАННЯ «ЗА ВСЕ ХОРОШЕ»
  • АЗІЙСЬКЕ ТУРНЕ ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТА США
  • ЧИЛІЙСЬКИЙ ВИБІР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».