Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЕКСТРЕНА ПРОФІЛАКТИКА: ЗАЛИШИТИСЯ ЗДОРОВИМ, КОЛИ НАВКОЛО ВЖЕ ХВОРІЮТЬ
У період різкого зниження температури, що супроводжується вітрами, кількість хворих на ГРВІ незмінно зростає. З кожним днем у здорової людини ризик підчепити вірус збільшується. Що робити, якщо вірус підібрався зовсім близько, і комусь із близьких вже поставили діагноз ГРВІ? Як підвищити свій шанс не захворіти самому? За порадою ми звернулися до доктора медичних наук, професора-епідеміолога Вадима Терешина.

— Чимало людей вже засвоїли, що з метою профілактики ГРВІ потрібно зміцнювати захисні сили організму, дотримуватися правил гігієни й уникати місць скупчення людей в епідсезон. Але якщо хтось змушений постійно перебувати в тісному контакті з хворим на ГРВІ, то і цих зусиль може виявитися недостатньо. Отже, час перейти до так званої екстреної профілактики, потурбуватися, аби віруси не потрапили в організм.
Для респіраторних вірусів «вхідними воротами» є слизові оболонки — носоглотка й очі. Тому на період тісного контакту з хворим почніть користуватися засобами, що перешкоджають проникненню мікроорганізмів через слизову носа — оксолиновою або віфероновою мазями, сольовими розчинами, призначеними для змивання цих мікроорганізмів. І якомога менше протягом дня торкайтеся обличчя руками, а очей, рота і носа — особливо. В окремих випадках можна користуватися й одноразовими масками, головне — пам’ятати, що змінювати їх слід кожні дві години.
— Чи потрібно починати з метою профілактики приймати протизастудні препарати?
— Краще приймати. Деякі протизастудні препарати мають профілактичну схему прийому, зазвичай, це 1 таблетка на день, рідше — прийом 1 дози на тиждень, як у оцилококцінума. На відміну від рослинних засобів для зміцнення імунітету, кумулятивний ефект яких настає через декілька прийомів препарату, противірусні ліки починають діяти «тут і зараз», тобто після першого прийому. Якщо ж ви відчуваєте перші симптоми хвороби (слабкість, головний біль, підвищення температури), то найшвидший прийом оцилококцінума (по 1 дозі двічі-тричі на день з інтервалом 6 годин) дасть змогу запобігти розвитку хвороби або полегшити її перебіг.
Також необхідно не давати вірусам шансу зберігатися у навколишньому середовищі. Коли хворіє хтось із домочадців, частіше робіть вологе прибирання і почергово провітрюйте всі приміщення у квартирі. Можливо, настав час купити бактерицидну лампу для домашнього застосування.
Якщо хворіє колега, то регулярно протирайте дезинфікуючими серветками предмети загального користування (телефонні трубки), клавіатуру й «мишку» комп’ютера і також провітрюйте робоче приміщення. Носові хустинки з тканини краще замінити паперовими. У разі необхідності користуйтеся ними тільки раз і відразу викидайте. Вважається, що екстрену профілактику в сім’ї достатньо проводити п’ять— сім днів — поки триває ГРВІ у того, хто захворів, а ось у великих колективах — школі або на роботі — набагато довше, оскільки там може бути не одне джерело зараження.
— Отже, у холодну пору року найбільше слід побоюватися вірусів?
— Звичайно. Найпоширеніший діагноз у цей період — ГРЗ і ГРВІ. Це пов’язано з вибірковим впливом фактора холоду на дихальну систему. Саме тому для осіб, які працюють в умовах переохолодження, захворюваність на ГРВІ й інші респіраторні захворювання посідає лідируючі позиції. ГРВІ — це група інфекційних захворювань, при яких уражаються різні ділянки респіраторного (дихального) тракту. При цьому характерний розвиток низки симптомів ГРВІ. Основний із них — катарально-респіраторний синдром. Це запалення слизової оболонки з підвищеним виробленням слизу (ексудату). При різних формах ГРВІ у порожнині носа можуть з’являтися закладення, незначні або сильні виділення. Ураження дихальних шляхів супроводжується болем у горлі й кашлем різного характеру — від сухого «гавкаючого» до продуктивного, зі світлою мокротою. Крім того, хворі відзначають різь в очах, сльозотечу.
— Як довго триває захворювання?
— Захворювання на ГРВІ триває стільки, скільки днів зберігаються хворобливі прояви — інтоксикація, що обумовлює слабкість, озноб, м’язовий і головний біль, запаморочення й нудоту. Температура ж при ГРВІ тримається кілька днів, якщо це грип або парагрип, і близько двох тижнів — при аденовірусній інфекції. Підвищення температури може бути від субфебрильної (близько 37,5 °С) до дуже високої (понад 39–40 °С). Від того, скільки тримається температура при ГРВІ, залежить тяжкість перебігу й ступінь інтоксикації організму, пригноблення імунної системи, запалення лімфатичних вузлів у шийній ділянці.
— Чи однаково віруси впливають на організм дитини й дорослого?
— Особливо часті ГРВІ характерні для дітей, які відвідують дошкільні установи. Причинами ГРВІ є не стільки застуда як дія вірусів на ослаблений внаслідок переохолодження організм. Основними збудниками хвороб, що належать до групи ГРВІ, є різні серотипи вірусів грипу, парагрипу, аденовірусів, респіраторно-синцитиального (РС-вірусу), реовірусів і риновірусів. Тому кожний вид ГРВІ має свою специфіку симптомів і тактику лікування. Діти найвразливіші до парагрипу й РС-вірусної інфекції, а дорослих частіше уражають риновіруси.
— Які особливості перебігу ГРВІ у різних вікових груп?
— ГРВІ у дітей відрізняється вираженістю інтоксикації, тяжкістю перебігу хвороби й високою температурою. Характерні також ускладнення: обструктивний бронхіт, дихальна недостатність, особливо при ГРВІ у немовляти. Діти раннього віку більш вразливі до РС-інфекції й реовірусів. ГРВІ у вагітних може призводити до внутрішньоутробного ураження, у зв’язку з чим виділяють природжені ГРВІ. Частіше зустрічаються природжені грип і аденовірусна інфекція, істотно рідше — парагрип, РС-вірусна й реовірусна інфекції. Крім того, ГРВІ при вагітності призводить до порушення в системі кровопостачання «мати-плацента-плід», що загрожує гіпоксією (недостатнім надходження кисню) у дитини.
ГРВІ у немолодих і літніх людей виникає внаслідок слабкості імунної системи. Частіше це такі ускладнення, як синусит, гайморит, фронтит з млявим перебігом, що утруднює їхнє своєчасне виявлення.
— Які ускладнення можливі при ГРВІ?
— Ураження респіраторної системи (стенозуючий ларинготрахеїт, обструктивний бронхіт, пневмонія, синусити, гайморит); захворювання головного мозку (енцефаліт, енцефаломенінгіт, менінгіт); приєднання бактерійної інфекції (пневмонія, синусити, отити, цистити, пієліти тощо). У цьому разі показана антибіотикотерапія. Загострюються також хронічні хвороби (бронхіальна астма, хронічний пієлонефрит, поліартрит).
— Якою має бути профілактика ГРВІ?
— Система профілактики залежить від виду збудника, віку та етапу проведення (сезонна, екстрена). Крім того, буває неспецифічна й специфічна профілактика. Неспецифічна профілактика однакова для всіх форм ГРВІ (грип, парагрип, аденовірусна інфекція тощо). Це ізоляція хворих, регулярне провітрювання, вологе прибирання з мильно-лужними розчинами, кварцювання, прийом полівітамінів, у складі яких обов’язково мають бути присутні аскорбінова кислота й вітаміни групи В, вживання продуктів харчування і застосування рослинних засобів, що підвищують адаптацію й імунітет (настоянка женьшеню, елеутерококу, препарати ехінацеї, іммунал — за призначенням лікаря). Доречні також загартовуючі процедури, носіння чотирьохшарових марлевих масок.
Неспецифічна профілактика ГРВІ у дітей передбачає постійний контроль температури тіла й огляд слизових оболонок рота та носа. Насамперед, це стосується всіх дітей, які відвідують дошкільні й шкільні установи в період епідемії ГРВІ. Екстрену профілактику ГРВІ й грипу в осередку захворювання проводять протягом двох-трьох тижнів з використанням певних препаратів. До них належать інтерферон лейкоцитарний людський, назоферон, лаферобіон та інші препарати, які можна крапати у ніс або застосовувати у вигляді свічок.
Вибір препарату й дозування здійснює лікар, оскільки це залежить від виду інфекції. Крім того, можна застосовувати ремантадін, дібазол, а також мастити слизову носа оксоліновою маззю двічі на день. Активну імунізацію проводять за допомогою протигрипозних вакцин «Ваксигрип», «Флюарікс» тощо.
— Чи можна прискорити одужання і водночас уникнути ускладнень?
— Тактика лікування ГРВІ залежить від форми захворювання (виду збудника), ознак захворювання і тяжкості його перебігу. Головні рекомендації при лікуванні ГРВІ у дорослих — це режим, зниження інтоксикації, вплив на збудника (використання противірусних засобів при ГРВІ), усунення основних проявів — нежитю, болю в горлі, кашлю. Лікування ГРВІ може відбуватися у домашніх умовах. Хворому призначають постільний режим в окремому приміщенні, що добре провітрюється. У разі тяжких і ускладнених форм показана госпіталізація до медичної установи.
Для зниження інтоксикації внаслідок життєдіяльності вірусів хворому показано багато теплої рідини. Обсяг випитої рідини має становити для дорослих не менш ніж два літри, а для дітей — близько літра залежно від віку й ваги дитини. Краще вживати чай з лимоном, настої трав і шипшини, компоти, морси (журавлиний, брусничний), а не соки, мінеральну негазовану воду. Харчування й питво мають бути роздрібненими, невеликими обсягами. Їжа має бути теплою, подрібненою, що легко переварюється, — у вигляді пюре, рідких супів, бульйонів, переважно молочно-рослинна, багата на вітаміни. Обмежувати вживання кухонної солі. Й не обмежувати позитивних емоцій. А краще — не хворіти!

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВАКЦИНА ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ МОЖЕ ЗАПОБІГТИ РОЗВИТКУ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ
  • ВИНОГРАДНИМИ КІСТОЧКАМИ ПО РАКОВИХ КЛІТИНАХ
  • ПЛАСТИКОВИЙ ПОСУД ВИКЛИКАЄ МІГРЕНЬ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».