Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
СУДЯТЬ КОЛИШНЬОГО ПРЕЗИДЕНТА
Крістіан Вульфф чудово розуміє той ризик, який він узяв на себе, розпочавши процес на захист власної гідності. Він міг цього не робити, адже прокуратура пропонувала припинення розслідування за 20 тисяч євро штрафу. Та це означало б визнання своєї вини і підтвердження звинувачення в підкупі та отриманні матеріальної користі за послуги, які він надав своєму приятелеві, кінопродюсеру Девіду Греневольду.
Як стверджує прокуратура, події сталися кільканадцять років тому, коли Крістіан Вульфф був прем’єром Нижньої Саксонії. У прокуратурі є лист, надісланий із канцелярії прем’єра за його підписом до керівника концерну «Сіменс». У ньому є речення, на якому ґрунтується все звинувачення.

«Маю прохання, — пише Вульфф,— щоб Siemens AG активізував свою участь у цьому проекті». Ішлося про виробництво певного фільму, в реалізації якого брав участь також Девід Греневольд. Це ще не злочин, але прокуратура пов’язує цей лист безпосередньо з певним готельним рахунком від 2008 року на суму 745 євро. Його заплатив Греневольд за послуги, надані готелем Крістіану Вульффу і його дружині. Він також винайняв для Вульффа намет на знаменитому щорічному мюнхенському святі пива — «Октоберфесті».
Колишній президент відкидає всі звинувачення. При цьому він знає, що протягом найближчих місяців Німеччина житиме сенсаціями з його приватного життя. А їх немало. Існує ціла історія кредиту, взятого на зведення будинку в одного з друзів, котру Вульфф приховав від парламенту Нижньої Саксонії. Є багато туристичних подорожей, у тому числі закордонних, які не повністю фінансував колишній прем’єр, який у червні 2010 року став президентом ФРН. Зрештою, є також історія, пов’язана зі спробою тиску на медіа у формі телефонного дзвінка до головного редактора «Більд Цайтунг» з проханням, щоб газета відмовилася від публікації матеріалу на тему кредиту.
Крістіан Вульфф був президентом лише 20 місяців і безславно відійшов від справ у лютому минулого року, плутаючись у поясненнях щодо своїх численних контактів із бізнесменами.
«Чи така людина має право на почесну пенсію?» — запитували німецькі медіа, коли на світло потрапила інформація про те, що колишній президент отримає 217 тисяч щорічної довічної пенсії. Виник навіть неологізм «вульффен», утворений від прізвища президента, який означав неправдивість, що, хай там як, не можна було вважати безсовісною брехнею.
Він утратив не тільки посаду — у руїнах і його особисте життя. Дружина Беттіна покинула його. На кільканадцять років молодша від нього, за деякими оцінками, саме вона стала справжньою причиною його проблем. Задля неї він розлучився з попередньою дружиною і намагався проводити ексклюзивні відпустки та інші недешеві розваги коштом своїх друзів.
Не підлягає сумніву, що колишній президент може розраховувати на симпатію своїх співгромадян. Ще не так давно було інакше. Дебатували над тим, що він зганьбив добре ім’я країни, громадяни якої цінують, може навіть більше, ніж інші суспільства, порядність і повагу до закону не тільки на найвищих щаблях влади, а й нерідко у приватному житті. Багато прикладів з німецької політики та бізнесу свідчать про інше, але німці й надалі хочуть бути кращими з-поміж усіх. І тут такий скандал...
Крістіан Вульфф був десятим президентом в історії ФРН і наступником Хорста Келлера, який пішов із посади у другій половині каденції на тлі контраверсій, пов’язаних з його висловлюванням про роль бундесверу в закордонних місіях, що було інтерпретоване як незгода з конституцією та заклик до застосування сили у міжнародних відносинах.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ГРУЗИНСЬКА ПОЛІТИЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ
  • М’ЯКА СИЛА РОСІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».