Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
БЛИЗЬКІ ПРОБЛЕМИ БЛИЗЬКОГО СХОДУ
20 листопада 2013 року відбулися переговори ізраїльського прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху та російського президента Володимира Путіна. Головною темою дискусій стала ситуація на Близькому Сході. Адміністрація Барака Обами недавно запевнила, що не збирається цілодобово займатися суто проблемами цього регіону. Це помітно турбує Ізраїль, який занепокоєний перспективами розвитку подій навколо Ірану і Сирії.

Росія переконує Ізраїль у тому, що до лютого 2014 року з території Сирії будуть вивезені всі компоненти, необхідні для виробництва хімічної зброї. Володимир Путін закликав Ізраїль підтримати мирний процес у Сирії.
Правда, Ізраїль поки що песимістично оцінює ці перспективи. Оскільки громадянська війна у Сирії триває й, судячи з великих інвестицій, які у загони сирійської опозиції зробила Саудівська Аравія, на швидке замирення без зміни влади у Дамаску навряд чи доводиться розраховувати.
Ізраїль, так само як і Росія, стурбований перспективою приходу до влади у Сирії ісламських радикалів, бо у такій ситуації ймовірною буде сирійсько-ізраїльська війна. Росія закликала Ізраїль спільними зусиллями уникнути такого сценарію розвитку подій.
Оптимістично пропонується оцінювати й становище з іранською ядерною програмою. Однак Ізраїль вважає, що іранське керівництво маніпулює Росією і Заходом у цьому питанні. Ізраїльтяни переконані, що Іран у будь-якому випадку продовжуватиме роботи над військовою складовою ядерної програми.
Крім того, Ізраїль хвилює нестабільність у Північній Африці, насамперед в Єгипті. Днями у Каїрі відбулися перші російсько-єгипетські консультації на рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони. Російська сторона фактично підтримала військовий переворот у Єгипті. Єгипетські військові, намагаючись повернути російських туристів на свої курорти, спробували скасувати надзвичайний стан.
Проте становище в Єгипті залишається непевним. Прихильники забороненої єгипетської партії «Брати-мусульмани» знайшли притулок у секторі Газа. Це турбує Ізраїль з огляду на їхню терористичну активність разом із радикальними палестинськими угрупованнями.
Хаосу до ситуації в Єгипті додає анархія в сусідній Лівії. Там збройні загони колишніх «революціонерів» і досі перерозподіляють між собою сфери впливу. Формально існуючий у Триполі уряд Лівії нічого не вирішує, адже реальна влада — у людей із вогнепальною зброєю. Причому з міркувань безпеки Росія місяць тому була вимушена закрити своє посольство у Лівії.
Зважаючи на ці негативні тенденції, які неухильно розгортаються на великому Близькому Сході, Росія та Ізраїль погодилися продовжити практику регулярних консультацій, які мають допомогти не тільки краще розуміти тенденції, які домінують у регіоні, а й діяти на випередження, нейтралізуючи найбільш негативні сценарії розвитку подій.
також у паперовій версії читайте:
  • СПІВДРУЖНІСТЬ У ПОШУКАХ НОВОГО СЕНСУ
  • «НАЦІОНАЛІЗАЦІЯ» ЄВРОПИ
  • БАРАК ОБАМА ШУКАЄ СВОЄ МІСЦЕ В ІСТОРІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».