Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
НА КАРНАВАЛ ФУТБОЛУ ЇДУТЬ ФРАНЦУЗИ...
Національна команда України з футболу цього тижня могла переписати історію. У Парижі на «Стад де Франс» «синьо-жовтим» забракло запасу, створеного минулої п'ятниці в Києві на «Олімпійському». Попри негативний результат протистояння підопічним Михайла Фоменка варто подякувати хоча б за надію, яку вони подарували всім українським уболівальникам у протистоянні з колективом на чолі з головним цьогорічним претендентом на «Золотий м'яч» Франком Рібері.

«Артпідготовка» перед двоматчевим протистоянням збірних України і Франції запам'яталася багатьом людям, навіть не пов'язаним із футболом. Якийсь зі спонсорів «триколірних» випустив перед грою в Україні плакат із зображенням галльського півня, що стоїть чомусь на перегорнутій російській шапці-вушанці із синьо-жовтим прапорцем. Українці у відповідь малювали курку-гриль або борщ із півня — одне слово, опоненти розважалися і підігрівали атмосферу як могли.

Дія перша: порядок проти фаворита
Головний тренер французів Дідьє Дешам зі стартових хвилин київського матчу дав зрозуміти: гості приїхали в Україну перемагати. Рібері і компанія захопили центр поля, а українці організовано захищалися, намагаючись швидко контратакувати. Незважаючи на загальний тиск або, якщо використати штамп, ігрову і територіальну перевагу «триколірних», саме у контратаках господарів виникли найнебезпечніші моменти першого тайму. Ударам Ярмоленка, Едмара і Коноплянки трохи забракло, щоб стати голами.
Старт другого тайму був схожим на перші хвилини матчу — тиск французів наштовхувався на дисциплінований захист «синьо-жовтих». А після години гри настав час Романа Зозулі: нападник майстерно завершив триходівку, в якій, крім нього, взяли участь Тарас Степаненко і Едмар.
В останній 10-хвилинці українці забили вдруге: Зозуля з другої спроби (перша була на 75-й хвилині) таки переконав турецького рефері Джунейта Чакира, що Лоран Косельні перервав його маневр забороненим прийомом. Андрій Ярмоленко з 11-метрової позначки ледь переграв Уга Льоріса — від руки голкіпера і поперечки м'яч таки заскочив у ворота. 2:0 — це остаточний рахунок першого протистояння українців і французів. Нарікає керманич «синьо-жовтих» лише на те, що не вдалося забити ще.
«Було б краще, якби було 3:0, оскільки було пару моментів, у яких можна було довести рахунок до 3:0», — сказав Михайло Фоменко після перемоги. На жаль, тренер як у воду дивився. Романові Безусу, який у другому таймі в Києві вийшов на заміну, після завершення паризького протистояння, мабуть, ще довго снитиметься нереалізований вихід трьох українців проти одного французького захисника. Перетворити його на гол не вдалося через невдалий пас київського динамівця...

Захисна ложка дьогтю
Збірна України здобула першу перемогу над французькою командою — дотепер максимальним здобутком у протистояннях із цим суперником була нічия. Українці вперше перемогли команду світової топ-групи в зустрічі, в якій опонентам теж потрібна була перемога (англійців дніпропетровського зразка 2009 року рахувати не варто — своє завдання на той момент вони вже вирішили).
Ще ніколи в європейських матчах плей-оф чемпіонату світу збірна, яка програвала перший матч із рахунком 0:2, не проходила далі... Та на цьому медові думки варто було зупинити, бо Фоменко мав перед матчем на «Стад де Франс» значні кадрові проблеми.
Ковалі київської перемоги — захисники Олександр Кучер і Артем Федецький, які так і не дали розбігтися Франку Рібері і компанії, через дискваліфікацію пропускали поєдинок у Парижі. До цього слід додати, що в переможному матчі не надто вдало зіграв лівий оборонець В'ячеслав Шевчук: приміром, наприкінці першого тайму за рахунку 0:0 він «прихопив» у власному штрафному майданчику Лоїка Ремі, і лише диво врятувало українців від заслуженого пенальті.
Отже, три позиції в обороні потребували посилення... Перед Фоменком стояло непросте завдання, і поєдинок у Парижі довів, що розв'язати цю проблему було майже неможливо.
У воротах в обох матчах діяв Андрій П'ятов. Жодних претензій до нього бути не може — рятував усюди де міг. У центрі захисту пару Євгенові Хачеріді склав у другому матчі Ярослав Ракицький, замість Федецького вийшов Віталій Мандзюк, а на лівому фланзі так і не знайшлося альтернативи Шевчуку.
У центрі поля заміна була одна — замість більш орієнтованого на оборону Тараса Степаненка на «Стад де Франс» із перших хвилин вийшов «джокер» київського матчу Роман Безус. Більше змін не було: Руслан Ротань і Едмар діяли в опорній зоні, на флангах чекали конструктивної гри від Євгена Коноплянки і Андрія Ярмоленка, у нападі знову вийшов Роман Зозуля.

Дешам змінив півкоманди
Головний тренер збірної Франції Дідьє Дешам на вирішальний матч з українцями замінив половину польових гравців своєї команди. Такі висновки спеціалізований французький сайт football.fr зробив на підставі перегляду останнього тренування «триколірних» — і журналісти влучили в яблучко.
Дешам замінив обох центральних захисників — одного (дискваліфікованого Косельні) вимушено, іншого (Абідаля) — через невдоволення рівнем його гри в Києві. Пару центрбеків склали Мамаду Сако і Рафаель Варан, який вилікував ушкодження.
У центрі поля замість Саміра Насрі зіграв Йоан Кабай, якому допомогли Погба і Матюїді (вони в Києві грали).
На правому фланзі нападу замість Лоїка Ремі зіграв Матьє Вальбуена, а центральним форвардом замість Олів'є Жиру вийшов Ерік Бензема (минулої п'ятниці він з'явився лише на заміну).
Таким чином, ігрова схема французів мала такий вигляд: Льоріс — у воротах, захисники Дебюші, Варан, Сахо та Евра, півзахисники Кабай, Матюїді і Погба, в атакувальній групі — Рібері, Вальбуена та Бензема.

Дія друга: реванш «триколірних»
Підопічні Фоменка у стартові 15 хвилин у Парижі вистояли. У середині тайму українці навіть перехопили м'яч, заробили три поспіль кутових. Та на 23-й хвилині Франція забила. Після штрафного оборона українців дала пробити з меж штрафного майданчика, П'ятов перший удар потягнув, але на добиванні Сако був першим — 1:0.
Минуло ще десять хвилин, і французи забили ще двічі, але один із м'ячів зарахований не був. Спочатку боковий арбітр із незрозумілої причини сигналізував словенському головному судді Даміру Скоміні про офсайд під час «чистого» гола Бензема. Та вже за мить той же рефері зарахував взяття воріт, коли Карім справді був поза грою.
Майже одразу по перерві суддя залишив українців у меншості. Обидві жовті картки Євгенові Хачеріді якийсь інший арбітр міг би і не дати. Наприкінці першого тайму Євген побачив перед собою «гірчичник», коли щось не поділив із Сако. Судді часто в таких випадках обмежуються педагогічними розмовами.
А червоне світло Скоміна запалив, коли оборонець підчищав промах партнера на правому фланзі і перервав прохід Франка Рібері — опонента Євген навіть не торкнувся, але зіграв справді небезпечно. Знов-таки, зважаючи, що картка для українця була другою, хтось інший міг би обмежитися останнім словесним попередженням...
Після цього перемога французів стала справою часу. Вирішальний гол невтомний центральний захисник Мамаду Сако забив на 71-й хвилині. Рахунок 3:0 залишився незмінним до фінального свистка.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВА «ЗОЛОТА РИБКА» УКРАЇНИ
  • ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТРІУМФ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».