Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
РІЧ НА ОСТРОВІ ДУХОВНОСТІ
Хоча Мистецько-концертний центр імені Івана Козловського лише нещодавно розпочав свою активну діяльність, тут уже відбулося кілька заходів, що стали помітними подіями в культурному житті столиці.

Це, зокрема, прем’єра музичної вистави «Іван Козловський — віра, надія, любов...», оперний концерт до 200-річчя Джузеппе Верді, концерт із циклу «Музичні зустрічі для вас» за участю артистів Національної оперети України Сергія Авдєєва та Соломії Приймак, постановка вистави «Гра» за п’єсою Ентоні Шеффера. А зовсім нещодавно тут відбувся концерт учнів музичної школи села Мар’янівка, що була заснована Іваном Козловським і цього року відзначила свій 40-річний ювілей.
Проте спочатку трохи історії. Іван Семенович був переконаний, що геніальний талант, даний йому Богом, — це не випадковість, а закономірність для українського села. І спів та творчість є не лише долею, а й місією нашого селянства. До того ж співак усе своє життя вболівав, щоб у людей ніколи не згасала любов до музики, до народної пісні. Саме тому постійно порушував питання про те, аби музичні школи відкривали не лише у містах, а й у селах.
Музична школа в Мар’янівці була збудована на кошти Івана Козловського, і він опікувався нею останні двадцять років свого життя. Співак власним коштом перевіз із Москви до села дев’ять роялів, списаних у Большому театрі СРСР, на одному з яких грав видатний композитор і піаніст Сергій Рахманінов, багато інших інструментів, особисто підбирав учителів для цього закладу.
Іван Семенович неодноразово запрошував колектив школи до Москви, сам приїздив у рідне село. Хор і ансамбль сопілкарів школи у 1980 році разом із геніальним співаком виступали на сцені Большого театру СРСР, а вже за рік — у Московській консерваторії. Козловський організовував поїздки учнів до дитячого табору «Артек», де разом із ними брав участь у концерті під відкритим небом.
А піком творчої співпраці з його земляками став концерт із нагоди 90-річчя співака, що відбувся 1990 року в Большому театрі. Мар’янівським дітям довелося тоді виступати перед досить вибагливою московською публікою. Однак провідна оперна зала Радянського Союзу зустріла їх виступ бурхливими оплесками, а багато хто з глядачів не зміг стримати сліз. Розчулений ювіляр тоді сказав: «Я щасливий, що сьогодні на цій великій сцені моя Мар’янівка. Мрія мого життя здійснилася».
«Він дуже уважно ставився до дітей. Ми готували для виступів досить серйозні музичні твори, зокрема — Сергія Рахманінова, і на репетиціях Іван Семенович ніколи навіть голосу не підвищив. Він терпляче пояснював, як треба брати дихання під час співу, розповідав про вокальне мистецтво. То були уроки на все життя», — поділилася своїми спогадами директор Мар’янівської музичної школи Марія Луценко, яка активно співпрацювала з митцем від 1976-го до 1993 року.
За час існування школи через неї пройшло близько тисячі вихованців. І нині з 89 учнів Мар’янівської загальноосвітньої школи 64 навчаються музиці. Отож колективу музичної школи було що показати столичній публіці. До того ж, крім нинішніх учителів та вихованців, тут було кілька випускників минулих років, серед яких, до речі, більше тридцяти професійних музикантів.
Концерт можна скоріше назвати не звітом, а зустріччю з прекрасним, справжнім святом музики та української пісні. Своє мистецтво глядачам дарували дитячі вокальні ансамблі «Василечки» та «Веселка», вокальний ансамбль учителів «Мальви», вихованці Мар’янівської музичної школи Тамара Кішкіна, Олена Юхимович, Євген Порхун, Дарина Юхимович, Анастасія Крамаренко, Руслан Гук; випускниця школи, а нині студентка Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Богдана Попко.
Наймолодша учасниця концерту Ольга Лобойко, якій лише три з половиною роки, виконала українську народну пісню «Летить галка через балку», а її мама, солістка муніципального камерного хору «Київ», Оксана Лобойко — арію Любаші з опери М. Римського-Корсакова «Царева наречена» та українську народну пісню «Ой, я знаю, що гріх маю». Тепло зустрічали і виступ Мар’янівського зразкового духового оркестру, який став лауреатом та переможцем багатьох фестивалів і конкурсів. А наприкінці всі учасники музичного свята виконали пісню Д. Крижановського на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».
«Ми повинні зберегти ті традиції, що заклав Іван Семенович Козловський. Будемо й надалі популяризувати українські народні пісні в академічному виконанні та кращі зразки вітчизняної і світової музичної культури. Головне для нас — не впасти до рівня примітивної попси, що нині заполонила телебачення і радіо», — зазначила після закінчення концерту Марія Луценко.
А відомий громадський діяч, уродженець Мар’янівки, Станіслав Сташевський, який уже не перший рік надає школі матеріальну допомогу, висловив упевненість, що таланти з його рідного села й надалі підкорюватимуть Київ, а музична школа стане кузнею талантів для всієї України.
У Івана Козловського була мрія створити школу-інтернат для обдарованих дітей із сіл. За життя її не вдалося втілити в життя. То може вже прийшов час звернути увагу на талановитих сільських дітей?

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ТІНІ НЕЗАБУТИХ ПРЕДКІВ
  • БЕНЕФІС ГУСАРА З ТЕАТРАЛЬНОЇ РОДИНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».