Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
КРАХ ІЛЮЗІЙ?
СХОЖЕ, УКРАЇНА ВСЕ БІЛЬШЕ ВІДДАЛЯЄТЬСЯ ВІД МОЖЛИВОСТІ ПІДПИСАТИ УГОДУ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄВРОСОЮЗОМ
Чим ближче до саміту у Вільнюсі, тим сильніше події всередині України нагадують якийсь трилер. Щоправда, головний герой цього трилера — Президент нашої держави Віктор Янукович — примудрився десь розгубити свою недавню євроінтеграційну впевненість. І це — попри те, що і країни Заходу, і вітчизняна опозиція останнім часом демонструють просто-таки небачені посили до компромісів.

Європейці і раніше, в принципі, намагалися будувати діалог з офіційним Києвом, не вдаючись до відвертих ультиматумів. Можна пригадати, як упродовж року скорочувався так званий «список Фюле», що містив перелік вимог до України, котрі наша держава мала виконати перед Вільнюським самітом.
Що ж до опозиції, то хіба ще місяць тому можна було уявити появу звернення Юлії Тимошенко з-за ґрат, де вона проситиме своїх колег фактично голосувати за що завгодно заради європейської інтеграції? За словами народних депутатів із «Батьківщини», адвокат Тимошенко Сергій Власенко вчора зранку, під час засідання фракції, зачитав листа Юлії Тимошенко до опозиції. У зверненні йдеться про те, що екс-прем’єр-міністр закликала проголосувати як за президентський закон про прокуратуру, так і за виборчий закон, розроблений депутатами з фракції ПР.
«Також вона закликала фракцію підтримати будь-який законопроект щодо лікування засуджених — без обговорення, лише заради підписання угоди, — заявив депутат Андрій Шевченко. — Фракція одноголосно вирішила сьогодні голосувати за всі євроінтеграційні закони включно з усіма версіями законів про лікування засуджених».

Робоча група: курс на саботаж?
До вчорашнього розгляду цих питань у Верховній Раді ми ще повернемося. А поки що варто трішечки детальніше поглянути на те, як тривав процес узгодження проекту, що дає право засудженим виїздити на лікування за межі України.
В одному з попередніх чисел ми детально розповідали про створення спеціальної робочої групи, буцімто — для узгодження позицій. Очолив цю групу колишній генеральний прокурор Геннадій Васильєв. Його нинішня «регіональна» партійна приналежність в даному разі навіть відходить на другий план. Головне — це саме прокурорське минуле.
Представники партії влади на гуманний законопроект від самого початку дивилися крізь призму каральних органів. А якщо до цього додати, що проект цей готується виключно заради вирішення питання Юлії Тимошенко (не було би цієї проблеми, ніхто з депутатів і пальцем не поворухнув би, щоб вигадати щось подібне), зрозуміло: як саме влада дивиться на постать екс-прем’єр-міністра. Власне, саме так вона дивиться на неї, щонайменше, після оголошення вироку суддею Печерського суду Родіоном Кіреєвим, котрий нині активно готується до того, щоб отримати довічний статус служителя Феміди.
Однак повернімося до засідань робочої групи. Її діяльність з кожним днем посилювала відчуття, що формували цю групу лише задля затягування часу в питанні звільнення Юлії Тимошенко. Але найпоказовіший епізод трапився позавчора, коли на засідання цього органу прибули європейські місіонери Пет Кокс та Александр Кваснєвський.
Автором демонстративного оголошення перерви в засіданні став якраз голова робочої групи Геннадій Васильєв. До речі, після того ця група більше й не збиралась, а на порядку денному учорашнього пленарного засідання ВР не було узгодженого законопроекту про лікування засуджених за кордоном. Навряд чи це — проста випадковість.
Саботаж тривав і на засіданні профільного парламентського комітету, котрий розглядав інші законопроекти про можливість засуджених проходити закордонне лікування. Тут фіаско зазнав опозиційний проект № 3599д, котрий, за словами голови парламентського комітету Андрія Кожем’якіна, врахував усі пропозиції регіоналів.
Специфіка Комітету з питань правосуддя полягає в тому, що очолює його опозиціонер із «Батьківщини» Андрій Кожем’якін, а більшість у ньому мають представники партії влади. Пропозиція керівника комітету зводилася до того, щоб ухвалити документ у першому читанні і далі врахувати в ньому всі пропозиції, напрацьовані робочою групою. Так би мовити, пройти відстань у два етапи... Нічого дивного, що регіонали з цим не погодилися. Як кажуть в опозиції, саме тому, що в такий спосіб був би помітним якийсь поступ, а не лише імітація активної законодавчої діяльності.
Підтримана більшістю пропозиція якраз і є такою імітацією. Представники ПР підтримали пропозицію штатного регіонального спічрайтера Володимира Олійника, який запропонував продовжити узгодження в робочій групі на основі цього законопроекту та всіх раніше зареєстрованих проектів. Причому цей фарс відбувався майже одночасно із саботажем робочої групи після відвідання її засідання панами Петом Коксом та Александром Кваснєвським...

Пристрасті «під куполом»
Такий законодавчий антураж аж ніскільки не давав шансів сподіватися, що питання Тимошенко буде вирішене у парламентських стінах учора. Власне, навіть представник Президента у ВР Юрій Мірошниченко не приховував істинних настроїв членів провладної фракції.
Нинішній черговий геополітичний розворот українського Президента від євроінтеграційної риторики, схоже, дав підстави фракції ПР почуватися розкутіше. Принаймні, нині вони вже не так надимають щоки і не виголошують заяложені казенні штампи про наше європейське майбутнє.
Що ж до реальних дій провладних народних обранців, то вони залишилися незмінними. Саботаж усередині робочої групи та профільного комітету змінився саботажем «під куполом». Учора було провалено всі (!) законопроекти, що давали можливість засудженим лікуватися за кордоном.
Цинізм представників ПР у тому, що раніше вони публічно не відкидали можливості підтримати котрийсь із запропонованих проектів. Але це було ще до останніх переговорів Віктора Януковича з російським президентом Володимиром Путіним. Це було ще до останніх «шарахань» від задекларованого європейського вибору... Вочевидь, це й пояснює всю нинішню логіку дій регіоналів. Звісно, якщо те, що вони роблять, якось узгоджується з поняттям «логіка».
Отже, до вчорашнього порядку денного було внесено сім законопроектів, що так чи інакше могли посприяти у вирішенні питання Юлії Тимошенко (читай — євроінтеграції). Жоден із них не набрав більше 195 голосів, що їх надали, виконуючи власну обіцянку, опозиційні фракції та більша частина позафракційних.
Саме таку кількість голосів отримав законопроект позафракційного депутата Сергія Міщенка, про який регіонали свого часу говорили як про цілком прийнятний. До речі, Сергій Міщенко, представляючи свій документ, не минув нагоди нагадати про це своїм колегам по депутатській діяльності.
«У нас вибір: чи увійти в історію, чи в неї вляпатися, — не без патетики звернувся парламентар до зали. — Хочу звернутися до ПР: виконайте свою обіцянку, коли ви говорили, що за закон Міщенка ви будете голосувати всі, як один. Покажіть своє обличчя. Думайте, як ви після цього вляпаєтеся в історію».
Однак голосування показало, що досі прийнятним цей проект бачить лише один депутат із фракції ПР — Нестор Шуфрич. Про те, що Нестор Іванович не переплутав кнопку, а натискав її свідомо, свідчить і те, що, окрім проекту Міщенка, він підтримав і варіант Анжели Лабунської. Нагадаємо, від самого початку опозиція наполягала саме на ухваленні цього законопроекту. Учора варіант Лабунської загалом набрав лише 194 голоси.
Ще один знаковий проект — про амністію для Юлії Тимошенко, розроблений трійкою опозиційних лідерів, отримав 192 голоси. Але щодо цього документа жодних ілюзій ніколи й не існувало. А от уже згадуваний опозиційний проект № 3599д, у разі появи паростків політичної волі в найвищого керівництва держави, міг мати шанс на успіх. Утім, учора на пленарному засіданні просто повторилася описана вище ситуація на комітеті.
Представляючи цей проект, один із його авторів Андрій Кожем’якін, зокрема, заявив: «Ми дійшли до компромісів. Представники опозиційних фракцій прийняли 19 пунктів, запропонованих представниками Партії регіонів, які входять до робочої групи. У цілому цей проект досконалий. Сьогодні Європа чекає від влади, що вона перестане здійснювати кримінальне переслідування політичних опонентів. Ухвалення цього закону або будь-якого іншого про можливість лікування за кордоном має бути таким сигналом».
Але ключовим став не цей виступ, а репліка регіоналки Ганни Герман: «Робоча група з підготовки проекту закону щодо лікування ув’язнених за кордоном має продовжити свою роботу». Ну, слово в слово те, що під час засідання профільного комітету говорив Володимир Олійник. Як наслідок — лише 195 голосів.
До завершення картини вчорашнього фіаско можна додати провал проектів Володимира Купчака та Олега Ляшка. Ці документи отримали відповідно 193 та 190 голосів. Нагадаємо, що Купчак своє законодавче дітище подав уже в розпал інтриг стосовно потенційного лікування Юлії Тимошенко за кордоном. Ставлення до цього творіння в опозиціонерів загалом було негативним, враховуючи те, що колишній опозиціонер Купчак просто скопіював відкликаний раніше Арсенієм Яценюком законопроект аналогічного змісту. Та сьогодні опозиційні фракції вирішили підтримати і цей проект. Звісно ж, на відміну від регіоналів.
Що ж до проекту Олега Ляшка, то він, подібно до проекту від трьох лідерів опозиційних фракцій, пропонував амністію для Юлії Тимошенко.
Після провалу всіх проектів дехто з опозиційних депутатів почав говорити про можливість застосування з боку європейської спільноти санкцій проти керівництва нашої держави.
Наприклад, Ірина Геращенко з «УДАРу» заявила: «Ми звертаємося від трьох опозиційних фракцій до Президента України сьогодні ж зібрати робочу групу з питань помилування, розглянути звернення Пета Кокса, Александра Кваснєвського та 173 народних депутатів і помилувати Тимошенко. Це звернення не фізичних осіб. Це звернення мільйонів громадян України. Це звернення 28 європейських країн та 500 мільйонів європейців.
Також від імені нашої фракції ми звертаємося до панів Кокса і Кваснєвського. Прийшов час вводити санкції проти тих, хто сьогодні гальмує європейську інтеграцію України. Ці люди говорять про якісь економічні збитки. Так давайте порахуємо, які економічні збитки несе Україна через цих людей, які гальмують євроінтеграцію. Будь ласка, не пускайте їх у Європу, нехай шурують у Митний союз».

Вибори, вибори...
Учора депутати розглянули й інші євроінтеграційні законопроекти. Одному з них навіть поталанило. Можливо, тому, що розглядався він ще до проектів стосовно закордонного лікування для засуджених. У другому читанні і в цілому вдалося ухвалити зміни до виборчого законодавства в редакції регіоналів Олександра Єфремова, Володимира Олійника та Дмитра Шпенова. Підтримали документ 365 нардепів, тобто опозиція і тут дотримала свого слова стосовно підтримки, можливо, й не наймилішого їхньому серцю документа.
Проголосований закон вносить цілу низку змін до Кримінального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, законів «Про Центральну виборчу комісію», «Про вибори народних депутатів», «Про політичні партії» та «Про інформаційні агентства».
Документ, зокрема, передбачає створення закордонного виборчого округу; зміну процедури формування окружних виборчих комісій; зменшення розміру грошової застави при реєстрації; введення обмеження на розмір виборчого фонду, а також посилення вимог до інформаційних агентств із висвітлення виборів.
Зрозуміло, що проект ще потребує додаткового аналізу. Навіть при тому, що довибори на п’яти округах, призначені на 15 грудня, за будь-яких обставин відбуватимуться за старими правилами.

«Шпарина» до Європи
Третім документом, покликаним зберегти Україні шанси на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, є закон про прокуратуру. Доля цього шедевру законодавчої думки — не менш цікава. У першому читанні його було ухвалено ще 8 листопада, разом зі змінами до виборчого законодавства. Відтоді до проекту надійшло чимало поправок, причому як від опозиції (що не дивно), так і від депутатів з ПР (що, на перший погляд, дивно, адже законопроект — президентський).
Станом на вчорашній день опозиція заявила про відкликання своїх поправок, оскільки профільний комітет так і не встиг їх розглянути. «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» наполягали, щоб на друге читання було поставлено варіант, ухвалений раніше в першому читанні. Для цього потрібно було, щоб і регіонали від своїх поправок відмовилися.
Звісно, такий трюк — не найкраща демонстрація законотворчого процесу. Зрештою, найбільше запитань — до профільного парламентського комітету: чому він не спромігся розглянути поправки, коли давно було відомо про бажані строки ухвалення закону про прокуратуру?
Хай там як, а після двогодинних консультацій з’явилося рішення, котре усе ще залишає Україні «шпарину» до європейського вікна. Сьогодні вранці парламент має розглянути як законопроект про прокуратуру (для цього профільний комітет має докласти всіх зусиль), так і нарешті допрацьований робочою групою проект стосовно лікування засуджених за кордоном.
Після провалу всіх інших проектів аналогічного змісту цей варіант залишається єдиним. Власне, регіонали свого часу заявляли саме про таку необхідність. Утім, це зовсім не означає, що станом на сьогодні вони залишилися на попередніх позиціях. Як і почесний голова їхньої партії...

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».