Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ОСББ: МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ

На Полтавщині під загрозою зриву опинилася важлива державна програма зі створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При завданні створити в регіоні вже наступного року 4700 об'єднань нині налічується всього 375. І темпи створення нових об'єднань мешканців показують, що полтавці дуже неохоче виявляють бажання самим порядкувати у будинках, де проживають, і покладаються, як і раніше, на комунальників.

Сам на сам із проблемами
Випадково чи ні, але через тиждень після проведення у Львові IV Всеукраїнського форуму ОСББ (22–23 жовтня 2013 року. — Авт.) у Полтавській облдержадміністрації й собі скликали засідання регіональної ради з питань сприяння ОСББ. Крім керівників місцевої Асоціації підтримки ОСББ, чиновники запросили на нараду і представників компаній — надавачів комунальних послуг. Зокрема, ПАТ «Полтаваобленерго» та ПАТ «Полтавагаз».
Як зазначив директор департаменту ЖКГ Полтавської ОДА Олександр Тонков, нині на Полтавщині приватизовано фактично 95% житлового фонду. Проте далеко не всі з власників квартир ще усвідомили, що утримання будинків, в яких вони проживають, питання не лише влади, а, скоріше, їх самих. На жаль, держава зараз не в змозі виділяти необхідні гроші (а це сотні мільйонів гривень) для утримання житлового фонду. Якщо так надалі піде, то комунальні будинки почнуть руйнуватися... Тож, наголосив чиновник, створення ОСББ — єдиний вихід із ситуації. І влада, мовляв, всіляко сприятиме створенню таких об'єднань.
Утім, не всі учасники наради поділяли таку думку. Представники ОСББ, приміром, із Полтави і Кременчука мали свою точку зору на ситуацію зі створенням об'єднань і роль місцевої влади в цьому процесі. Їхні претензії зводилися до одного: чиновники часто свідомо гальмують створення ОСББ у змові з ЖЕКами й управлінськими компаніями, котрі в цьому не зацікавлені, бо втрачають надприбутки.
По-друге, органи влади не можуть захистити ОСББ від непоодиноких випадків протизаконних дій комунальних підприємств-монополістів, які й собі намагаються вичавити з об'єднань якомога більше матеріального зиску.
Сьогодні ОСББ, як правило, створюють суто у новозбудованих багатоповерхівках. Там, де нові комунікації, не течуть дахи, впорядковані підвали тощо. А от створювати об'єднання в старих хрущовках, котрі давно потребують капітального ремонту, їхні мешканці не прагнуть. І вже зараз зрозуміло, що ОСББ у них з'являться дуже не скоро. Принаймні, за добровільним бажанням самих власників квартир.
І не тільки через зношеність житлового фонду та недовіру мешканців до об'єднань, але й через штучні перепони на шляху об'єднань. Ситуація вимальовується така, констатували на нараді, що влада, проголосивши курс на створення ОСББ і запевнивши у сприянні цьому процесу, сама ж і відштовхує людей від ідеї об'єднання.
Так, голова Полтавської асоціації власників житла «Захисти свій дім» Алла Лимар заявила, що тим, хто кладе на свої плечі організаційний тягар зі створення ОСББ, доводиться долати безліч перешкод. Вона розповіла: лише для того, щоб підключити до мереж електропостачання будинок, в якому його мешканці створили ОСББ, необхідно витратити багато часу, грошей та нервів. І це при тому, що попри те, що будинок зазвичай уже до того кілька років мав електропостачання, енергетики чомусь вимагають повного переоформлення всіх документів та проведення різних експертиз та випробувань електромереж.
«Тільки додаток до договору між ОСББ та ПАТ «Полтаваобленерго» містить найменування 17 документів, котрі слід подати енергетикам. Хоча при створенні об'єднання воно отримує будинок від попереднього балансоутримувача з усіма чинними документами на енергопостачання та підключений до електроенергії, — зауважила Алла Лимар. — Тож, коли ми починаємо укладати договір, нам необхідно знайти значні кошти на виготовлення технічної документації, начебто на підключення новозбудованого будинку.
Від нас вимагають документи, котрі попереднім власником будинку вже були виготовлені і передані в ПАТ «Полтаваобленерго». Щоб підготовити всі документи, а фактично їхні дублікати, правлінню ОСББ потрібно заплатити 4–4,5 тисячі гривень. Об'єднання — щойно створене, на його рахунку ще жодної копійки, але без сплати такої суми електрику в дім не подадуть...»
Навіть після того як ОСББ виготовить усю документацію і передасть її в обленерго, там не поспішають виконувати договір. У випадку з ОСББ, який представляла Алла Лимар, будинок підключили до електрики через дев'ять місяців і вісім днів (!) після подання документів.
Так само поводиться з новоствореними ОСББ і газова служба. Скажімо, ПАТ «Кременчукгаз» примушує членів ОСББ проводити самим технічний нагляд за системами газопостачання в будинках. Про це розповіла на нараді заступник голови правління Асоціації ОСББ «Кременчук» Людмила Леванда. Причому у разі незгоди монополіст погрожує відключити від газопостачання весь будинок.
«Кременчукгаз» розсилає головам ОСББ листи, де вимагає визначити відповідального за стан газових комунікацій та оплатити коштом об'єднання навчання та отримання відповідних корочок, — розповідає про тиск на ОСББ із боку газівників активістка. — Тим, хто відмовляється виконувати вказівку, обіцяють відключити газ у будинку. Свої вимоги вони обґрунтовують приписами Держгірпромнагляду. Але я не розумію, чому «Кременчукгаз» перекладає на ОСББ свої обов'язки...»
До речі, представники підприємств-монополістів, які брали участь у нараді, навіть майже не намагалися переконувати своїх опонентів у законності та обґрунтованності своїх вимог. Головним їхнім аргументом було те, що всі їхні вимоги базуються на існуючих інструкціях, котрі вони не порушуватимуть. У свою чергу, представники ОСББ відверто заявляли, що монополісти, користуючись своїм становищем, попросту збагачуються за рахунок ОСББ, бо їхні вимоги часто не відповідають здоровому глузду.

Слова і справи
Учасники наради в Полтавській ОДА заявляли й про те, що місцева влада в кращому випадку не втручається в процес створення ОСББ, а в гіршому — підіграє тим структурам, котрі мають чималі прибутки з квартплати,— управлінським компаніям та ЖЕКам.
Олександр Тонков не приховував, що у Полтаві монополізм різних комунальних служб серйозно гальмує процес створення ОСББ, бо у членів об'єднань практично немає вибору поміж тих, хто пропонує свої послуги з обслуговування будинків. На сьогодні в обласному центрі офіційно зареєстровано лише чотири управлінські компанії, але, підкреслив директор департаменту ЖКГ, практично працюють дві. Решті компаній так і не дали можливості пробитися на ринок.
Крім того, весь комунальний житловий фонд нині у Полтаві обслуговує одна ЖЕО, хоча ще три роки тому їх було вісім. Тому полтавці небезпідставно припускають, що ліквідацію ЖЕКів було зроблено на перспективу, щоб забезпечити «клієнтами» управлінські компанії. Від такої «реорганізації» комунального господарства обласного центру у програші опинилися прості полтавці.
О. Тонков констатував і те, що попередні власники будинків, де його мешканці створюють ОСББ, часто перешкоджають об'єднанню. Так, недавно в Полтавській ОДА розбиралися із ситуацією, коли новоствореному ОСББ попередній власник не передавав технічної документації на будинок і продовжував його незаконно експлуатувати навіть після створення ОСББ, не бажаючи втрачати прибуток.
Більш того, розповідала вже Алла Лимар, керівники управлінських компаній намагаються будь-якими способами залишити за собою обслуговування будинків, в яких створили ОСББ, де його мешканці самі мають визначатися з тим, хто обслуговуватиме будинок. У хід ідуть різні методи — від підкупу до залякування та шантажу. Про яку самостійність ОСББ у даних випадках можна говорити?
Цікава позиція місцевої влади в таких випадках: в основному чиновники на скарги членів ОСББ відповідають, що управлінські компанії — приватні структури, і вони не мають права втручатися в їхню діяльність. Тобто залишають городян сам на сам із монополістами, які відчувають безкарність і намагаються, як і газівники з електриками, диктувати членам ОСББ свої умови.
Гальмуванню процесу створення ОСББ сприяє й недостатня поінформованість жителів, вважають представники Асоціації сприяння ОСББ. Це одна з причин, через які у старих будинках, де проживають ветерани, котрі мають пільги з оплати комунальних послуг, ОСББ практично не створюють. Вони непокояться через те, що в ОСББ їх примусять платити за все без урахування пільг, бо вже нині в судах чимало позовів від правлінь ОСББ до тих, хто не платить за комунальні послуги. Люди не знають, чи буде держава виконувати свої зобов'язання перед ними, якщо вони вступлять до ОСББ?
Сучасна нормативна база в Україні настільки недосконала і заплутана, що серед мешканців будинків усе важче знайти того, хто ладний покласти на свої плечі всю відповідальність за створення та подальше функціонування ОСББ, у тому числі і фінансову сторону справи. Ось тут місцевій владі, яка відверто прагне позбутися комунальної сфери і перекласти тягар її утримання на самих городян, варто було б потурбуватися про виготовлення необхідного пакета документів для того, щоб передати «свої» будинки з комунальної власності об'єднанню тих, хто в них проживає. Але чиновники й тут не підставляють свого плеча жителям будинків.
Тому, констатували на нараді в Полтавській ОДА, процес створення ОСББ у регіоні й надалі гальмуватиметься через штучні перепони та складність шляху до об'єднань. Уже зараз чітко простежується намагання різних структур взяти під контроль ОСББ, нав'язуючи їм свої послуги та диктуючи умови співпраці. І все це — при байдужості місцевих органів влади, яка за будь-яку ціну намагається позбутися клопоту, пов'язаного з утриманням комунального житлового фонду.
Між іншим, на нараді виступали й учасники IV Всеукраїнського форуму ОСББ у Львові. За їхніми словами, там так само говорили про схожі проблеми в регіонах при створенні ОСББ. Однак і констатували позитивні зрушення, на відміну від Полтави.
Алла Лимар окреслила й головні, на її думку, проблеми, котрі заважають створенню об'єднань в обласному центрі.
«У Полтаві, на противагу іншим містам, відсутні ресурсні центри, де мають надавати допомогу зі створення ОСБ, — наголосила вона. — Ресурсні центри є у кожному місті при міській раді. Вони консультують, реєструють ОСББ, виготовляють їм повністю пакет документів, сприяють розвитку. Ресурсні центри фінансує держава.
Чому їх немає у Полтаві? Наші люди не знають, куди піти і де отримати інформацію. У Львові два ресурсних центри, в Києві вони створені у кожному районі. Складається враження, що у Полтаві зовсім не знають, що робиться в Україні. На форумі ми слухали про діяльність ОСББ в інших містах: як у них іде фінансування, як їх підтримують. У Черкасах, приміром, на підтримку створення ОСББ виділено 4 мільярди гривень. Де ці гроші у нас, ви скажіть?»
Замість епілогу. Нарада в Полтавській облдержадміністрації з представниками місцевої Асоціації сприяння ОСББ показала, наскільки в нас ускладнений механізм створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. І це при тому, що влада раз у раз декларує свою прихильність до ОСББ і обіцяє всіляку їм підтримку. Шкода, але в житті дещо інакше.
За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, у 2012 році кількість створених ОСББ перетнула позначку у 15709 об'єднань (83,5% від річного плану). На кінець 2013 року в міністерстві прогнозують створення близько 20 тис. об'єднань. Багато це чи замало, відповісти важко. Проте на прикладі Полтавщини зрозуміло одне: без дієвої і реальної підтримки місцевою владою процесу створення ОСББ колапс у житлово-комунальній сфері розтягнеться ще на кілька років. Кому це вигідно?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, Полтава


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».