Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЯК ПОЧУВАЮТЬСЯ ПЕНСІОНЕРИ В УКРАЇНІ І ЄВРОПІ?
Напередодні можливого підписання Україною у Вільнюсі Угоди з Євросоюзом слід ще раз наголосити на тому, що переважна більшість наших пенсіонерів ледве зводить кінці з кінцями. А їхні європейські колеги живуть, «як вареник у сметані». Проте ще чимало українських пенсіонерів сумніваються, що входження до Європи принесе їм благо.
А 45% виборців В. Януковича, як свідчать опитування, проти вступу до Євросоюзу.
Спробуємо тих, що сумніваються в європейському виборі, переконати, що там (себто — в Європі) вони згодом почуватимуться добре.

Літні німці подорожують
Свого часу канцлер Німеччини Бісмарк запровадив податок на доходи працюючих, а зібрані кошти використав на виплату допомоги ветеранам. Це стало народженням системи соціального страхування, обов’язкової за своїм характером і заснованої на принципі перерозподілу податків.
Після Першої світової війни у більшості європейських країн було прийняте законодавство, що встановлює правила державного пенсійного забезпечення. В основу було покладено ініційований ще Бісмарком принцип перерозподілу коштів, у рамках якого працюючі відраховували частину своїх доходів на користь непрацездатних.
Модель пенсійної системи, що склалась у ФРН, характерна також для Австрії, Італії, Франції та більшості інших країн Західної Європи. Захист старості у Німеччині стабільний. Багато фірм виплачують своїм колишнім працівникам при виході на пенсію за віком так звані пенсії від підприємців, додатково до пенсій, зароблених у системі встановленого законом пенсійного страхування. Середній розмір пенсії, наданої підприємством, становить 500–800 євро.
Ще одна німецька позитивна особливість — динаміка збільшення розміру захисту. Після призначення пенсії протягом життя вона осучаснюється залежно від зміни розміру середньої заробітної плати працюючого покоління.
Високий потенціал пенсійної системи у ФРН дозволив державі без особливих потрясінь увібрати в себе пенсійну систему колишньої НДР. І ще одна особлива перевага: вийшовши на пенсію, німець залишається забезпеченою людиною. Він ні в чому собі не відмовляє, особливо в подорожах світом, бо в молодості відкладав кошти на старість.

Постаріти в Британії не страшно
Однією з найдосконаліших вважається система пенсійного забезпечення Великобританії. Вона трирівнева.
Перший рівень — виплачувана державою базова пенсія, яку одержують усі британці, досягнувши пенсійного віку, — 65 років чоловіки і 60 років жінки. Розмір її не залежить від стажу роботи пенсіонера, його трудових успіхів і одержуваної зарплати.
Другий — державна пенсія за вислугою років. У грошовому еквіваленті вона набагато перевищує базову, але залежить від стажу та розміру заробітної плати. Найбільшою популярністю серед населення користується третій рівень. Це — недержавна пенсійна система. Вона дозволяє громадянину отримувати більшу пенсію, розмір якої працівник регулює залежно від своїх внесків. Британець може отримувати гроші за вислугою років разом із базовою пенсією.

У Фінляндії немає корупції
У фінській мові відсутнє слово «хабар». Його заміняє слово подарунок. Пенсіонери мають пільги на проїзд у поїздах і міжміських автобусах.
Багатодітним родинам, а також матерям або батькам-одинакам видається «пакет для немовляти», який держава дарує всім жінкам, котрі народжують у Фінляндії, незалежно від їхнього громадянства. Цей пакет — фактично великий картонний ящик — містить усе, що потрібно немовляті протягом першого року життя: від сосок і пляшечок для годування до зимового одягу. Загальна вартість такого пакета — кілька сотень євро. І ще одне загальне правило абсолютно для всіх у Фінляндії: ніхто ніколи, в жодному разі, не має права пройти або одержати що-небудь без черги.

В Іспанії чимало пільг...
Серед іспанських пільговиків можна виділити три категорії населення: учнівську молодь, багатодітні родини та пенсіонерів. Їм надається чимала знижка на проїзд у міському і міжміському транспорті. Є знижка при купівлі житла — до 40%. Пільга пенсіонерів — безплатні ліки.

...а найбільше їх — у Польщі
У Євросоюзі найбільше пільг у цій країні мають ветерани війни і колишні репресовані. По-перше, вони одержують постійну значну допомогу до пенсії. По-друге, їм відшкодовують кошти на виплату житлово-комунальних послуг.
А ще нашим урядовцям варто підказати, якщо вони не на словах, а на ділі дбають про наших старих людей. Їм слід скористатися досвідом США, Еквадору та інших країн. У США, наприклад, незважаючи на нинішні скрутні часи, не думають скасовувати 300-доларову пенсію для тих, хто при доброму здоров’ї жодного дня не працював на благо суспільства. А родзинкою в еквадорській пенсії є те, що тамтешні жителі, яким більше ніж 65 років, ніколи не стоять у черзі. Їх завжди зобов’язані пропускати вперед. Правда ж, така новація зовсім не схожа на нашу дійсність?

Підготував Віталій СТЕГНІЙ
також у паперовій версії читайте:
  • КОМУ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ УКРАЇНСЬКІ ЗАРОБІТЧАНИ
  • МІГРАЦІЙНИЙ ПРОФІЛЬ УКРАЇНИ ПРЕЗЕНТУВАЛИ В КИЄВІ
  • ПІВТОРА МІЛЬЯРДА ГРИВЕНЬ — НА СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».