Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КОАЛІЦІЯ І ПОДАТКИ
Ангела Меркель і її колеги ведуть нелегкі переговори з СДПН про формування урядової коаліції. Генеральний секретар СДПН Андреа Налес попередила, що новий кабінет може з’явитися лише в грудні або січні. Діячі СДПН постановили, що досягнуту коаліційну угоду затверджуватимуть у голосуванні всі члени партії, а їх — майже 470 тисяч.

Найважливіші спірні пункти в коаліційних переговорах — це податки та мінімальна зарплата. Тертя спостерігаються й на лінії ХДС/ХСС. Генеральний секретар ХДС говорить про підвищення податку на найбільші доходи до 47 і навіть 49%. З цим не погоджується прем’єр Баварії і лідер ХСС.
Ще до початку переговорів з ХДС/ХСС діячі СДПН постановили затверджувати досягнуту коаліційну угоду в голосуванні всіх членів партії, що місцеві коментатори визнали далекоглядним рішенням. На коаліційних переговорах політики СДПН зможуть аргументувати: «З цього чи іншого питання не можемо піти на поступки, оскільки з цим не погодяться партійні маси». Не дивно, що християнські демократи відреагували дуже нервово.
Заступник голови ХДС Юлія Кльокнер назвала задум маніпуляцією і попередила, що за такої політики все керівництво СДПН може виявитися зайвим. Соціал-демократ Аксель Шефер відповів в’їдливо, що ХДС у питаннях внутрішньопартійної демократії відступив до часів перед епохою Гельмута Коля.
Політики СДПН ставлять жорсткі умови. Згідно з повідомленнями у медіа, соціал-демократи вимагають шість міністерств, у тому числі — важливе міністерство фінансів та посаду віце-канцлера для свого лідера Зігмара Габріеля.
Найважливішими спірними пунктами на коаліційних переговорах є податки і мінімальна зарплата. Нема згоди і в справі допомоги матерям, які не віддають дітей до ясел, а виховують вдома. Відповідний закон запроваджений у серпні, передовсім унаслідок зусиль консервативної баварської ХСС. Здається, що в питанні цієї допомоги соціал-демократи не здобудуть успіху, адже ХДС не збирається відмовлятися від свого ключового проекту.
Але цій грошовій виплаті чинять рішучий опір соціал-демократки. Не віднині відомо, що СДПН має проблеми з жінками: це партія, де рішення ухвалюють чоловіки. Тому на вересневих виборах підтримка жіночого електорату для соціал-демократів виявилася скандально низькою. Соціал-демократки збираються це змінити, і жінки мусять відігравати в партії більшу роль. Голова Робітничого кола соціал-демократичних жінок (ASF) Ельке Фернер заявила, що коаліційна умова може бути підписана лише тоді, коли в ній буде записано скасування опікунської допомоги і запровадження квот для жінок у правліннях підприємств. Така позиція соціал-демократок не сприятиме успіху переговорам їхньої партії з ХДС/ХСС.
Найбільше емоцій викликає питання податків. Партія Ангели Меркель виграла вибори, пообіцявши, що фіскали більше не будуть перевантажувати громадян. Політики ХДС/ХСС заявляють, що підвищення податків отруює ринок праці та економічну кон’юнктуру.
Але СДПН вимагає підвищення податків для високооплачуваних та на спадок, як і повернення майнового податку. Фінансові ресурси, отримані таким чином, мають витрачатися на розвиток науки і освіти, розбудову мережі ясел і дитсадків та на допомогу федеральним землям. Речник лівого крила СДПН Ральф Стегнер сказав перед телекамерами ZDF: «Мусимо створити кращу систему освіти, мусимо більше зробити для опіки за літніми людьми і дітьми. Нехай мені хтось пояснить, як це зробити без підвищення податків?» На думку Стегнера, передвиборчі обіцянки ХДС/ХСС стосовно пенсій чи санації системи охорони здоров’я неможливі без більших фінансових обтяжень для найзаможніших громадян.
Зрозуміло, що у питанні податків соціал-демократія не може відступити. Партія Ангели Меркель розуміє це і демонструє свою готовність до поступок. Усе вказує на те, що якесь підвищення податків відбудеться. Це ціна, яку Ангела Меркель мусить заплатити соціал-демократам за коаліційний договір.
Партнери по коаліції мають також різні погляди щодо мінімальної зарплати. Політики ХДС/ХСС вважають, що питання зарплати профспілки повинні обговорювати з працедавцями в рамках тарифних угод. Соціал-демократи хочуть законодавчого запровадження мінімальної зарплати 8,5 євро за годину по всій країні і вимагають, щоб працівники на контракті чи тимчасові отримували таку саму винагороду, як і штатні працівники.
Важко сказати, який компроміс у цій справі принесуть коаліційні переговори. Серед потенційних союзників в уряді наразі нема згоди щодо пенсій. Християнські демократи збираються поступово підвищувати пенсійний вік до 67 років. СДПН пропонує більш еластичне рішення: вона хоче, щоб на пенсію з повним пакетом могли йти громадяни у віці щонайменше 63 років, які мають 45 років пенсійних відрахувань.
Серед потенційних коаліціантів панує згода у кількох інших питаннях. ХДС, як і СДПН однаково вважають, що держава мусить надалі підтримувати вугільну енергетику, а при енергетичному переломі, який полягає у підтримці відновлювальної енергії, належить також враховувати інтереси промисловості. Обидві партії збираються запровадити податок від фінансових трансакцій та мінімальну пенсію у розмірі 850 євро.
Щодо закордонної політики, то серйозних розбіжностей немає. Соціал-демократи вимагають активізації європейської інтеграції та певного послаблення програм заощадження для заборгованих країн Південної Європи. Так буде напевно і в новому коаліційному уряді.
Коментатори підкреслюють, що соціал-демократи порівняно з християнськими демократами є однозначно слабшим партнером. Відмова від багатьох елементів партійної програми може виявитися необхідною. Багато «товаришів» охочіше залишилися б в опозиції, адже велика коаліція 2005—2009 років залишила гіркі спогади. Але аж 48% громадян ФРН вважають червоно-чорну урядову коаліцію за найкраще рішення для країни.
СДПН добре розуміє свою відповідальність перед електоратом, який очікує компромісу та співпраці обох найбільших політичних угруповань на користь держави. Якщо коаліція ХДС/ХСС із СДПН не сформується, якщо християни не домовляться із «зеленими», то потрібно буде проводити нові вибори, і на них партія Ангели Меркель здобуде абсолютну більшість. За останніми опитуваннями, на нових виборах християнські демократи можуть отримати 43% голосів, що дозволить сформувати власний уряд більшості.
Соціал-демократи напевно підпишуть коаліційну угоду. Проте в партії існують побоювання, що партнери не дотримуватимуться її, адже в попередньому договорі ХДС/ХСС з лібералами йшлося про зниження податків, однак уряд Меркель не реалізував цього пункту.
Окремі соціал-демократичні політики пропонують, щоб новий парламент ухвалив деякі пропозиції СДПН, наприклад, встановлення мінімальної зарплати, і лише тоді соціал-демократи ввійдуть в уряд.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОТИРАКЕТНИЙ ЩИТ НАБУВАЄ РЕАЛЬНИХ ОБРИСІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».