Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ФЛЕШМОБ ЗІБРАВ НАЙБІЛЬШИЙ ХОР
У Львові відбувся флешмоб, який зібрав наймасштабніший хор за всю історію незалежної України, повідомляє unn.ua. На площі Ринок під відкритим небом зібралися десятки хорів та вокалістів, щоб разом в унісон заспівати українську пісню «Щедрик».

Керував новоутвореним величезним хором заслужений артист України, учасник джазового секстету Men Sound, хормейстр Рубен Толмачов. Приєднатися до виконання «Щедрика» міг кожен охочий за умови знання слів пісні.

ВЕЛИЧЕЗНУ ГЕОРГІЇВСЬКУ СТРІЧКУ СТВОРЯТЬ У ЧЕРКАСАХ
Увіковічений символ перемоги над німецько-фашистськими окупантами та мужності воїнів-визволителів з'явиться в Черкасах найближчим часом, повідомляє unn.ua. За словами директора департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради Артура Савіна, величезну георгіївську стрічку, яка протягнеться на кількасот метрів, викладуть кольоровою плиткою по вулиці Кірова: від бульвару Шевченка до пагорба Слави. Таким чином буде вирішено проблему реконструкції пішохідної доріжки по вулиці Кірова та площі Слави.
Роботи розпочнуться вже цього року. На реалізацію проекту в міському бюджеті передбачено близько півтора мільйона гривень.

ПАМ'ЯТНИК ЗАКАТОВАНИМ КОЗАКАМ-МАЗЕПИНЦЯМ
У місті Лебедин Сумської області встановили пам'ятний знак понад 900 козакам-мазепинцям, закатованим тут за наказом російського царя Петра І, повідомляє i-pro.kiev.ua. Пам'ятний курган із сірим гранітним хрестом знаходиться перед входом до Мироносицького кладовища. Дореволюційного часу на могилі були хрест і огорожа. В радянські часи вона була зруйнована, і лише тепер місцевим ентузіастам удалося встановити у Лебедині пам'ятник закатованим тут козакам. Водночас місцева громада не полишає надій, що у центрі міста, на місці самих катувань і страт українських козаків, також з'явиться пам'ятник.
Згідно з історичною довідкою на місці встановлення пам'ятника в Лебедині майже 250 років знаходилася велика братська могила гетьманців, де було поховано понад 900 козаків-мазепинців, жорстоко закатованих протягом 25 листопада (6 грудня) — 26 грудня 1708 р. (6 січня 1709 р.) у центрі міста на майдані поруч із церквою Преображіння Господнього. Пізніше місце поховання страчених козаків назвали «Гетьманським кладовищем», а місцеві мешканці насипали в пам'ять про полеглих високу могилу — понад 20 метрів у довжину і ширину та чотири метри у висоту.
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКСПО
  • ЗНАЙ НАШИХ!
  • СТОЛИЦЯ
  • МАНДРИ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».