Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЄГИПЕТСЬКИЙ ХАОС
У той час, як увага світового співтовариства прикута до подій у Сирії, єгипетський хаос, на перший погляд, відходить з авансцени світової політики. Але насправді сподівання єгипетських військових на те, що час, який минає після останнього військового перевороту, залікує рани фактичної громадянської війни, не справдилися. Здається, знову актуальними стають біблійні пророцтва про «темряву єгипетську» як складову пророцтва про «останні часи».

Попри продовження дії надзвичайного стану у найбільших містах Єгипту, усунута від влади ісламістська партія «Брати-мусульмани» щоп'ятниці організовує масові протести. Військова влада Єгипту, намагаючись стабілізувати становище, до жовтня відклала суд над лідерами «Братів-мусульман» та над позбавленим влади президентом країни Мухаммедом Мурсі.
У спробі розколоти ісламістів військові запропонували окремим представникам їхньої поміркованої частини місця у коаліційному уряді. Проте компромісу сторони так і не досягли. Це було б можливим, якби, нехай і частково, стабілізувалася економічна ситуація в Єгипті. Але поки що всі тенденції розвиваються в протилежному напрямку. Провідні світові компанії згортають свої виробництва, які до «революції» працювали на єгипетській території. Туристичні компанії не прогнозують, чи не збанкрутує від дефіциту відпочивальників єгипетська туристична індустрія. Відсутність політичної стабільності навіть починає позначатися на ритмічності роботи Суецького каналу.
Стрімко зростає рівень безробіття, що в геометричній прогресії помножує ряди супротивників влади військових, яка лише прикривається цивільним «коаліційним урядом». Це було зроблено в надії зберегти співробітництво зі США та Євросоюзом, адже Вашингтон і Брюссель не визнають легітимності влади єгипетських військових та скорочують свої контакти з ними. Однак із прагматичної точки зору, така тактика виглядає небезпечною, тому що подальша дестабілізація Єгипту і Сирії не просто провокує нові небезпечні виклики безпеці Ізраїлю, а й дестабілізує увесь Близький Схід.
Максимальне послаблення єгипетської армії може підірвати останній редут фортеці стабільності в Єгипті та віддасть цю країну на поталу ісламським радикалам. У такому разі в країні виникне відразу декілька фронтів громадського протистояння. З одного боку, між ісламістами і прихильниками подальшого світського розвитку Єгипту, а з іншого — між ісламістами та єгипетськими християнами — коптами.
Таким чином, конфлікт у Єгипті вже набуває рис не просто внутрішньополітичного протистояння в боротьбі за владу, а стає міжконфесійною громадянською війною, розпочати яку дуже легко, а закінчити — надзвичайно складно. Зважаючи на величезну кількість населення, потоки біженців з Єгипту найближчим часом можуть «затопити» не лише сусідні країни Північної Африки і Близького Сходу, а й Південь Європи.
також у паперовій версії читайте:
  • МОСКОВСЬКИЙ ПОЛІГОН ВИБОРЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ
  • ЯБЛУКО РОЗБРАТУ
  • ЧЕХІЯ ГОТУЄТЬСЯ ДО ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».