Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЧОМУ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ ДРУЖБА?
Нерідко поновлення вистави має не менше значення, ніж нова постановка. Адже змінюються актори, декорації, може зазнати певних змін навіть трактування самого твору. По суті, нова редакція — це нова прем’єра спектаклю. Особливо ж коли постановка переходить з одного театру в інший.

Ще два роки тому вистава за п’єсою Олени Ісаєвої «Абрикосовий рай» була представлена в репертуарі Муніципального театру «Київ», а нещодавно з ініціативи молодого артиста Петра Сови та за підтримки директора і художнього керівника Київського драматичного театру «Браво» Любові Титаренко відбулася нова прем’єра вистави уже в цьому театрі.
Автор пропонованої п’єси — російський драматург Олена Ісаєва — народилася у 1966 році в Москві. Закінчила факультет журналістики Московського державного університету, працювала в газетах та на радіо. Видала три збірки віршів, а також створила цілу низку п’єс: «Вічна радість», «Повернення», «Жінка для справжнього чоловіка», «Перший чоловік», «Про мою матір та про мене».
П’єса «Абрикосовий рай, або Казка про жіночу дружбу» вперше була опублікована у журналі «Драматург» і поставлена у Дебют-центрі при Московському будинку актора, а київську постановку здійснив Віктор Суржа.
Події п’єси відбуваються в одному з курортних містечок Криму. Розпочинається розповідь приблизно кінцем 80-х — початком 90-х років, а закінчується у наші дні. За сюжетом Міла (артистка Алла Бінєєва) та Люба (Крістіна Ярошенко), давні подруги, студентки, які, гуляючи кримським узбережжям, випадково потрапили до справжнього абрикосового раю.
На перший погляд може здатися, що молоді дівчата зовсім безтурботні. Проте у глибині душі кожної з них зберігається таємниця. Міла нещодавно втратила кохання, а Люба лише намагається його знайти. І саме у прекрасному будинку, навколо якого ростуть абрикоси, а господар гостинно запрошує дівчат заночувати, Міла знову зустрічає кохання свого життя.
Однак інколи прогулянка може перетворитися на роман, що триває одну ніч, а саме кохання — на жорстоку гру. Так уже трапилося, що Люба закохалася у колишнього хлопця Міли — Колю (Олексій Нежурко). Закінчилася дівоча дружба. Та й чи могла вона далі тривати, якщо кохання до однієї й тієї ж людини робить одну з дівчат щасливою, а другу нещасною?
Що ж залишається робити Мілі? Вона зостається в абрикосовому раю біля моря з власником чудового саду Славою (Петро Сова), який її майже по-дитячому кохає, а вона його зовсім не любить. Минає двадцять років, але чи зміг такий досить тривалий проміжок часу зробити цих двох людей щасливими?
Цей хоча, можливо, й трохи наївний, проте щирий сюжет доповнює професійна та душевна гра молодих акторів. Вони настільки правдиво і переконливо показують життя своїх героїв, що майже за відсутності декорацій на сцені у глядачів створюється враження, наче вони поруч із персонажами «Абрикосового раю».
«Олексій Нежурко та Алла Бінєєва, яких привів із собою Петро Сова, стали цінним надбанням для театру. Всі троє акторів природно влилися до нашого колективу і прийняли ідеологію театру, що поєднує в собі позитивні емоції та філософські роздуми, а вистава «Абрикосовий рай» дозволяє їм творчо зростати на сцені й надалі відточувати свою акторську майстерність», — зазначила директор та художній керівник Театру «Браво» Любов Титаренко.
Будемо сподіватися, що оновлену виставу чекатиме довге творче життя, а акторів — нові цікаві роботи.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАГАДКОВЕ МИСТЕЦТВО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».