Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВЕРХОВНА РАДА РОЗПОЧАЛА РОБОТУ
У вівторок розпочала роботу третя сесія парламенту сьомого скликання.
Окрім Глави держави, на відкритті сесії парламенту були присутні Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени Кабінету Міністрів, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, представники дипломатичних відомств та іноземних делегацій.

У сесійній залі зареєструвалося 385 народних депутатів. Нардепи від КПУ та Партії регіонів були одягнуті в класичні костюми, парламентарії від «Батьківщини» — у білі светри з портретом Юлії Тимошенко на грудях, депутати від фракції «УДАР» — у червоні светри з написом «Україна — це Європа», свободівці — у вишиванках.
На урочистому відкритті сесії виступив Глава держави Віктор Янукович. Він наголосив, що в новому політичному сезоні всі політичні сили, представлені у Верховній Раді, мають знайти шляхи співробітництва та спрямувати зусилля на вирішення важливих для держави питань. «Розпочинається новий політичний сезон, і я маю надію, що друге півріччя 2013 року стане часом політичного порозуміння, взаємодії, плідних та своєчасних рішень»,— сказав Президент. Зокрема, це питання євроінтеграційного напрямку та прискорення реалізації програми реформ.
В. Янукович висловив сподівання, що робота Ради під час сьомої сесії буде більш плідною, ніж у попередній період: «На жаль, попередня сесія Верховної Ради була радше часом втрачених можливостей. Як наслідок — ми втрачаємо темп реформ, який узяли ще у 2010–2012 роках».
Україна зобов’язана підготуватися до успіху на Вільнюському саміті, який слід готувати, зазначив Президент. І значну роль у цьому процесі має зіграти Верховна Рада. Асоціація з Європейським Союзом потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні. Це, в першу чергу, стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів,— наголосив Віктор Янукович.
За його словами, Україна має значно прискорити реалізацію програми реформ, зокрема — завершити реформування судової системи, органів прокуратури та внутрішніх справ. «Пропоную Верховній Раді якнайшвидше підтримати відповідний пакет законопроектів»,— сказав Глава держави.
Окрім того, зауважив Президент, ідеться й про вжиття необхідних заходів для ефективного впровадження нового Кримінально-процесуального кодексу, законодавства про адвокатуру та національного превентивного механізму проти тортур. Парламент має забезпечити ухвалення законів, передбачених планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Він також наголосив, що необхідно суттєво посилити прозорість державних фінансів і надалі вдосконалювати національне законодавство щодо боротьби з корупцією, використовуючи найбільш ефективні світові підходи.
«Завдання, що стоять перед Україною напередодні Вільнюського саміту, складні і масштабні. Але у нас є і час, і сили, аби їх вирішити»,— підсумував Президент.
Роль держави в управлінні економічними процесами має якісно змінитися, а уряду слід зосередитися не лише на фіскальній функції, а й дбати про створення умов для розвитку бізнесу, підкреслив Віктор Федорович. «Хочу особливо наголосити: завдання уряду в ринковій економіці не вичерпується лише збиранням податків і перерозподілом коштів. Потрібно вибудовувати умови для розвитку бізнесу, створювати сприятливий інвестиційний клімат, впроваджувати фінансові інструменти зростання, в тому числі на регіональному рівні, допомагати експортерам виходити на нові ринки»,— сказав він.
Президент також закликав Верховну Раду та уряд реалізувати стратегію імпортозаміщення. «І акцент тут треба робити не на підвищенні митних ставок, а на посиленні стимулів для національного виробника»,— наголосив він.
Глава держави доручив Кабінету Міністрів значно розширити складову стратегічного планування в економіці, що має передбачати аналіз економічних загроз і завчасну підготовку до їх нейтралізації.
Віктор Янукович закликав парламент активніше долучатися до соціальних реформ і внести відповідні зміни до Державного бюджету України. Він очікує від парламенту ухвалення не пізніше грудня 2013 року закону про заклади охорони здоров’я, які підвищать якість і доступність медичної допомоги.
Президент також звернувся до народних депутатів із проханням внести зміни до цьогорічного держбюджету і передбачити в ньому кошти на виплату надбавок лікарям екстреної медичної допомоги.
У цьому році, сказав далі В. Янукович, проголошені нові соціальні ініціативи «Діти — майбутнє України», спрямовані на всебічну підтримку та розвиток дітей. За його словами, в рамках цих ініціатив уже реконструюються та відкриваються нові дошкільні дитячі заклади, від початку року в них створено понад 20 тисяч місць.
Водночас, підкреслив Президент, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям поки що залишається недостатньою: «Прошу невідкладно ухвалити зміни до Держбюджету України 2013 року і підвищити так званий гарантований мінімум для дітей із малозабезпечених сімей».
При підготовці бюджету на наступний рік уряд і парламент мають врахувати цьогорічні бюджетні негаразди, нагадав Віктор Янукович. Основні його вимоги до проекту держбюджету на наступний рік визначено в черговому посланні до парламенту.
У цьому контексті Президент зазначив, що потужним імпульсом для економічного зростання має стати збільшення обсягів державних інвестицій. Місцеве самоврядування має отримати надійну фінансову основу, оскільки більшість важливих поточних проблем громадян вирішується саме на місцевому рівні: «Окрім забезпечення повноти та своєчасності перерахування дотацій і субвенцій уряду, необхідно знайти шляхи збільшення власних доходів органів місцевого самоврядування».
На переконання Януковича, структуру соціальних видатків також має бути оптимізовано, оскільки низькі соціальні стандарти пов’язані не лише з недостатнім обсягом бюджетних видатків, а й з їх неефективним розподілом. Особливу увагу слід приділити підвищенню прозорості державних фінансів, забезпеченню цільового використання кожної бюджетної гривні.
Президент підкреслив, що політикам треба об’єднатися заради національних інтересів України. Нинішня ситуація в державі вимагає від них забути про партійні кольори та партійні чвари і зосередитися на роботі в ім’я майбутнього України. Визначні події в історії нашого народу, зокрема нещодавнє відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі, «вчать нас долати сучасні виклики не шляхом конфронтації, а через єднання та консолідацію».
У цьому контексті Президент нагадав, що наступного року Україна святкуватиме 200-річчя Великого Кобзаря і висловив переконання, що «нам усім вистачить мудрості згуртуватися навколо ідеї вільної та заможної України, які він сповідував».
Підсумовуючи, В. Янукович висловив упевненість, що ухвалення пакету законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, та законів щодо реформування економіки стануть рішучим кроком не тільки на шляху України в Європу, а й на шляху побудови Європи в Україні. «Як Президент України, я підтримаю кожну ініціативу, спрямовану на налагодження політичного порозуміння і співпраці у стінах Верховної Ради»,— підкреслив Глава держави.

* * *
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає, що опозиційні народні депутати спокійно поводилися під час виступу Президента України Віктора Януковича на церемонії відкриття третьої сесії парламенту, бо в залі були присутні іноземці.
Як передає УНІАН, про це Єфремов сказав під час брифінгу.
«Третя сесія сьомого скликання відкрилася. Я вдячний своїм колегам по парламенту за те, що вони уважно вислухали виступ Президента нашої держави Віктора Федоровича Януковича», — зазначив він і висловив сподівання, що парламент реалізує ті завдання, які у своїй промові поставив Президент.
Водночас на уточнююче запитання, чому ж опозиціонери спокійно вислухали Президента, Єфремов висловив думку, що це відбулося завдяки обіцянці опозиції «адекватно поводитися в залі», а також завдяки тому, що у сесійній залі було багато представників інших держав, у тому числі депутати Європарламенту.
«Це також стримувало представників опозиції, які боялися здатися безкультурними в очах тих людей, від яких принаймні частина з них залежить»,— сказав Єфремов.

* * *
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висловив своє незадоволення виступом Президента на відкритті третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання.
«Я прикро вражений його оцінкою економічної ситуації. Ми не почули відповіді на запитання, як створити робочі місця, друге — як підняти заробітні плати, третє — як вирішити проблему бюджетної діри, яку немає чим закривати»,— вважає Яценюк.
Він також висловив невдоволення тим, що до порядку денного не було внесено жодного законопроекту щодо євроінтеграції.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЦІ ВВАЖАЮТЬ «ТОРГОВЕЛЬНУ ВІЙНУ» З РОСІЄЮ ПОЛІТИЧНОЮ
  • НАШЕ МІСЦЕ — ЧЕТВЕРТЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».