Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
УСІ ПО МІСЦЯХ, УСІ ПО РАНЖИРУ
В останньому турі вболівальники не очікували протистоянь, у яких би вирішувалася доля нагород або команди, яка залишить вищий дивізіон. Усе було вирішено у попередніх поєдинках. А отже, шанувальники футболу мали можливість востаннє в сезоні поспостерігати за грою своїх улюбленців.

На честь святкування, яке очікувало «Шахтар» після фінального свистка матчу із земляками з «Металурга», господарі вийшли із золотими цифрами та літерами на футболках. Ще одна урочиста подія — офіційне прощання Развана Раца із Донецьком та Україною. Свій останній поєдинок в Україні він провів із капітанською пов'язкою.
До речі, румунський гравець саме цього вечора відзначав свій 32-й день народження. Його та численних уболівальників партнери привітали черговою перемогою з великим рахунком. До перерви у ворота Юрія Паньківа влетів лише один м'яч: зі штрафного, заробленого Тайсоном, гол провів Дуглас Коста. «Металург» протягом усієї зустрічі шукав підходи до володінь Андрія П'ятова, турбуючи стража воріт суперника, але не більше того.
У другій половині зустрічі Генріх Мхітарян забив 25-й гол у поточному турнірі. Саме такий новий рекорд результативності в елітній національній лізі. Вірменському легіонеру асистував Алекс Тейшейра. Пізніше Мхітарян міг збільшити планку свого досягнення ще на один м'яч, однак після передачі Алекса Тейшейри вийшов сам на сам та пробив повз ціль.
Утім, партнера підстрахували інші виконавці. Тайсон забив за допомогою Дугласа Кости під гострим кутом. А останній гол зустрічі стався внаслідок невдалої спроби гостей влаштувати штучний офсайд: Мхітарян його уник та поділився м'ячем з Едуардо. Бразильський хорват вражав уже порожні ворота.
Керівництво львівських «Карпат» у спробах якось покращити настрій перед відпусткою та здолати сильного та принципового опонента виставило на гру з «Металістом» оптимальний склад. У той же час Мирон Маркевич не випустив дублерів, але на багатьох позиціях діяли дебютанти весняної частини змагань. Наприклад, перший матч узагалі з перших хвилин провів молодий Артем Радченко, дебютував за «Металіст» 41-річний Ігор Шуховцев, нарешті отримав ігрову практику і Марко Торсіглєрі.
Навіть за таких умов саме гості більше разів підходили до чужих воріт, у той же час не дозволивши провести хоча б один влучний удар по воротах ветерана до перерви. А в одній зі своїх атак харків'яни заробили штрафний, і Хосе Соса з кута штрафного майданчика покарав суперника за грубість. М'яч після удару аргентинця влучив у ближній кут, куди Роман Мисак не встиг зміститися.
Другий тайм вийшов більш рівним. Тепер з'явилася робота і у Шуховцева. Особливо активізувалися «Карпати» з виходом на полі Михайла Кополовця. Він разом із Сергієм Зеньовим були найбільш непередбачуваними для гостей. Але і «Металіст» в обороні не відсиджувався. Хоча Маркевич мав у запасі лише двох досвідчених гравців, він вирішив не ризикувати, випустивши спочатку їх, а потім ще й Олександра Андрієвського.
Утім, обережність наставника не допомогла збереженню переможного рахунку на останній компенсованій хвилині. Галичанам не було чого втрачати, і масовану атаку завершило підключення захисника — Ігоря Озарківа — 1:1. Таким чином, «Металіст» продовжив безпрограшну серію, а от господарі поля повторили не дуже радісний минулорічний результат — 14-е місце.
У матчі «Динамо» — «Металург» (Запоріжжя) перевага тепер уже бронзового призера чемпіонату України над незаперечним аутсайдером відчувалася протягом усього ігрового часу. Не завадило цьому і експериментаторство Олега Блохіна, який вирішив подивитись у ділі на Артема Кравця, Віталія Буяльського та Владислава Калітвинцева.
Господарі знайшли слабке місце на правому фланзі оборони «Металурга» і розвивали більшість атак через свій лівий край. Саме звідти Євген Селін навішував на Буяльського, але Лібор Грдлічка у цьому моменті, як і після штрафного Андрія Ярмоленка (завершальний удар наносив Євген Хачеріді), рятував свої ворота. А от у ще двох подібних ситуаціях виявився безсилим. Знову-таки київські голи прийшли зліва.
У першому випадку Ярмоленку віддавав передачу Андрій Цуріков, а Кравець подвоїв перевагу після передачі Тайє Тайво — 2:0 за перші 45 хвилин. Саме молодь була найбільш зацікавленою у перемозі «Динамо». Той же Цуріков просто дивом не зумів забити третій командний гол після перерви. Проте цей недолік виправив Кравець, перегравши словацького голкіпера у ближньому бою.
Лише після цього «Металург» створив дві справжні гольові нагоди: на удар Сергія Рудики зреагував Олександр Шовковський, а Тарас Лазарович добре прицілився у дальній кут воріт господарів, але м'яч влучив у стійку. Динамівці трохи заспокоїлись лише на останніх хвилинах, перед тим не реалізувавши не одну сприятливу нагоду.
Отже, в наступному сезоні від України в Лізі чемпіонів виступлять донецький «Шахтар» та харківський «Металіст», а в Лізі Європи спробують себе проявити київське «Динамо», дніпропетровський «Дніпро», донецький «Металург» та одеський «Чорноморець».

Результати матчів 30-го туру:
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 7:0
Голи: 1:0 — Зозуля (6), 2:0 — Селезньов (24, пен.), 3:0 — Зозуля (35), 4:0 — Зозуля (45), 5:0 — Ротань (71), 6:0 — Шахов (87), 7:0 — Олійник (90+1)
«Карпати» (Львів) — «Металіст» (Харків) — 1:1
Голи: 0:1 — Соса (34), 1:1 — Озарків (90+4)
«Ворскла» (Полтава) — «Говерла» (Ужгород) — 3:0
Голи: 1:0 — Буднік (44), 2:0 — Скляр (56), 3:0 — Кривошеєнко (82)
«Зоря» (Луганськ) — «Таврія» (Сімферополь) — 3:0
Голи: 1:0 — Данило (39), 2:0 — Любенович (73), 3:0 — Худзік (74)
«Чорноморець» (Одеса) — «Арсенал» (Київ) — 0:0
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 3:0
Голи: 1:0 — Ярмоленко (24), 2:0 — Кравець (28), 3:0 — Кравець (60)
«Шахтар» (Донецьк) — «Металург» (Донецьк) — 4:0
Голи: 1:0 — Коста (24), 2:0 — Мхітарян (49), 3:0 — Тайсон (74), 4:0 — Едуардо (87)
«Волинь» (Луцьк) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — не відбувся.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДЖИРО»: ІТАЛІЙСЬКА ПЕРЕМОГА КАЗАХСТАНСЬКОЇ КОМАНДИ
  • АНАТОЛІЙ ТИМОЩУК— ЧЕМПІОН ЄВРОПИ
  • УКРАЇНСЬКІ СТАТИСТИ ROLAND GARROS

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».