Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧАС ВІДПУСТОК, МАНДРІВ, ВРАЖЕНЬ...
ЯК УНИКНУТИ ПРОБЛЕМ?
Зміна обстановки — кращі ліки, а враження від поїздок — вітаміни для душі. Але ось парадокс: купуючи путівку, щоб відпочити і зміцнити здоров'я, ми інколи досягаємо зворотного результату. Чому? Часто саме у дорозі і на відпочинку при зміні звичної обстановки загострюються хронічні недуги і виникають різні інфекційні захворювання. Як же цього не допустити? З цим запитанням ми звернулися до лікаря-гігієніста вищої категорії Михайла Петренка.

— Найперше, що хвилює всіх, хто відправляється у подорож: як перенести дорогу?
— Ось декілька нескладних правил, які допоможуть вам добре перенести дорогу і застрахуватися від типових нездужань. Часто мандрівники стикаються із синдромом заколисування. Він же — кінетоз і вестибулопатія. Причому, щоб з'явилися такі симптоми, як слабкість, блідість, запаморочення, нудота, холодний піт, зовсім не обов'язково плисти до островів своєї мрії по бурхливому морю. Вас може заколисати і в машині, туристичному автобусі, поїзді та літаку.
— Що ж робити, аби не допустити цього?
— Поїжте за 1,5–2 години до початку поїздки. У дорозі обмежуйтеся маленькими порціями, а в літаку рішуче відмовляйтеся від спиртного, пропонованого стюардесою. Більше пийте мінералки без газу з лимоном, апельсинового соку, зеленого чаю. Жуйте м'ятну жуйку — її смак і розмірені рухи щелеп знімають неприємні симптоми. У туристичному автобусі і машині сідайте тільки на переднє сидіння і не дивіться у бічні вікна — оглядайте пейзажі через лобове скло. В літаку закрийте ілюмінатор шторкою і увімкніть маленький вентилятор над головою, прикрийте очі і спробуйте поспати — сон допомагає привести вестибулярний апарат у повний порядок.
Подорожуючи по морю або річкою, попросіть каюту в середній частині корабля, адже там менше захитує. Не варто виходити на палубу, бо почуватиметеся гірше. Капніть на хустку або спеціальний глиняний медальйон трохи натуральної ефірної олії й періодично вдихайте цілющий запах. Найбільш ефективними проти морської хвороби є олії жасмину, троянди, анісу, лимона або неролі.
А ще під час тривалих перельотів не засиджуйтеся в кріслі, щоб не заробити ГВТ — глибокий венозний тромбоз, він же — синдром економ-класу. Просто в салоні для рядових мандрівників тісніше, і це обмежує рух і веде до утворення тромбів у венах. Приліплені до їх стінок згустки крові становлять загрозу для життя: для їх появи досить 1,5–2 години підряд провести у кріслі літака, автобуса або автомобіля.
— А що робити, аби не терпли ноги і спина в літаку?
— Частіше розминайте ноги у переносному й прямому сенсі — піднімайте їх і крутіть стопами, рухайте пальцями, начебто намагаєтеся захопити олівець, масажуйте гомілки.
Не забудьте роззутися. Це не менш важливо, ніж пристебнути ремені: черевики, туфлі та босоніжки перетискають судини, порушуючи кровообіг у венах. Якщо у вас варикоз, надягайте в літак компресійний трикотаж.
— Дехто вважає, що подорожувати літаком дуже зручно, але шкідливо для здоров'я. Чи це так?
— Тиск на борту низький — як у горах на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря, а повітря дуже бідне на кисень і надто сухе (відносна вологість — менша за 20%). Такі умови сприяють загостренню захворювань серця і органів дихання, а також зневодненню.
— А що ж робити, аби легше перенести ці випробування при авіамандрівках?
— Пийте чай і чисту воду через кожну годину. Користуйтеся зволожуючими серветками і спреями для обличчя — сухе повітря шкідливе для шкіри. При тривалих перельотах купіть надувну подушку: шия не буде затікати, і ви зможете поспати з комфортом.
— Чи можна уникнути шлункових неприємностей?
— Будьте розбірливими в їжі! Не поспішайте радіти пропозиції стюардеси: «У польоті вам буде запропоновано легкий сніданок». Розігріта їжа у пластиковій упаковці є потенційно небезпечною для шлунка. Випадки масових отруєнь в авіалайнерах навіть відомих компаній, на жаль, не рідкість, особливо коли йдеться про салати, м'ясні і рибні страви. Приготовлені на землі закуски деякий час зберігають на кухні, а потім транспортують на літак, де чекають ще годину-півтори, і тільки потім їх розігрівають і подають пасажирам. Якщо на якомусь етапі харчі не потрапили до холодильника й очікували своєї черги при кімнатній температурі (не кажучи вже про спекотну!), то у них починають розмножуватися збудники харчових токсикоінфекцій.
— То як запобігти харчовим проблемам у дорозі?
— При найменшому сумніві в якості їжі від неї краще відмовитися. До потяга візьміть звичайні та вологі серветки, паперові рушники, запас води, одноразові стакани й тарілки. Не беріть у дорогу швидкопсувних продуктів — салатів, паштетів, вареної ковбаси. Нашу національну залізничну страву — варену або смажену курку потрібно з'їсти протягом перших 6–8 годин мандрівки. Упаковуйте продукти в щільно закриті пластикові лотки і переносьте їх по можливості у дорожній сумці-холодильнику. Ідеальна їжа в дорозі — суп, каша і локшина швидкого приготування, а також йогурти і нарізка у вакуумній упаковці і невеликій розфасовці. Купувати їжу з рук на полустанках у жодному разі не варто.
— Як уникнути проблем з акліматизацією?
— Навіть перевівши годинник із зимового часу на літній, ви відчуваєте себе не у своїй тарілці кілька тижнів. А переносячись в інший часовий пояс, чомусь дивуєтесь підвищеній стомлюваності та сонливості, що заважає з головою зануритися в курортне життя. Майте на увазі: при подоланні одного часового поясу організму потрібна доба на адаптацію. Це як мінімум, а може знадобитися й більше!
Щоб уникнути проблем з акліматизацією, почніть дотримуватися режиму заздалегідь. Хоча б за тиждень до поїздки лягайте спати вчасно (до опівночі) та вставайте не пізніше 8 ранку. Висипайтеся як слід. Спіть перед польотом більше, ніж зазвичай. Багато хто скорочує сон до мінімуму, аби закінчити всі справи, що накопичилися перед відпусткою. Так не можна! Краще летіти таким рейсом, який доставить вас до пункту призначення посеред вечора, щоб ви встигли повечеряти і лягли спати не пізніше 23:00 за місцевим часом. На курорті не спіть удень. Якщо дуже хочеться, звичайно, здрімніть годинку, але не більше, інакше адаптація затягнеться.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИКЛИКАТИ ШВИДКУ МОЖНА БУДЕ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ
  • СТИМУЛЮЄМО ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ
  • НАДМІРНЕ ПЕРЕБУВАННЯ НА СОНЦІ ПРОВОКУЄ РАК ШКІРИ
  • ФІЗКУЛЬТУРА ПРОТИ КАМЕНІВ У НИРКАХ
  • ДЕННЕ СВІТЛО ЗАХИСТИТЬ ВІД СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».