Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ВІД БЮВЕТУ ДО МЛИНА — ДОРОГА ОДНА
І дорога ця — до здоров’я, душевного спокою, гарного настрою, нових знайомств і перспектив, бо пролягає вона у перлину не тільки Полтавщини, а й усієї країни, найвідомішу у світі українську оздоровницю — курорт «Миргород».

Давно автор цих рядків не була в цьому місті. А приїхавши туди, здійснила екскурсію по санаторіях курорту «Миргород» і була приємно здивована тим, як змінилося обличчя його санаторіїв, як кажуть, і зовнішньо, і внутрішньо — як щодо створення комфорту в побуті наших громадян, так і в піднесенні лікувально-оздоровчої практики на новий, вищий щабель.
Своїми враженнями я поділилася з генеральним директором «Миргородкурорту», заслуженим лікарем України, кандидатом медичних наук, депутатом Полтавської обласної ради Олександром Гавловським.
— Олександре Даниловичу, як вам удалося за порівняно короткий час привести санаторії курорту до такого стану, що їх стали називати українською Швейцарією, Країною мрії?
— Наша команда прийшла до керівництва курорту кілька років тому. Ми визначили чітку стратегію подальшого розвитку оздоровниці і поставили перед собою завдання: довести комфортність відпочинку, сервісу до рівня кращих європейських зразків. При цьому намагаємося зберегти й активно розвивати лікувально-діагностичну базу курорту, на відміну від більшості оздоровниць, які скоротили медичну складову до спрощеного набору СПА-процедур та масажів. Тому нині ми маємо унікальну медичну апаратуру кращих світових виробників, використовуємо найсучасніші технології й методики, які слугують людям, допомагають в обстеженні, встановленні правильних діагнозів, у лікуванні.
— Але ж це коштує недешево...
— Проте здоров’я наших громадян варте таких витрат. Ось чому щороку на ці потреби наше підприємство спрямовує понад 15 млн грн власних коштів (близько 2 млн дол. США). Ви, гадаю, відразу запитаєте, де беремо фінанси?
— Звичайно!
— Так от. Усе за рахунок ефективного менеджменту, мінімізації витрат, активного впровадження енергозберігаючих технологій. Адже коли йдеться про медичне обслуговування людей, рівень оздоровниці, а отже, про її майбутнє, керівництво курорту навіть за дуже складних економічних умов використовує для цього всі можливості.
— Мабуть, вашим старанням сприяє і допомагає місце розташування підпорядкованих вам чотирьох санаторіїв, природні умови і, зрештою, знаменита «Миргородська вода»?
— Ваша правда. Адже українська Швейцарія (до речі, курорт дуже зручно та компактно розташований і має площу 40 га), Країна мрії, знаходиться в найбільш екологічно чистому куточку України, куди від провідних економічних (часом загазованих) центрів можна дістатися за 2–3 години. І от ваше здоров’я і відпочинок уже в надійних руках: вас годують, лікують, дбають про ваше дозвілля.
При цьому хочеться сказати про неповторну енергетику цього місця, наповнену цілющою силою миргородського джерела, яке піднімає на поверхню недоторкані скарби юрського періоду, дуже потрібні нашому організму. «Миргородська», вживана безпосередньо з джерела, є природною мінеральною водою, що повністю зберігає свою енергетичну структуру і насичена найважливішими для здоров’я мікро- і макроелементами в ідеальному стані для засвоєння організмом. Вона належить до складних фізико-хімічних подразників, які викликають важливі позитивні зміни в різних органах і системах організму, сприяють його загальному оздоровленню.
— Які скарби є ще тут, крім води?
— Не менш, ніж вода, відомі й цілющі властивості унікальних лікувальних грязей із місцевого родовища. Аби оцінити популярність і масштаби їхнього застосування, досить сказати, що навіть при мінімальних дозах, прийнятих для ослабленого організму, тут використовують понад 1200 тонн лікувальних грязей на рік. А загалом бальнеогрязелікарня курорту, яка неодноразово визнавалася кращою в Україні, пропонує більше 100 видів процедур і щодня надає їх понад чотири тисячі. Тут можна отримати максимальний ефект від водолікування у високотехнологічних ванних комплексах і прекрасному лікувальному басейні, оснащеному сучасним обладнанням.
— Очевидно, у вас немає відбою від охочих оздоровитися й відпочити в українській Швейцарії?
— Наші оздоровниці стали улюбленим місцем відпочинку й лікування не тільки для українців, а й для громадян ще з 30 країн світу. Більш ніж 30 тисяч людей щороку віддають перевагу нашому курорту.
— Десь читала про багато новинок у лікуванні, що застосовують у ваших санаторіях. Хотілося б почути розповідь про них із перших уст. Гадаю, читачам нашої газети і вашим потенційним клієнтам це буде цікаво.
— Скажу так: намітивши чітку програму розвитку курорту, ми від неї не відступаємо. Сучасний санаторно-курортний комплекс «Миргород» надає нашим громадянам усе, чого ми очікуємо від європейського курорту. А ще маємо найпотужніший лікувально-діагностичний комплекс, який налічує понад 300 видів процедур і обстежень. Між іншим, наш комплекс пропонує відпочиваючим у 2–3 рази більше видів лікувальних процедур і обстежень, ніж інші оздоровниці в Україні і за її межами.
— Олександре Даниловичу, хотілося б, аби Ви розповіли про те, який результат одержують люди після лікування?
— До складу санаторно-курортного комплексу входять чотири санаторії: «Хорол», «Миргород», «Полтава», «Березовий гай» та розвинена інфраструктура для ефективного оздоровлення. В них лікують захворювання шлунка, печінки, підшлункової залози, жовчного міхура та кишківника. Крім того, наші фахівці розробили цілу низку оздоровчих програм, які дали змогу створити більше десяти реабілітаційних відділень.
Скажімо, на курорті «Миргород» із неперевершеною ефективністю лікують цукровий діабет. Досить сказати, що на базі саме миргородської оздоровниці створено Всеукраїнський центр санаторно-курортної реабілітації дітей та підлітків, хворих на цукровий діабет. Нині навіть наші іноземні партнери визнають: такого комплексу найсучаснішого обладнання і ефективних методик, зібраних в одному санаторії, немає навіть у кращих клініках Європи. І ще один цікавий нюанс: завдяки новітнім діагностичним методикам тут визначають ризик захворювання на цукровий діабет за кілька років до клінічних проявів цієї хвороби.
Успішно лікують неспецифічні захворювання бронхолегеневої системи, щитоподібної залози, органів опору і руху, сечостатевої системи, проводять реабілітацію після радикальної терапії з приводу онкозахворювань.
У нас є всі умови для реабілітації вагітних жінок. Першим в Україні створено відділення для реабілітації постраждалих від Чорнобильської катастрофи, причому за більш ніж два десятиліття напрацьовано найефективніші методики допомоги цим людям. Так само маємо солідні результати в індивідуальному підході до реабілітації хворих після операції на шлунку та жовчному міхурі, після інфарктів міокарда і нестабільної стенокардії, оперативних втручань на серці та судинах, а також хворих на гіпертонічну хворобу.
— До речі, в інших санаторіях висять оголошення, що хворих з вищепереліченими захворюваннями не приймають. Розумію, що Ви як глава курорту маєте всі підстави пишатися досягненнями, про які розповідаєте. Але чи є серед них щось таке, що давало б Вам особливі підстави для гордості?
— Я, звісно, пишаюся всім, чого досяг наш злагоджений колектив. Але є ще один факт, яким ми дуже задоволені. Це те, що ми змогли забезпечити нашим відпочиваючим комплексний підхід до оздоровлення всього організму. А для ефективної реабілітації важливий саме такий підхід.
Наприклад, якщо говорити про оздоровлення опорно-рухового апарата, необхідно і відновлення нормального обміну речовин, і максимальне забезпечення організму мікро- і макроелементами (мінеральна вода, лікувальна грязь, збалансоване — саме збалансоване — харчування), і активізація відновлення хребта та суглобів. Наші інструктори підберуть комплекс лікувальної гімнастики, лікарі запропонують або пасивне витягнення хребта за допомогою швейцарських поясів «Айрекс» у плавальному басейні, або сухе активне витягнення за допомогою комп’ютерних методик на найсучаснішому тракційному ліжку, пневмопресинг, ударно-хвильову, загальну магніто- та кріотерапію або комплексне поєднання різних процедур та методик, потрібних у конкретному випадку.
А пізніше буде дуже корисною і денстерапія у танц-холі Палацу культури курорту, яка теж включається до оздоровчого процесу. Це лише приклад, а такий підхід забезпечено у всіх напрямках реабілітації. І він дає головний результат лікування на нашому курорті — тривале і стабільне покращення здоров’я.
Якщо ж до цього згадати про наш внесок не тільки у відновлення здоров’я нації, а й у збільшення населення України, принесення радості в сім’ю — всім цим справді можна пишатися. Річ у тім, що нині все актуальнішим стає лікування безпліддя подружніх пар. І ми допомагаємо таким людям. Після комплексного лікування саме природними методами на курорті «Миргород» десятки дітей народилися в сім’ях, які до цього по кілька років страждали від безпліддя.
Такі результати надихають на нові звершення. І наші лікарі активно працюють у цьому напрямку. Досить сказати, що тільки за останні роки ними опубліковано більше сотні науково-практичних робіт, які є гарним підґрунтям для вдосконалення існуючих і розробки нових методик і напрямків оздоровлення. І це ще один привід бути задоволеним результатами нашої праці.
— Олександре Даниловичу, а тепер таке запитання. Життя у нас нині недешеве. Путівки до санаторію — теж. Я знаю, що у санаторіїв (не тільки ваших) були кілька років тому серйозні проблеми з партнерами з Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності — вони із запізненням проводили тендери на закупівлю путівок. У результаті люди, статки яких не дають їм змоги придбати путівку за повну вартість, не поїхали до санаторіїв. Чи поліпшились у цьому плані відносини з партнерами зараз?
— Можу сказати, що ситуація поступово виправляється. Проте треба наголосити: таке не повинно повторюватись. Адже що виходить: з одного боку — потерпають люди, які втратили можливість своєчасно відновити здоров’я, з іншого — співробітники оздоровниць недоотримають заробітну плату, а соціальні фонди — належні відрахування. А все це заважає санаторно-курортній галузі ритмічно розвиватися.
— Іще одне запитання. В одному з ваших санаторіїв мені сказали, що для пенсіонерів, ветеранів праці, чорнобильців, молодят та інших передбачено відповідні знижки. Це постійно чи акційно?
— Дійсно, ми з огляду на соціальну незахищеність цих категорій людей проводимо такі акції з 15 січня по 30 квітня. Хоча це невеликі відсотки, але все-таки відчутна допомога. Розумієте ж, що не всі категорії, скажімо пенсіонерів, мають право на пільгову путівку від соцзабезу, до того ж якщо й мають, то путівку іноді доводиться чекати по кілька років (навіть по 5–8). Тим часом людині стало зле: треба лікуватися негайно. От ми й допомагаємо їм так, як можемо.
— Я звернула увагу на корпуси санаторіїв «Миргородкурорту»: який гарний ремонт зробили, який дизайн зовні і в середині, чистота й порядок — одне слово, все гріє око, все налаштовує на позитивні емоції. Скільки праці і коштів вкладено в цю красу і затишок!
— Так, ми дбаємо, щоб людина тут, як мовиться, відпочивала тілом і душею. Задля цього курорт «Миргород» активно оновлюється і стає більш комфортним. Проте, гадаю, ви звернули увагу в основному на зовнішній вигляд. Але мушу сказати, що ми подбали не тільки про те, щоб корпуси санаторіїв засяяли новими кольорами зовні. Цілі відділення, сотні лікувальних кабінетів повністю переобладнано, вони стали зразками європейського дизайну.
Більшість кімнат санаторіїв теж називають дизайнерськими, бо жодне їхнє оформлення не повторюється. Навіть люди, які відпочивають тут щороку або кілька разів на рік, дивуються масштабам і швидкості тих змін, які постійно роблять курорт «Миргород» сучаснішим і привабливішим.
І ми хочемо, щоб люди, опинившись у Країні мрії, почували себе справді людьми і трохи казковими героями, де вони релаксують біля унікального танцюючого світломузичного фонтану, можуть подорожувати хоч у кареті, хоч у фаетоні, хоч верхи на баскому коні, де їх око радують квіткові розмаї, дивовижні птахи, де над тихоплинним Хоролом свої могутні крила, підсилені сотнями райдужних вогнів, крутить Млин здоров’я як символ того, що здоров’я на курорті «Миргород» можна черпати безкінечно. Тож виходить, що від бювету з цілющою «Миргородською» до Млина здоров’я дорога одна, і все більше людей нині розуміють, що курортна реабілітація дає саме той результат, якого всі ми прагнемо.
Отже, приїжджайте до Миргорода! Не пошкодуєте! Будьте здорові і впевнені у своєму майбутньому. А ми вам допоможемо в цьому. Тим більше що скоро настане пора відпусток, оздоровчий сезон. Утім, він у нас триває безперервно цілий рік.
— Дякую, Олександре Даниловичу, за цікаву й змістовну розповідь.

Розпитувала Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».